E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πέρασαν τα άρθρα για εκλογή ΠτΔ και ψήφο αποδήμων

Πέρασαν επίσης η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Δημοσίευση 25/11/2019 | 18:10

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πέρασαν τα άρθρα για εκλογή ΠτΔ και ψήφο αποδήμων

Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ετσι, πέρασαν με ευρύτατη πλειοψηφία η ψήφος των αποδήμων (212 υπέρ), η πρόταση της ΝΔ για εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας (με 158 θετικές ψήφους), η βουλευτική ασυλία (179 «ναι»), ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (274 «ναι») και η θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (254 ψήφοι υπέρ).

Αναλυτικά, η 9η Αναθεωρητική Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ψήφιση και θέση σε ισχύ των διατάξεων του Συντάγματος όπως διαμορφώθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Η εκλογή ΠτΔ

Ετσι για το άρθρο 32 παράγραφος 4 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πέρασε η πρόταση της ΝΔ με 158 «ναι» έναντι 138 «όχι». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα απερρίφθη με 212 ψήφους κατά, 83 υπέρ και 1 λευκό.

Η ψήφος αποδήμων

Η πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων (άρθρο 54) πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία 212 βουλευτών, έναντι 84 και 1 λευκού.
Η αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απερρίφθη με 108 «ναι», 178 «όχι και 11 λευκά.

Η βουλευτική ασυλία

Το άρθρο που αφορά στο πολιτικό σύστημα, το άρθρο 62 που αναφέρεται στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία 179 βουλευτών έναντι 117 αρνητικών ψήφων και 1 λευκού. Η αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απερρίφθη με 117 ψήφους υπέρ , 171 κατά και 9 λευκά.

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Επίσης το άρθρο 86 παρ. 3 που αφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία 274 βουλευτών, 0 κατά και 23 λευκά. Με την αναθεώρηση καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και έτσι τα αδικήματα των υπουργών θα έχουν πια τον ίδιο χρόνο παραγραφής με αυτά των υπολοίπων πολιτών.

Σε αυτό το άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση με αναδρομική ισχύ που να αναφέρει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δεν είναι υπουργικό, δήλωση που η Νέα Δημοκρατία δεν δέχθηκε με αποτέλεσμα να απορριφθεί με 84 θετικές ψήφου, 188 αρνητικές και 25 λευκά.

Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

Τέλος, το άρθρο 73 για την θέσπιση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας η πρόταση της ΝΔ πέρασε με 254 ναι, 32 όχι και 11 λευκά. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση της παρ. 1 δεν πέρασε αφού συγκέντρωσε 98 «ναι», 189 «όχι» και 9 λευκά.

Στη δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία έκανε την έκπληξη και δέχτηκε την πρόταση που είχε καταθέσει για το άρθρο 73 το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ, για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Με βάση το κείμενο της δικής της πρότασης, ο αριθμός υπογραφών των πολιτών που απαιτείται, πρέπει να είναι 500.000 και από την νομοθετική πρωτοβουλία εξαιρούνται θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Το άρθρο 68 παρ. 2 πέρασε με 189 ναι, 94 όχι και 14 λευκά. Με αυτό δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, με την υπογραφή 10 βουλευτών, πρόταση που χρειάζεται να ψηφιστεί από 120 βουλευτές. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο.

Το άρθρο 101 προβλέπει την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα. Η διάταξη είχε λάβει 232 στην προηγούμενη Βουλή και σήμερα έλαβε ευρύτατη πλειοψηφία 189 ψήφων έναντι 93 κατά και 15 λευκών.

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των αρχηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ διέκοψε τη διάσκεψη με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες για να τηλεφωνήσει στον Πούτιν

Κόσμος 19.08.2025
Ο Τραμπ διέκοψε τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο προκειμένου να συνομιλήσει με τον Πούτιν

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος Χτες
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα Χτες
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος Χτες
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science Χτες
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα Χτες
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος Χτες
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος Χτες
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα Χτες
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά