E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επανέρχεται η κάρτα θορύβου στα δίκυκλα ‑ Θα εκδίδεται από τα ΚΤΕΟ

Κλιμάκια ελέγχου βγαίνουν στους δρόμους με... ντεσιμπελόμετρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2019 | 19:35

Επανέρχεται η κάρτα θορύβου στα δίκυκλα ‑ Θα εκδίδεται από τα ΚΤΕΟ

Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες δικύκλων, καθώς το υπουργείο Μεταφορών προσανατολίζεται στο να επαναφέρει την κάρτα θορύβου στα δίκυκλα. Αυτό συνεπάγεται υποχρέωση ελέγχου του θορύβου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον έλεγχο καυσαερίων, ενώ στα σχέδια είναι και η επιβολή υψηλών προστίμων για τα συνεργεία που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά των οχημάτων.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ., Φωτεινής Πιπιλή στη Βουλή. Οπως προσέθεσε, η ένταση του θορύβου, όσον αφορά τα δίκυκλα, μπορεί να μετριέται στα ΚΤΕΟ είτε στα συνεργεία, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του οχήματος.

Παράλληλα, επειδή, όπως είπε, απαιτείται και θεσμικό πλαίσιο το οποίο να περιβάλλει την εφαρμογή του νόμου, «επεξεργαζόμαστε διάταξη που προβλέπει ακόμη και πρόστιμα στα συνεργεία που συνεργούν στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών των οχημάτων». Τα είδη αλλοίωσης, τα οποία θα τιμωρούνται με πρόστιμο συνίστανται στο θόρυβο, στην αφαίρεση του φίλτρου DPF που κατακρατεί τα επικίνδυνα σωματίδια των οχημάτων και στην παράνομη επέμβαση στον οδομετρητή των χιλιομέτρων.

«Είναι επεμβάσεις που αλλοιώνουν κρίσιμα χαρακτηριστικά των οχημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Έλεγχοι με «ντεσιμπελόμετρα»

Ταυτόχρονα με όλα αυτά θα ξαναδούμε στους δρόμους τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, καθώς το υπουργείο θα προχωρήσει στον εξοπλισμό των λιγοστών οχημάτων ελέγχου που διαθέτει με ειδικά μηχανήματα μέτρησης θορύβου, τα λεγόμενα «ντεσιμπελόμετρα». «Μόλις γίνει αυτό, θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να εκκινήσουν πάλι τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, με τη συνδρομή της Τροχαίας και των αρμόδιων υπηρεσιών των Περιφερειών» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τη στάθμευση των δικύκλων, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι η σχετική υπουργική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία σταθμών μοτοσικλετών είναι έτοιμη και καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη νόμιμη λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων. Αρμόδιες Υπηρεσίες για τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και την έκδοση της Βεβαίωσης Νόμιμης Λειτουργίας θα είναι οι Διευθύνσεις Μεταφορών των κατά τόπους Περιφερειών.

Συγκεκριμένα με την απόφαση αυτή, όπως την περιέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών:

  • Καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη νόμιμη λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων.
  • Ωφελούμενοι από την απόφαση είναι κατ' αρχάς οι ίδιοι οι οδηγοί δικύκλων. Πολλές φορές υποχρεούνται να σταθμεύουν σε θέσεις ακατάλληλες και με ανορθόδοξο τρόπο, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα, την απώλεια της περιουσίας τους, αλλά και την επιβολή προστίμου λόγω παράνομης στάθμευσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά τώρα στο Κορωπί κοντά σε σπίτια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν και εναέρια

Ελλάδα 20.06.2025
Επιχειρούν για την κατάσβεση 52 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα, 13 οχήματα κα δύο ελικόπτερα

«Είμαι ζωντανός, έτοιμος να θυσιαστώ» ‑ Ανατροπή με στενό σύμβουλο του Χαμενεΐ που είχαν κηρύξει νεκρό

Κόσμος 20.06.2025
Τα ιρανικά μέσα κυκλοφόρησαν το μήνυμα του Αλί Σαμκάνι, με την επισήμανση πως αναρρώνει μετά τον τραυματισμό του από ισραηλινά πυρά

Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής από την ΕΛ.ΑΣ. για την μεταφορά ανήλικου στο νοσοκομείο Γεννηματάς

Ελλάδα 20.06.2025
Αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» συνόδευσαν από τη γέφυρα Δενδροποτάμου μέχρι το νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: «Το βγάλαμε γιατί είχε πολλή ζέστη» λέει ο πατέρας του βρέφους που βρέθηκε στο μπαλκόνι

Ελλάδα 20.06.2025
Τη δική του εκδοχή επιχειρήσει να παρουσιάσει ο πατέρας του βρέφους που εντοπίστηκε από Αστυνομικούς να κλαίει μέσα στη νύχτα μόνο του στο μπαλκόνι του σπιτιού

Ηνωμένο Βασίλειο: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF ‑ Βανδάλισαν δύο αεροσκάφη

Κόσμος 20.06.2025
«Η Βρετανία δεν είναι απλώς συνεργός, αλλά μετέχει ενεργά στη γενοκτονία στη Γάζα και σε εγκλήματα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή» γράφει η ομάδα πίεσης Palestine Action σε βίντεο που κοινοποίησε στο X

Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Κόσμος 20.06.2025
Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ

Γαλλία: 12χρονη πέθανε από τροφική δηλητηρίαση – 7 παιδιά νοσηλεύονται

Κόσμος 20.06.2025
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχε αναφερθεί ακόμη ένα νέο κρούσμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων παιδιών σε οκτώ

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Καιρός 20.06.2025
Η Αττική δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή του καιρού - Δείτε την πρόγνωση Μαρουσάκη, Ζιακόπουλου, Τσατραφύλλια, αναλυτικοί χάρτες

Τι απαγορεύεται να μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου, τι ορίζει ο νέος ΚΟΚ

Auto + Moto 20.06.2025
Ο ΚΟΚ ορίζει το πώς πρέπει να γίνεται η φόρτωση των οχημάτων και εξηγεί ποια αντικείμενα πρέπει να αφήσουμε στο σπίτι μας

Πέτρος Φιλιππίδης: Είμαι αλαζόνας, όχι βιαστής ‑ Tι είπε στην απολογία του

Παράξενα 20.06.2025
Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ο Πέτρος Φιλιππίδης βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου για να απολογηθεί, καθώς κατηγορείται για δύο απόπειρες βιασμού.

Βλάντε Ντίβατς: Σοβαρό τροχαίο με τη μηχανή του

Κόσμος 20.06.2025
Τα νέα για την κατάσταση της υγείας του 57χρονου θρύλου του παγκόσμιου μπάσκετ

Ελλάδα και Λιβύη σε τροχιά έντασης

Ελλάδα 20.06.2025
Τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, η επίσκεψη Γεραπετρίτη και στο βάθος η επιρροή της Τουρκίας