E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νοθεία καυσίμων: 20 πρατήρια στην Αττική έβαζαν οινόπνευμα αντί βενζίνης

Πάνω από 2.000 τόνοι κατέληξαν στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων ανυποψίαστων καταναλωτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2019 | 20:21

Νοθεία καυσίμων: 20 πρατήρια στην Αττική έβαζαν οινόπνευμα αντί βενζίνης

Νοθευμένα καύσιμα που κατέληγαν στους κινητήρες ανυποψίαστων καταναλωτών, έριχναν στην αγορά σε αφύσικα χαμηλή τιμή τουλάχιστον 20 πρατήρια καυσίμων της Αττικής. Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις τα καύσιμα αναμειγνύονταν με οινόπνευμα, αυξάνοντας τεχνητά την πωλούμενη ποσότητα στην αντλία, ενώ πίσω από την νοθεία βρίσκεται πολυμελές κύκλωμα.

«Έβαζες 10 ευρώ και σου τελείωνε σε μισή ώρα» λένε στελέχη που συνεργάστηκαν στην αποκάλυψη του μεγάλου κυκλώματος νοθείας καυσίμων, κατά τις έρευνες του Συντονιστικού Επιχειρησιακό Κέντρου (ΣΕΚ) Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου. Όλα τα πρατήρια βρίσκονται στην Αττική και είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους , είτε φέρουν σήματα εταιριών εμπορίας, είτε όχι. Άλλα ήταν σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, άλλα σε πιο απομακρυσμένα. «Κοινό χαρακτηριστικό τους όμως ήταν κατά τεκμήριο πως είχαν τις χαμηλότερες τιμές» διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης νοθείας καυσίμων

Ήδη για την υπόθεση αυτή έχουν γίνει 20 συλλήψεις και εκδόθηκαν 72 εντάλματα. Την δράση του κυκλώματος περιέγραψαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής κ.Αθηνά Καλύβα, ο αρχηγός της Οικονομικής Αστυνομίας κ. Μανώλης Δουρβετάκης, ο διευθυντής Τελωνείων της ΑΑΔΕ κ. Κωνσταντίνος Μουρτίδης και ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ.Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Το κύκλωμα ξεκινούσε τη δράση του από τη Βουλγαρία

Η δράση του κυκλώματος ξεκινούσε από τη Βουλγαρία, όπου είχε έδρα και Κύπριος ιδιοκτήτης δύο εταιριών –και ο οποίος αναζητείται στο εξωτερικό με διεθνές ένταλμα σύλληψης και για άλλα κακουργήματα που είχε διαπράξει κατά το παρελθόν στο εξωτερικό.

Οι εταιρίες από τη Βουλγαρία, από τις αρχές του 2018 τουλάχιστον και μέχρι σήμερα, είχαν στείλει πάνω από 20.000 τόνους χημικών διαλυτών προς τη χώρα μας. Αποδέκτες ήταν εταιρίες-φαντάσματα αλλά όπως διαπιστώθηκε, κατέληγαν σε τουλάχιστον 20 πρατήρια καυσίμων της Αττικής. Επί τόπου ή σε αποθήκες αναμείγνυαν παράνομα τους χημικούς διαλύτες και έτσι αύξαναν τον όγκο κατά την πώληση στην αντλία του καυσίμου , γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή φόρων στο κράτος, αλλά προκαλώντας βλάβη τόσο στην τσέπη των καταναλωτών όσο και στον κινητήρα των αυτοκινήτων -οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι για να λειτουργούν το νόμιμο καύσιμο και όχι με την προσθήκη νάφθας και αιθανόλης.

Πώς έγινε η αποκάλυψη του κυκλώματος

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν σε τρία τελωνεία της Βορείου Ελλάδος (Ορμένιο, Προμαχώνας, Εξοχή) και δεν θα μπορούσαν αποκαλυφθεί ούτε και μετά από ελέγχους στο δείγμα από τις αποθήκες καυσίμων τους, γιατί χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χημικούς επιστήμονες, προκειμένου η αραίωση να γίνει κατάλληλα (πχ 1:4 ή 1:5 κλπ) ώστε κατά τον έλεγχο να εμφανίζονται φορολογικά σαν κανονικά καύσιμα.

