E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Oυρά για ξενάγηση στο Τεκτονικό Μέγαρο των Μασόνων

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το Open House Thessaloniki και το Μέγαρο ήταν ανοιχτό στο κοινό

Δημοσίευση 25/11/2019 | 12:49

Θεσσαλονίκη: Oυρά για ξενάγηση στο Τεκτονικό Μέγαρο των Μασόνων

Απίστευτο και όμως... αληθινό: Οι Μασόνοι της Θεσσαλονίκης άνοιξαν τις πύλες του Τεκτονικού Μεγάρου στο πλαίσιο του Open House και οι κάτοικοι της πόλης, κατέκλυσαν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο περιμένοντας να μπουν στη Στοά.

Όπως βλέπετε στις εικόνες οι ουρές ήταν ατελείωτες την Κυριακή, και υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 Θεσσαλονικείς στέκονταν όρθιοι για αρκετές ώρες περιμετρικά του Τεκτονικού Μεγάρου, ωσότου έρθει η σειρά τους να περάσουν τη σιδερένια καγκελόπορτα που οδηγεί στα ενδότερα της μασονίας. Ανάλογες εικόνες είχε να δει η συμπρωτεύουσα από την εποχή της θρυλικής συναυλίας των U2, τον Σεπτέμβριο του 1997, με φόντο τα δεξαμενόπλοια και τους γερανούς του λιμανιού.

Οι διοργανωτές του Open House, κατόπιν παράκλησης των υπεύθυνων της Στοάς, είχαν ζητήσει από το κοινό να μην βιντεοσκοπεί το εσωτερικό του κτηρίου, ενώ κάθε επισκέπτης ήταν υποχρεωμένος στην είσοδο να δείξει την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία του προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά κρούσματα βανδαλισμών.

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής.

Kοσμοπλημμύρα έξω από το Τεκτονικό Μέγαρο

Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια και την αρχιτεκτονική της.

Φέτος λοιπόν ήταν η σειρά των Μασόνων να εκπλήξουν με την εξωστρέφεια τους, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχε δοθεί η ευκαιρία στο ευρύ κοινό να μπει στα κτήρια τους, ανακαλύπτοντας μερικά μόνο από τα καλά κρυμμένα μυστικά τους.

Ωστόσο οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι «Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και γι αυτό ανοίγουμε τεκτονικό Μέγαρο», ένα κτήριο που ανοίγει μόλις τρεις φορές το χρόνο στις Λευκές Εορτές για να υποδεχτεί φίλους και συγγενείς των τεκτόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Δάφνη Καραβοκύρη για τις τρεις προτάσεις γάμου με δαχτυλίδι που δέχτηκε

E-Daily 3.Left 07.05.2026
«Πρέπει να συγχρωτίζεσαι με τον άλλον, κυρίως ψυχικά»

Καλλιτέχνης από την Αυστρία γδύθηκε και άρχισε να χτυπάει καμπάνα με το σώμα της, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Η Φλορεντίνα Χόλτζινγκερ κρεμάστηκε ημίγυμνη στη Μπιενάλε για την κλιματική αλλαγή, θέλοντας να χτυπήσει «καμπανάκι» για τον «επερχόμενο κατακλυσμό»

Εβελίνα Νικόλιζα κατά του Happy Day: «Σας περνάει απ’ το μυαλό ότι βλέπουν οι γονείς μου;»

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Η Εβελίνα Νικόλιζα επέλεξε να απαντήσει δημόσια στο Happy Day και όσα ειπώθηκαν για την προσωπική της ζωή.

Γερμανός τουρίστας πήρε αποζημίωση 986,70 ευρώ επειδή δεν έβρισκε ξαπλώστρα στην Κω

Παράξενα 07.05.2026
Περνούσε περίπου 20 λεπτά κάθε πρωί αναζητώντας χώρο για να χαλαρώσει, όμως όλες οι θέσεις ήταν ήδη «καπαρωμένες»

Έλα στην ομάδα μας: Δημοσιογράφος ‑ Part time το Σαββατοκύριακο

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Ιδανικό για όσους θέλουν να μπουν στον χώρο των digital media ή να συνδυάσουν τη θέση με άλλη εργασία

OPEN: «Κλείδωσε» η πρώτη εκπομπή για την επόμενη χρονιά

E-Daily 3.Left Χτες
Το κανάλι ξεκινά να φτιάχνει το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν…

Ο Σαμ Σμιθ αρραβωνιάστηκε τον σύντροφό του

E-Daily 3.Left Χτες
Ο τραγουδιστής και ο Κρίστιαν Κόουαν διατηρούν σχέση τα τελευταία τρία χρόνια και φέρεται πως επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τον γάμο λίγο πριν από το φετινό Met Gala

Δανάη Μπάρκα: Αποκαλύπτει πρώτη φορά τι συνέβη πραγματικά με το Πάμε Δανάη

E-Daily 3.Left Χτες
Η Δανάη Μπάρκα με αφορμή το ταξίδι της στη Θεσσαλονίκη για την θεατρική της παράσταση, βρέθηκε καλεσμένη στις Rainbow Mermaids

Νότης Σφακιανάκης: Αν δεν ήταν εκείνος δεν θα υπήρχε κανένας μας, είναι το μικρό μας, το αγαπημένο μας

E-Daily 3.Left Χτες
Όταν έφυγε από την Κω και πήγε στην Αθήνα, ήμουν για έναν μήνα άρρωστη, μου έλειψε πάρα πολύ, έλεγε η αδερφή του τραγουδιστή σε συνέντευξή της