E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός σε όλα τα τελωνεία της χώρας για την έξαρση της λύσσας στην Τουρκία

Τι είναι η λύσσα και πώς μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο

Δημοσίευση 27/11/2019 | 09:07

Συναγερμός σε όλα τα τελωνεία της χώρας για την έξαρση της λύσσας στην Τουρκία

Την εντατικοποίηση των ελέγχων από όλα τα τελωνεία της χώρας ζητά με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της (διαβάστε το εδώ) η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) λόγω της έξαρσης κρουσμάτων λύσσας στην Τουρκία. Υστερα από σχετική ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έξαρση της επικίνδυνης ζωοανθρωπονόσου στη γείτονα χώρα η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σημαίνει συναγερμό σε όλα τα τελωνεία της ελληνικής επικράτειας.

Τα κρούσματα λύσσας αφορούν βοοειδή, μικρά μηρυκαστικά, σκύλους και γάτες και όπως αναφέρεται στο έγγραφο, “σημαντικό μέρος τους εντοπίζεται γεωγραφικά πλησίον των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, σε περιοχές που εμφανίζουν γειτνίαση αλλά κι έντονη κινητικότητα από και προς τις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”. Για το λόγο αυτό, “και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, παρακαλούμε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο στις εμπορικές αποστολές που εισέρχονται στην χώρα μας από Τουρκία, αποκλειστικά από τα σημεία διέλευσης που διαθέτουν συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) της Απόφασης 2009/821/ΕΚ της Επιτροπής (ως ισχύει), όσο και στις μη εμπορικές αποστολές ζώων συντροφιάς που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ένωση ή επιστρέφουν στην Ένωση μετά από ταξίδι στην Τουρκία (επανείσοδος) από τα σημεία διέλευσης με Σ.Υ.Κ.Ε ή τα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών της Απόφασης 94/641/ΕΚ της Επιτροπής”.

Στο πλαίσιο αυτό, “οι τελωνειακές αρχές οφείλουν να απαγορεύουν την είσοδο εμπορικής αποστολής (ζώντων) ζώων και μη εμπορικής αποστολής ζώων συντροφιάς από σημεία εισόδου τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για την είσοδό τους. Είναι καθήκον τους να συνεργάζονται με τις συναρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ελέγχου στα σημεία εισόδου και να παραπέμπουν τα ζώντα ζώα που έρχονται στην αντίληψή τους, όταν αυτά είναι να εισέλθουν στην Ένωση, για κτηνιατρικό έλεγχο”.
Ειδικότερα, για τις μη εμπορικές μετακινήσεις σκύλων και γατών συντροφιάς από την Τουρκία, “αναφέρουμε συνοπτικά την υποχρέωση για σήμανση τους, την απαίτηση να έχουν υποστεί αντιλλυσικό εμβολιασμό ή επανεμβολιασμό, ο οποίος να είναι σε ισχύ, να έχουν υποστεί δοκιμή τιτλοδότησης αντισωμάτων λύσσας που έχει διενεργηθεί σε εγκεκριμένα εργαστήρια, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά τον εμβολιασμό και σίγουρα πριν την μετακίνηση του ζώου αλλά και την απαίτηση να διαθέτουν κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό ή ενωσιακό διαβατήριο(εφόσον πρόκειται για επανείσοδο), σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό(ΕΕ) με αριθμό 577/2013(ως ισχύει)”.

Η λύσσα είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται συνήθως μέσω του σάλιου από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου και στον άνθρωπο παίρνει τη μορφή εγκεφαλίτιδας. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και με δερματική επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου από εκδορές και μικροτραύματα του δέρματος ή ακόμα και από τους υγιείς βλεννογόνους.

Η περίοδος επώασης διαρκεί μεταξύ 2 έως 8 εβδομάδων ενώ στον άνθρωπο τα συμπτώματα της λύσσας, τα οποία εκδηλώνονται σταδιακά και καταλήγουν στο θάνατο είναι τα εξής: 1)Κόπωση, πυρετός, κεφαλαλγία, 2)αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, 3)γαστρεντερικές διαταραχές, 4)διαστολή της κόρης του οφθαλμού, 5)σιελόρροια, 6)επώδυνοι σπασμοί στους μυς της κατάποσης, 7)σπασμοί αναπνευστικών και άλλων μυών, 8)απώλεια αισθήσεων, 9)παράλυση άκρων, 10)θάνατος, μετά την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα κτηνωδία στην Κοζάνη: Νεκρή αρκούδα από πυροβολισμούς στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα 13.06.2026
Το άτυχο ζώο βρέθηκε νεκρό έχοντας δεχθεί πυροβολισμούς στον λαιμό και την πλάτη

Ιράν και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία: Τι προβλέπει το μνημόνιο και πότε θα υπογραφεί

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί εμφανίζεται αισιόδοξος για ψηφιακή υπογραφή μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ιρανικά drones κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Μουντιάλ 2026: Με νίκη 4‑1 επί της Παραγουάης οι ΗΠΑ άνοιξαν με το δεξί τον 4ο όμιλο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Από τα πρώτα λεπτά, οι Αμερικανοί φανέρωσαν τις προθέσεις τους στο τουρνουά

Μουντιάλ 2026: Καναδάς και Βοσνία/Ερζεγοβίνη χώρισαν με 1‑1

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο Λάριν μπήκε ως αλλαγή στο 77` και έναν μόλις λεπτό αργότερα ισοφάρισε για τον Καναδά, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1

Ανταρκτική: Θερμοκρασίες 20 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο ‑ Χάνονται πάγοι «μεγέθους Γαλλίας»

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η δυτική ακτή της Ανταρκτικής έχει χάσει έκταση θαλάσσιου πάγου ίση με τη Γαλλία, ενώ οι θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ

Λήξη συναγερμού στο πλοίο με τους 1050 επιβαίνοντες – Δεν βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Το «Blue Star 2» είχε καταπλεύσει εσπευσμένα στο λιμάνι του Λαυρίου για τον απαραίτητο έλεγχο

Τραμπ: Νεκρός ο αρχηγός της διαβόητης συμμορίας Tren de Aragua μετά από αμερικανικό πλήγμα

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την εξόντωση του Νίνιο Γκερέρο, επικεφαλής της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης της Βενεζουέλας

Αγριο φονικό συγκλονίζει τη Χίο – 51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 31χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου

«Εκτοξεύτηκε» η SpaceX: Ο Έλον Μασκ είναι επισήμως ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία

Κόσμος Χτες
Με ιστορική άντληση 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενόψει της εισαγωγής της στον Nasdaq, η αεροδιαστημική εταιρεία οδηγεί τον ιδιοκτήτη της σε οικονομικό ρεκόρ όλων των εποχών

Δήλωνε κληρικός, βγήκε στον δρόμο στα Πετράλωνα και έδειχνε τα γεννητικά του όργανα στους περαστικούς

Ελλάδα Χτες
Ο 52χρονος άνδρας συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

«Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram: Παγκόσμιο κρασάρισμα στις πλατφόρμες της Meta

Tech + Science Χτες
Προβλήματα μεγάλης κλίμακας για το Facebook