E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σιβηρία: Bρέθηκε κουτάβι από την Εποχή των Παγετώνων

Και η σορός του ήταν ακόμα διατηρημένη

Δημοσίευση 28/11/2019 | 11:38

Σιβηρία: Bρέθηκε κουτάβι από την Εποχή των Παγετώνων

Ένα «αρχαίο» κουτάβι 18.000 ετών ανακάλυψε μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων που αναζητούσε πολύτιμους χαυλιόδοντες προϊστορικών μαμούθ στη Σιβηρία. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η σορός του είχε διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση, με την γούνα και την μύτη του να θυμίζουν ταριχευμένο ζώο.

Το εύρημα θα βοηθήσει τους ερευνητές να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τους εξημερωμένους σκύλους.

Οι επιστήμονες αυτή την ώρα πραγματοποιούν τεστ DNA στο ζώο, προκειμένου να εξακριβώσουν αν πρόκειται για τον αρχαιότερο σκύλο που έχει βρεθεί, για κάποιο είδος λύκου ή κάτι άλλο.

Η ερευνήτρια Λοβ Νταλέν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Στοκχόλμης που πραγματοποίησε την πρώτη ανάλυση ανέφερε πως «υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε αν πρόκειται για σκύλο ή λύκο. Το γεγονός ότι δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα είναι εντυπωσιακό από μόνο του».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξελικτικών βιολόγων, ο γονιδιακός διαχωρισμός των λύκων από τους σκύλους έγινε κάπου ανάμεσα στο 40.000π.Χ και το 15.000 π.Χ. 

«Μιλάμε για ένα χρονικό σημείο και για ένα δείγμα κοντά σε αυτή την περίοδο. Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα», σημείωσε η καθηγήτρια.

Η Ντάλεν ανέφερε επίσης πως είναι συναρπαστικό να προχωράς σε τέτοιες μελέτες και να ανακαλύπτεις κάτι καινούριο.

«Είναι εξαιρετικό το συναίσθημα να νιώθεις πως μπορείς να συνεισφέρεις στην εξέλιξη της επιστήμης. Πολλές φορές αισθάνομαι αρκετά εκνευρισμένη όταν βγαίνω από το εργαστήριο και αρκετές φορές δεν θα ήθελα να τελειώσει», συμπλήρωσε.

Ο Σεργκέι Φεντόροφ, που είναι 58 ετών, και τράβηξε τις απίστευτες φωτογραφίες του κουταβιού συνεχίζει τις εργασίες του για την αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών όσον αφορά το εύρημα.

Ο ίδιος εξήγησε πως αφαίρεσε προσεκτικά τη βρωμιά που είχε συγκεντρωθεί στη γούνα του ζώου για να ξεκινήσει τη μελέτη. «Είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα να βλέπεις και να αγγίζεις την ιστορία της γης».

Ο ερευνητής είπε παράλληλα πως η γούνα του τετράποδου ήταν εξαιρετικά σπάνια για τα ζώα εκείνης της περιόδου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόστιμα έως 1.000 ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων

Οικονομία 05.02.2026
Αναλυτικά τα πρόστιμα

Αυτά τα SMS είναι δήθεν από τα ΕΛΤΑ και είναι απάτη

Ελλάδα 05.02.2026
Την προσοχή του κοινού εφιστούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε προσπάθεια εξαπάτησης από επιτήδειους με sms (phishing)

Βρετανία: Δεκάδες δηλητηριάσεις από γάλατα για βρέφη

Κόσμος 05.02.2026
Ύποπτα προϊόντα ανακλήθηκαν και στην Ελλάδα

Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία: Νεκρό βρέφος 6 μηνών

Ελλάδα 05.02.2026
Τα ακριβή αίτια θανάτου διερευνώνται

Δώρο Πάσχα 2026: Πότε μπαίνει και πώς να το υπολογίσετε

Οικονομία 05.02.2026
Το ύψος του δώρου εξαρτάται από το χρόνο εργασίας κατά την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου

Δασκάλα γιόγκα: 3 εμπρησμοί αυτοκινήτων σε Μεταμόρφωση, Νέα Ερυθραία και Κηφισιά σε ένα μήνα

Ελλάδα 05.02.2026
Η γυναίκα είχε επιτεθεί και στην οικογένειά της, βάζοντας φωτιά στο αυτοκίνητο του πατέρα της

Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο – Κατηγορείται για κατασκοπεία

Ελλάδα 05.02.2026
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο στρατιωτικός κατηγορείται για συλλογή και μετάδοση μυστικών πληροφοριών σε τρίτους, με κίνδυνο την πρόκληση βλάβης στα εθνικά συμφέροντα

Σία Κοσιώνη: Εξιτήριο σήμερα από το νοσοκομείο

Ελλάδα 05.02.2026
Αγνωστο το πότε θα επιστρέψει στον ΣΚΑ

Αγκυρα: Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν

Ελλάδα 05.02.2026
Η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Δικαίωση στον Αρειο Πάγο για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη: Οι τόκοι να υπολογίζονται στη μηνιαία δόση

Ελλάδα 05.02.2026
Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα

Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος

Αθλητικά Νέα 05.02.2026
Υπήρξε προπονητής της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019