E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επανέρχεται η κάρτα θορύβου στα δίκυκλα ‑ Θα εκδίδεται από τα ΚΤΕΟ

Κλιμάκια ελέγχου βγαίνουν στους δρόμους με... ντεσιμπελόμετρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2019 | 19:35

Επανέρχεται η κάρτα θορύβου στα δίκυκλα ‑ Θα εκδίδεται από τα ΚΤΕΟ

Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες δικύκλων, καθώς το υπουργείο Μεταφορών προσανατολίζεται στο να επαναφέρει την κάρτα θορύβου στα δίκυκλα. Αυτό συνεπάγεται υποχρέωση ελέγχου του θορύβου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον έλεγχο καυσαερίων, ενώ στα σχέδια είναι και η επιβολή υψηλών προστίμων για τα συνεργεία που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά των οχημάτων.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ., Φωτεινής Πιπιλή στη Βουλή. Οπως προσέθεσε, η ένταση του θορύβου, όσον αφορά τα δίκυκλα, μπορεί να μετριέται στα ΚΤΕΟ είτε στα συνεργεία, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του οχήματος.

Παράλληλα, επειδή, όπως είπε, απαιτείται και θεσμικό πλαίσιο το οποίο να περιβάλλει την εφαρμογή του νόμου, «επεξεργαζόμαστε διάταξη που προβλέπει ακόμη και πρόστιμα στα συνεργεία που συνεργούν στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών των οχημάτων». Τα είδη αλλοίωσης, τα οποία θα τιμωρούνται με πρόστιμο συνίστανται στο θόρυβο, στην αφαίρεση του φίλτρου DPF που κατακρατεί τα επικίνδυνα σωματίδια των οχημάτων και στην παράνομη επέμβαση στον οδομετρητή των χιλιομέτρων.

«Είναι επεμβάσεις που αλλοιώνουν κρίσιμα χαρακτηριστικά των οχημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Έλεγχοι με «ντεσιμπελόμετρα»

Ταυτόχρονα με όλα αυτά θα ξαναδούμε στους δρόμους τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, καθώς το υπουργείο θα προχωρήσει στον εξοπλισμό των λιγοστών οχημάτων ελέγχου που διαθέτει με ειδικά μηχανήματα μέτρησης θορύβου, τα λεγόμενα «ντεσιμπελόμετρα». «Μόλις γίνει αυτό, θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να εκκινήσουν πάλι τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, με τη συνδρομή της Τροχαίας και των αρμόδιων υπηρεσιών των Περιφερειών» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τη στάθμευση των δικύκλων, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι η σχετική υπουργική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία σταθμών μοτοσικλετών είναι έτοιμη και καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη νόμιμη λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων. Αρμόδιες Υπηρεσίες για τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και την έκδοση της Βεβαίωσης Νόμιμης Λειτουργίας θα είναι οι Διευθύνσεις Μεταφορών των κατά τόπους Περιφερειών.

Συγκεκριμένα με την απόφαση αυτή, όπως την περιέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών:

  • Καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη νόμιμη λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων.
  • Ωφελούμενοι από την απόφαση είναι κατ' αρχάς οι ίδιοι οι οδηγοί δικύκλων. Πολλές φορές υποχρεούνται να σταθμεύουν σε θέσεις ακατάλληλες και με ανορθόδοξο τρόπο, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα, την απώλεια της περιουσίας τους, αλλά και την επιβολή προστίμου λόγω παράνομης στάθμευσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Ρόδο: Μάνα και κόρη τα θύματα του φονικού τροχαίου στο Αφάντου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός του άλλου οχήματος κρατείται από την αστυνομία

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2‑2: «Αυτοκτόνησε» ο ΠΑΟΚ και έχασε την 2η θέση μαζί με τα προκριματικά του Champions League

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο έκλεισε η σεζόν για τους «ασπρόμαυρους»

Ρόδος: Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο τους ανετράπη μετά από σφοδρή σύγκρουση

Ελλάδα Χτες
Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο, με δύο γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους έπειτα από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων

Αγιοι Ανάργυροι: «Είχα να καθαρίσω δυο μέρες, γι’ αυτό αντίκρισαν αυτές τις εικόνες» υποστήριξε η μητέρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες είχε γίνει και στο παρελθόν ανώνυμη αναφορά για την οικογένεια, πριν από περίπου δύο χρόνια

H Starbucks απολύει εργαζόμενους στις ΗΠΑ και κάνει reset στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρει μέρος του προσωπικού στο Νάσβιλ λόγω των χαμηλότερων φόρων και μισθών

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Προχτές
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις