E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός σε όλα τα τελωνεία της χώρας για την έξαρση της λύσσας στην Τουρκία

Τι είναι η λύσσα και πώς μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο

Δημοσίευση 27/11/2019 | 09:07

Συναγερμός σε όλα τα τελωνεία της χώρας για την έξαρση της λύσσας στην Τουρκία

Την εντατικοποίηση των ελέγχων από όλα τα τελωνεία της χώρας ζητά με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της (διαβάστε το εδώ) η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) λόγω της έξαρσης κρουσμάτων λύσσας στην Τουρκία. Υστερα από σχετική ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έξαρση της επικίνδυνης ζωοανθρωπονόσου στη γείτονα χώρα η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σημαίνει συναγερμό σε όλα τα τελωνεία της ελληνικής επικράτειας.

Τα κρούσματα λύσσας αφορούν βοοειδή, μικρά μηρυκαστικά, σκύλους και γάτες και όπως αναφέρεται στο έγγραφο, “σημαντικό μέρος τους εντοπίζεται γεωγραφικά πλησίον των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, σε περιοχές που εμφανίζουν γειτνίαση αλλά κι έντονη κινητικότητα από και προς τις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”. Για το λόγο αυτό, “και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, παρακαλούμε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο στις εμπορικές αποστολές που εισέρχονται στην χώρα μας από Τουρκία, αποκλειστικά από τα σημεία διέλευσης που διαθέτουν συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) της Απόφασης 2009/821/ΕΚ της Επιτροπής (ως ισχύει), όσο και στις μη εμπορικές αποστολές ζώων συντροφιάς που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ένωση ή επιστρέφουν στην Ένωση μετά από ταξίδι στην Τουρκία (επανείσοδος) από τα σημεία διέλευσης με Σ.Υ.Κ.Ε ή τα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών της Απόφασης 94/641/ΕΚ της Επιτροπής”.

Στο πλαίσιο αυτό, “οι τελωνειακές αρχές οφείλουν να απαγορεύουν την είσοδο εμπορικής αποστολής (ζώντων) ζώων και μη εμπορικής αποστολής ζώων συντροφιάς από σημεία εισόδου τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για την είσοδό τους. Είναι καθήκον τους να συνεργάζονται με τις συναρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ελέγχου στα σημεία εισόδου και να παραπέμπουν τα ζώντα ζώα που έρχονται στην αντίληψή τους, όταν αυτά είναι να εισέλθουν στην Ένωση, για κτηνιατρικό έλεγχο”.
Ειδικότερα, για τις μη εμπορικές μετακινήσεις σκύλων και γατών συντροφιάς από την Τουρκία, “αναφέρουμε συνοπτικά την υποχρέωση για σήμανση τους, την απαίτηση να έχουν υποστεί αντιλλυσικό εμβολιασμό ή επανεμβολιασμό, ο οποίος να είναι σε ισχύ, να έχουν υποστεί δοκιμή τιτλοδότησης αντισωμάτων λύσσας που έχει διενεργηθεί σε εγκεκριμένα εργαστήρια, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά τον εμβολιασμό και σίγουρα πριν την μετακίνηση του ζώου αλλά και την απαίτηση να διαθέτουν κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό ή ενωσιακό διαβατήριο(εφόσον πρόκειται για επανείσοδο), σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό(ΕΕ) με αριθμό 577/2013(ως ισχύει)”.

Η λύσσα είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται συνήθως μέσω του σάλιου από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου και στον άνθρωπο παίρνει τη μορφή εγκεφαλίτιδας. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και με δερματική επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου από εκδορές και μικροτραύματα του δέρματος ή ακόμα και από τους υγιείς βλεννογόνους.

Η περίοδος επώασης διαρκεί μεταξύ 2 έως 8 εβδομάδων ενώ στον άνθρωπο τα συμπτώματα της λύσσας, τα οποία εκδηλώνονται σταδιακά και καταλήγουν στο θάνατο είναι τα εξής: 1)Κόπωση, πυρετός, κεφαλαλγία, 2)αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, 3)γαστρεντερικές διαταραχές, 4)διαστολή της κόρης του οφθαλμού, 5)σιελόρροια, 6)επώδυνοι σπασμοί στους μυς της κατάποσης, 7)σπασμοί αναπνευστικών και άλλων μυών, 8)απώλεια αισθήσεων, 9)παράλυση άκρων, 10)θάνατος, μετά την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πτώση από πολυκατοικία 29χρονος στο Ρέθυμνο, πηδούσε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
O νεαρός έμενε μαζί με τη σύντροφό του σε Airbnb στον 5ο όροφο πολυκατοικίας και φέρεται να κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών

Κρήτη: Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια και ζητά από αγρότες επιστροφές από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕ

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Μάλιστα η ΑΑΔΕ ζητά την άμεση καταβολή των επιστροφών από τους αγρότες

Χανταϊός: Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ισπανία‑Συνεπιβάτιδα στο αεροπλάνο με μολυσμένο επιβάτη

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν επίσης έρθει σε επαφή στη Νότια Αφρική με ένα άτομο από τη χώρα αυτή που είναι ύποπτο ότι έχει προσβληθεί από τον ιό

Σοκαριστικό βίντεο ‑ Ηράκλειο: Ανδρας επιτίθεται στην πρώην σύντροφό του

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Tης κάνει κεφαλοκλείδωμα και την σέρνει στο έδαφος, βίντεο

UFO και στην Ελλάδα είδαν Αμερικανοί πιλότοι

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Δεκάδες αρχεία στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Πεντάγωνο, βίντεο και φωτογραφίες

Ελεύθεροι οι όμηροι που κρατούνταν σε τράπεζα στη Γερμανία ‑ Διέφυγαν οι δράστες

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο όμηροι που κρατούνταν σε τράπεζα του Ζίντσιγκ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, οι δράστες ωστόσο έχουν διαφύγει, ανακοίνωσε η αστυνομία

Ryanair: Οριστική απόφαση για λουκέτο στη Θεσσαλονίκη με απώλεια 700.000 θέσεων και 12 δρομολογίων

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η απόφαση αφορά και τη μείωση της χωρητικότητας στο Αεροδρόμιο Αθηνών για τον χειμώνα του 2026

Επίδομα 300 ευρώ: Εξήγγειλαν νέα κατηγορία δικαιούχων

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Αυξάνεται τόσο ο αριθμός των δικαιούχων όσο και το ύψος της ενίσχυσης, η οποία από 250 ευρώ φτάνει στα 300 ευρώ

Τραγωδία στου Ζωγράφου: Νεκρός άνδρας που έπεσε από μπαλκόνι

Ελλάδα 08.05.2026
Στο σημείο σπεύδει η αστυνομία για να ερευνήσει το τραγικό συμβάν

Θεσσαλονίκη: 40χρονος μπήκε οπλισμένος σε ίντερνετ καφέ και έψαχνε την πρώην σύντροφό του

Ελλάδα 08.05.2026
Η 34χρονη εργάζεται στο κατάστημα, αλλά εκείνη τη στιγμή απουσίασε - Είχε πάνω του δύο πιστόλια και 878 ευρώ