Μόνο όσοι είχαν γνώση της ανάμειξης που είχε προηγηθεί, ήξεραν πραγματικά τι έμπαινε στους κινητήρες αυτοκινήτων. «Η αιθανόλη είναι οινόπνευμα και βλάπτει τους κινητήρες που είναι φτιαγμένοι για καύσιμο κανονικών προδιαγραφών» λένε αρμόδια στελέχη, αλλά ο χημικός έλεγχος τα βγάζει σαν κανονικά. Μάλιστα στην αρχή του 2018 κάποια πρατήρια από τα 20 πιάστηκαν σε δειγματοληπτικούς ελεγχους για νοθεία, αλλά τα υπόλοιπα πρατήρια του κυκλώματος βελτίωσαν τις αναλογίες μέχρι που τελικώς πέτυχαν να μην ανιχνεύεται η νοθεία ούτε με επιτόπιους ελέγχους.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, από τη διερεύνηση της υπόθεσης προκύπτει ότι η συνολική ποσότητα χημικών διαλυτών που διακινήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τις αρχές του έτους 2018 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τους -2.000- τόνους, με τη συνακόλουθη απώλεια των δασμοφολορογικών επιβαρύνσεων να υπολογίζεται, σε 2.500.000 ευρώ περίπου.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε (20) πρατήρια υγρών καυσίμων, σε (6) αποθηκευτικούς χώρους και σε οικία, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (24) τόνοι χημικών διαλυτών, σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές,
  • (21) υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων κενές περιεχόμενου,
  • οκτώ (8) δεξαμενές κενές περιεχομένου,
  • φορτηγό Δ.Χ. με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας,
  • βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό,
  • δύο (2) επικαθήμενα και δυο (2) Ι.Χ.Ε. αυτ-τα,
  • κινητά τηλεφωνά και κάρτες sim,
  • το χρηματικό ποσό των δεκαέξι χιλιάδες εξακοσίων 16.600 ευρώ,
  • κεντρική μονάδα Η/Υ και φορητός υπολογιστής

Επιπρόσθετα, κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους πραγματοποιήθηκε ποσοτική καταμέτρηση της στάθμης των δεξαμενών των πρατηρίων και ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές, προκειμένου να αποσταλούν στο Χημείο του Κράτους, για να διερευνηθεί η ύπαρξη ποιοτικών αποκλίσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, ενώ παράλληλα συλλέχθηκε πλήθος στοιχείων για περαιτέρω επεξεργασία και έλεγχο.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για λαθρεμπορία και εστάλη στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανελλαδικές 2026: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Συνέχεια για τις Πανελλήνιες 2026 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, με μαθήματα προσανατολισμού

Εικόνες καταστροφής στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ μετά την ιρανική επίθεση

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες και ζημιές σε διπλωματικές αποστολές

Παρέλυσε η Πορτογαλία από γενική απεργία: Ακυρώθηκαν πτήσεις, ανεστάλησαν δρομολόγια τρένων, έκλεισαν σχολεία

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τα συνδικάτα αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει ευκολότερες απολύσεις και αλλαγές στον εργασιακό κώδικα

Πέθανε ο ηθοποιός Αγγελος Αντωνόπουλος

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ηθοποιού

Ινδία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο ‑ Πηδούσαν στο κενό για να σωθούν

Κόσμος 03.06.2026
Το ξενοδοχείο λειτουργούσε με 25 δωμάτια ενώ διέθετε άδεια μόνο για 6

Νέες ταυτότητες: Πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές και για ποιες διαδικασίες

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τι αλλάζει από τις 3 Αυγούστου, το κόστος έκδοσης και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ιταλία: Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φλεγόμενο βαν με τους τέσσερις νεκρούς στην Καλάβρια

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Κάμερα κλειστού κυκλώματος κατέγραψε το μίνι βαν να τυλίγεται στις φλόγες στην Καλάβρια της Ιταλίας - τέσσερις νεκροί

Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία» λόγω μεθυσμένου Βρετανού επιβάτη

Ελλάδα 03.06.2026
Επιβάτης βρετανικής υπηκοότητας, σε κατάσταση μέθης, προκάλεσε αναστάτωση κατά τη διάρκεια πτήσης από το Μάντσεστερ προς την Αττάλεια.

Ήρωας αστυνομικός στα Γιαννιτσά: Έσωσε δύο αδέλφια από φλεγόμενο διαμέρισμα

Ελλάδα 03.06.2026
Ένας αστυνομικός που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια αψήφησε τον κίνδυνο, εισέβαλε σε διαμέρισμα που είχε πιάσει φωτιά και εσώσε δύο αδέλφια

Παιανία: Ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε σε ανήλικους ‑ Χτύπησαν τον έναν με ρόπαλο στο κεφάλι

Ελλάδα 03.06.2026
Tο παιδί που χτυπήθηκε από το ρόπαλο μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»

Μαρουσάκης: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά έρχονται καταιγίδες ‑ Πού και πότε θα χρειαστεί προσοχή

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Πού οφείλεται η αστάθεια στον καιρό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Η 39χρονη είχε ενημερώσει συμμαθητές της στη σχολή χορού για την κακοποίηση που δεχόταν

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη γυναικοκτονία στην Καλαμάτα, όπου μία 39χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία.