E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφορία: Όλοι στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων

Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου

Δημοσίευση 28/11/2019 | 08:10

Εφορία: Όλοι στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων

Πολλοί ήταν εκείνοι που δημιούργησαν χρέη μέσα στο 2019 και σύμφωνα με τα όσα έλεγαν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Τελικά όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο και αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται ανοιχτή θα είναι στους φορολογούμενους με βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία οι οποίες δεν είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης έως και την 1η Νοεμβρίου 2019, ανεξάρτητα αν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή μη είναι η νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Όπως προβλέπει η ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου όποιος έχει αφήσει απλήρωτες δόσεις ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος του 2019 ή και παλαιότερων ετών χωρίς να τις έχει ρυθμίσει έως και την 1η Νοεμβρίου 2019, έχει την ευκαιρία στις αρχές του 2020 να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με την Εφορία εντάσσοντας τις οφειλές του στο νέο σχήμα των 24-48 δόσεων.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι η νέα πάγια ρύθμιση να αφορά μόνο τα χρέη που βεβαιώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή δίνει τελικά τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν κάθε είδους οφειλή ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής της. Αρκεί η οφειλή αυτή να μην είναι ενταγμένη σε οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση (πάγια ρύθμιση 12-23 δόσεων, 120 δόσεων, 100 δόσεων) την 1η Νοεμβρίου 2019. Ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών έθεσε τη συγκεκριμένη προθεσμία είναι ότι ήθελε να αποφύγει φαινόμενα εγκατάλειψης υφιστάμενων ρυθμίσεων προκειμένου να ενταχθούν οι φορολογούμενοι στη νέα που προβλέπει διπλάσιο αριθμό δόσεων.

Με βάση τα νέα δεδομένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020 καθιερώνεται μια νέα πάγια ρύθμιση φορολογικών και τελωνειακών οφειλών η οποία προβλέπει έως 24 δόσεις για τακτικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ) και έως 48 δόσεις για έκτακτους φόρους όπως είναι οι φόροι κληρονομιάς ή αυτοί που βεβαιώνονται μετά από έλεγχο.

Για τη ρύθμιση των τακτικών οφειλών δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια ενώ για τις έκτακτες οφειλές ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από το εισόδημα του οφειλέτη. Η νέα πάγια ρύθμιση προβλέπει διπλάσιο αριθμό δόσεων αλλά με πέναλτι αυξημένου επιτοκίου για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% και ανεβαίνει στο 6,5% από 5% που ανέρχεται σήμερα ενώ η νέα ρύθμιση προβλέπεται ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ.

Το επιτόκιο

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25%. Το επιτόκιο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 5%. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% και με βάση τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στο 6,5%.

Οι συνεπείς στη ρύθμιση οφειλέτες κερδίζουν «μπόνους» επιστροφής τόκων. Συγκεκριμένα όσοι τηρούν τους όρους της νέας ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων και έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής. Σημειώνεται ότι το ποσό που θα επιστραφεί δεν παρακρατείτε, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το Δημόσιο ή τρίτους.

Σε περίπτωση απώλειας και υπαγωγής των ίδιων οφειλών στη ρύθμιση για δεύτερη φορά από τον ίδιο οφειλέτη, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα ακόμα και εάν οι δόσεις είναι λιγότερες από 12.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου:

  • Οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία, δύνανται, κατόπιν αίτησης των οφειλετών, πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως εξής:
  • σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις,
  • σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές, κατά ία ειδικότερα αναφερόμενα στα επόμενα εδάφια.
  • Ο αριθμός των δόσεων για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, κατά τα επόμενα, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ. Ειδικότερα για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα, με βάση:
  • το μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή
  • το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής ως εξής:

Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής:

  • 4% για εισόδημα από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ
  • 6% από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ
  • 8% από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ
  • 10% από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ
  • 12% από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ
  • 15% από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ
  • 20% από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ
  • 25% πάνω από 100.000 ευρώ .

Οι συντελεστές μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη, κατά 1 εκατοστιαία μονάδα για ένα παιδί, κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες για δύο παιδιά και κατά 3 μονάδες για τρία παιδιά και άνω.

Υπολογισμός δόσεων

Το άθροισμα των γινομένων του εισοδήματος με τους αντίστοιχους συντελεστές αναγόμενο σε μηνιαία βάση διαιρεί το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης αυτής, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.

Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία