E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπήρχε γαλοπούλα στο τραπέζι του πρώτου Thanksgiving;

Μια παράδοση που κοντεύει 400 χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/11/2019 | 00:02

Υπήρχε γαλοπούλα στο τραπέζι του πρώτου Thanksgiving;
@wikipedia.org

Όλοι ξέρουμε πως στο μενού του Thanksgiving, ή της Ημέρας των Ευχαριστιών αν προτιμάτε, τι κύριο πιάτο είναι η γαλοπούλα. Τα συνοδευτικά εξαρτάται από τον τόπο καταγωγής του καθένα. Πολλοί φτιάχνουν πουρέ, άλλοι γλυκοπατάτες και κάποιοι μακαρόνια με τυρί.

Η γαλοπούλα πάντως είναι σταθερή. Και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως η γαλοπούλα υπήρχε πάντα στο τραπέζι της συγκεκριμένης ημέρας. Ακόμα και στο πρώτο Thanksgiving, όταν οι προσκυνητές άποικοι έκατσαν στο ίδιο τραπέζι με τους ιθαγενείς.

Σύμφωνα με το Smithsonian όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν ακόμα κάποια γραπτά από ανθρώπους που ήταν παρόντες στο πρώτο Thanksgiving το 1621. Υπήρχε βέβαια αρκετό κρέας. Η περιοχή όπου στήθηκε το τραπέζι ήταν πλούσια σε άγρια ζωή και οι κυνηγοί κατάφεραν να πιάσουν μεγάλη ποσότητα από υδρόβια πτηνά, ελάφια και άγριες γαλοπούλες.

http://www.oelmag.com/7-animals-besides-turkey-eaten-at-the-first-thanksgiving/

@oelmag.com

Η έρευνα δείχνει πάντως πως η γαλοπούλα δεν ήταν στο επίκεντρο. Φαίνεται πως οι παριστάμενοι προτίμησαν περισσότερο τις πάπιες και τις χήνες. Πιστεύεται ακόμα ότι στο τραπέζι υπήρχαν και κύκνοι αλλά και γουρούνια. Τον 17ο αιώνα άλλωστε δεν υπήρχαν οι σύγχρονοι φούρνοι και τα μικρότερα πτηνά ψήνονταν ενώ τα μεγαλύτερα, βράζονταν.

Λογικά υπήρχαν και θαλασσινά στο τραπέζι, αλλά λαχανικά. Όσον αφορά τα ποτά, οι προσκυνητές και οι Ινδιάνοι μάλλον ήπιαν νερό. Μπορεί να υπήρχε και λίγο κρασί, αλλά όχι ιδιαίτερη ποσότητα. Η Kathleen Curtin, ιστορικός που ειδικεύεται στο φαγητό, αναφέρει πως φαγητά που θεωρούνται πλέον παραδοσιακά, δεν υπήρχαν παλαιότερα στα τραπέζια.

Οι πατάτες απουσίαζαν από το πρώτο Thanksgiving. Οι μάγειρες τότε προσπαθούσαν άλλωστε να ετοιμάσουν φαγητά που μπορούν αν καταναλωθούν άμεσα ή να ξαναμαγειρευτούν σε άλλη μορφή. Τα επόμενα 400 περίπου χρόνια, το μενού έχει αρκετές αλλαγές, αλλά η παράδοση συνεχίζεται. Οι άνθρωποι μαζεύονται γύρω από τα τραπέζια και μοιράζονται τροφή και ευχαριστίες. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα παιδιά του lockdown: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την ανάπτυξή τους στα τέσσερα χρόνια

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Σίτι Σεντ Τζορτζ του Λονδίνου αναδεικνύει τις κρυφές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά που γεννήθηκαν κατά το πρώτο lockdown.

Ποιος είναι ο θρυλικός πιλότος που έσωσε 155 ανθρώπους και τι αποκάλυψε τώρα για την υγεία του

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Ο καπετάνιος Τσέσλεϊ «Σάλι» Σάλενμπεργκερ, ο ήρωας της αναγκαστικής προσγείωσης στον ποταμό Χάντσον το 2009, ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο.

«Ή αυτή ή εγώ»: Η αποκάλυψη της Μάρως Κοντού για το βέτο που της έκλεισε την πόρτα της Φίνος Φιλμ

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Χρόνια μετά, η σπουδαία ηθοποιός έμαθε γιατί δεν συνέχισε ποτέ τη συνεργασία της με τη Φίνος Φιλμ, ενώ συγκίνησε μιλώντας για τον τρόπο που φανταζόταν το τέλος της ζωής της.

Το βουνό που φοβάται ο Τραμπ: Το πυρηνικό φρούριο του Ιράν 600 μέτρα κάτω από τη γη

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το μυστήριο γύρω από τη χρήση της εγκατάστασης

Οι Ταλιμπάν στις Βρυξέλλες: Γιατί τους δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το «αγκάθι» των απελάσεων και το διπλωματικό deal

Η περίφημη διατροφή των 6.000 θερμίδων του Έρλινγκ Χάαλαντ ‑ Τι τρώει ο διάσημος ποδοσφαιριστής

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Τι περιλαμβάνει καθημερινά το διαιτολόγιο του Νορβηγού σταρ και γιατί δεν είναι κατάλληλο για όλους

Όταν η Πάολα Ρεβενιώτη συνάντησε τη «Δήμητρα της Λέσβου» στην Σκάλα Συκαμιάς

Πρόσωπα Χτες
Η συγκλονιστική συνάντηση της Πάολας Ρεβενιώτη με τη «Δήμητρα» της Σκάλας Συκαμιάς το 2017 αποτελεί σήμερα ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό.

Πωλείται το εγκαταλελειμμένο «παλάτι» του Γιάννη Πουλόπουλου

E-Daily 3.Left Χτες
Η άνοδος και η πτώση του θρυλικού «Ουράνιου Τόξου»

Εκεί που εμείς κάνουμε διακοπές, κάποιες γυναίκες φοβούνται να πάνε στη δουλειά

E-Daily 3.Left Χτες
Οι γυναίκες πίσω από το ελληνικό καλοκαίρι: Παρενόχληση, φόβος και σιωπή

Γιατί βγήκαν οι αγιοβασίληδες στο δρόμο, καλοκαιριάτικα, στη Δανία;

E-Daily 3.Left Χτες
Η πόλη που γέμισε Αγιους Βασίληδες ενώ η Ευρώπη έλιωνε από τη ζέστη