E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επανέρχεται η κάρτα θορύβου στα δίκυκλα ‑ Θα εκδίδεται από τα ΚΤΕΟ

Κλιμάκια ελέγχου βγαίνουν στους δρόμους με... ντεσιμπελόμετρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2019 | 19:35

Επανέρχεται η κάρτα θορύβου στα δίκυκλα ‑ Θα εκδίδεται από τα ΚΤΕΟ

Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες δικύκλων, καθώς το υπουργείο Μεταφορών προσανατολίζεται στο να επαναφέρει την κάρτα θορύβου στα δίκυκλα. Αυτό συνεπάγεται υποχρέωση ελέγχου του θορύβου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον έλεγχο καυσαερίων, ενώ στα σχέδια είναι και η επιβολή υψηλών προστίμων για τα συνεργεία που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά των οχημάτων.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ., Φωτεινής Πιπιλή στη Βουλή. Οπως προσέθεσε, η ένταση του θορύβου, όσον αφορά τα δίκυκλα, μπορεί να μετριέται στα ΚΤΕΟ είτε στα συνεργεία, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του οχήματος.

Παράλληλα, επειδή, όπως είπε, απαιτείται και θεσμικό πλαίσιο το οποίο να περιβάλλει την εφαρμογή του νόμου, «επεξεργαζόμαστε διάταξη που προβλέπει ακόμη και πρόστιμα στα συνεργεία που συνεργούν στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών των οχημάτων». Τα είδη αλλοίωσης, τα οποία θα τιμωρούνται με πρόστιμο συνίστανται στο θόρυβο, στην αφαίρεση του φίλτρου DPF που κατακρατεί τα επικίνδυνα σωματίδια των οχημάτων και στην παράνομη επέμβαση στον οδομετρητή των χιλιομέτρων.

«Είναι επεμβάσεις που αλλοιώνουν κρίσιμα χαρακτηριστικά των οχημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Έλεγχοι με «ντεσιμπελόμετρα»

Ταυτόχρονα με όλα αυτά θα ξαναδούμε στους δρόμους τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, καθώς το υπουργείο θα προχωρήσει στον εξοπλισμό των λιγοστών οχημάτων ελέγχου που διαθέτει με ειδικά μηχανήματα μέτρησης θορύβου, τα λεγόμενα «ντεσιμπελόμετρα». «Μόλις γίνει αυτό, θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να εκκινήσουν πάλι τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, με τη συνδρομή της Τροχαίας και των αρμόδιων υπηρεσιών των Περιφερειών» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τη στάθμευση των δικύκλων, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι η σχετική υπουργική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία σταθμών μοτοσικλετών είναι έτοιμη και καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη νόμιμη λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων. Αρμόδιες Υπηρεσίες για τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και την έκδοση της Βεβαίωσης Νόμιμης Λειτουργίας θα είναι οι Διευθύνσεις Μεταφορών των κατά τόπους Περιφερειών.

Συγκεκριμένα με την απόφαση αυτή, όπως την περιέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών:

  • Καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη νόμιμη λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων.
  • Ωφελούμενοι από την απόφαση είναι κατ' αρχάς οι ίδιοι οι οδηγοί δικύκλων. Πολλές φορές υποχρεούνται να σταθμεύουν σε θέσεις ακατάλληλες και με ανορθόδοξο τρόπο, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα, την απώλεια της περιουσίας τους, αλλά και την επιβολή προστίμου λόγω παράνομης στάθμευσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα 22.02.2026
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα 22.02.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα 22.02.2026
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος 22.02.2026
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα 22.02.2026
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα 22.02.2026
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση


LIVE Ελλάδα 22.02.2026
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πράκτορες σκότωσαν ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να μπει στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο

Κόσμος 22.02.2026
Ο άνδρας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και μπιτόνι με βενζίνη κατά την «εισβολή του» στο Μαρ α Λάγκο, όπου τον εξουδετέρωσαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος 22.02.2026
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών

Καλύτερα τα νέα για τη λίμνη του Μόρνου μετά τις βροχές

Ελλάδα 22.02.2026
Η «υγρή» χρονιά βελτιώνει τα αποθέματα, αλλά η στάθμη παραμένει 26% κάτω από τον μέσο όρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νησιά και την κλιματική αλλαγή

Καθαρά Δευτέρα: Στα 22 ευρώ τα καλαμαράκια, πάνω από 3,30 η λαγάνα

Ελλάδα 22.02.2026
Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και Ρέντη

Σοβαρό ατύχημα με κροτίδα στην Πτολεμαΐδα: 17χρονος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Ελλάδα 22.02.2026
Ο ανήλικος κινδυνεύει να χάσει τρία δάχτυλα - Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή