E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σιβηρία: Bρέθηκε κουτάβι από την Εποχή των Παγετώνων

Και η σορός του ήταν ακόμα διατηρημένη

Δημοσίευση 28/11/2019 | 11:38

Σιβηρία: Bρέθηκε κουτάβι από την Εποχή των Παγετώνων

Ένα «αρχαίο» κουτάβι 18.000 ετών ανακάλυψε μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων που αναζητούσε πολύτιμους χαυλιόδοντες προϊστορικών μαμούθ στη Σιβηρία. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η σορός του είχε διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση, με την γούνα και την μύτη του να θυμίζουν ταριχευμένο ζώο.

Το εύρημα θα βοηθήσει τους ερευνητές να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τους εξημερωμένους σκύλους.

Οι επιστήμονες αυτή την ώρα πραγματοποιούν τεστ DNA στο ζώο, προκειμένου να εξακριβώσουν αν πρόκειται για τον αρχαιότερο σκύλο που έχει βρεθεί, για κάποιο είδος λύκου ή κάτι άλλο.

Η ερευνήτρια Λοβ Νταλέν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Στοκχόλμης που πραγματοποίησε την πρώτη ανάλυση ανέφερε πως «υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε αν πρόκειται για σκύλο ή λύκο. Το γεγονός ότι δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα είναι εντυπωσιακό από μόνο του».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξελικτικών βιολόγων, ο γονιδιακός διαχωρισμός των λύκων από τους σκύλους έγινε κάπου ανάμεσα στο 40.000π.Χ και το 15.000 π.Χ. 

«Μιλάμε για ένα χρονικό σημείο και για ένα δείγμα κοντά σε αυτή την περίοδο. Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα», σημείωσε η καθηγήτρια.

Η Ντάλεν ανέφερε επίσης πως είναι συναρπαστικό να προχωράς σε τέτοιες μελέτες και να ανακαλύπτεις κάτι καινούριο.

«Είναι εξαιρετικό το συναίσθημα να νιώθεις πως μπορείς να συνεισφέρεις στην εξέλιξη της επιστήμης. Πολλές φορές αισθάνομαι αρκετά εκνευρισμένη όταν βγαίνω από το εργαστήριο και αρκετές φορές δεν θα ήθελα να τελειώσει», συμπλήρωσε.

Ο Σεργκέι Φεντόροφ, που είναι 58 ετών, και τράβηξε τις απίστευτες φωτογραφίες του κουταβιού συνεχίζει τις εργασίες του για την αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών όσον αφορά το εύρημα.

Ο ίδιος εξήγησε πως αφαίρεσε προσεκτικά τη βρωμιά που είχε συγκεντρωθεί στη γούνα του ζώου για να ξεκινήσει τη μελέτη. «Είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα να βλέπεις και να αγγίζεις την ιστορία της γης».

Ο ερευνητής είπε παράλληλα πως η γούνα του τετράποδου ήταν εξαιρετικά σπάνια για τα ζώα εκείνης της περιόδου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάος στο Κονγκό: Εξοργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν σε νοσοκομείο Έμπολα ‑ Έτρεχαν να σωθούν ασθενείς

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Οργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν στο νοσοκομείο Nyakunde στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό  εξαναγκάζοντας το ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση.

Πότε θα γίνει η κηδεία του Λορέντζο Καριέρε

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο Λορέντζο Καριέρε αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας

Έσκασε η «βόμβα»: Ο Χρήστος Τζόλης στους πρωταθλητές Αγγλίας

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Η πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα παίκτη στην ιστορία

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό αύριο για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται Αττική, Κρήτη, Εύβοια, Κορινθία και νησιά του Βορείου Αιγαίου, με ενισχυμένες περιπολίες και εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ευπαθείς περιοχές.

Ποιο σχέδιο ετοιμάζουν Ιράν και Χούτι για την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν ιρανικές υποδομές

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters, το μήνυμα έχει ήδη διαβιβαστεί στην οργάνωση και οι δυνάμεις της αναμένουν μόνο την εντολή.

Πανελλαδικές 2026: Τι αποφασίστηκε για τους μαθητές μετά το σοβαρό λάθος με τα θέματα σε ΕΠΑ.Λ.

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό με τα λανθασμένα θέματα σε εξεταστικό κέντρο Επαγγελματικού Λυκείου, ενώ το υπουργείο Παιδείας ζήτησε κατεπειγόντως ΕΔΕ.

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Τι αποφάσισε ο εισαγγελέας για τον οδηγό του βυτιοφόρου

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Συνεχίζεται η προανάκριση για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε τρία μέλη μολδαβικής οικογένειας.

Αργος: Θρήνος στην κηδεία του 20χρονου που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Σε λευκό φέρετρο και σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιήθηκε η κηδεία του νεαρού στο Αργος, με συγγενείς να φτάνουν ειδικά από τη Ρωσία για το τελευταίο αντίο.

Ο μετεωρίτης που τρύπησε στέγη σπιτιού στις ΗΠΑ – Τι αποκάλυψαν οι επιστήμονες μέσα του

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Νέα μελέτη σε σπάνιο ανθρακούχο χονδρίτη που έπεσε στο Νιου Τζέρσεϊ αποκαλύπτει εξωγήινα αμινοξέα και ίχνη αλμυρού νερού που ενισχύουν τη θεωρία για την προέλευση της ζωής.