E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Oυρά για ξενάγηση στο Τεκτονικό Μέγαρο των Μασόνων

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το Open House Thessaloniki και το Μέγαρο ήταν ανοιχτό στο κοινό

Δημοσίευση 25/11/2019 | 12:49

Θεσσαλονίκη: Oυρά για ξενάγηση στο Τεκτονικό Μέγαρο των Μασόνων

Απίστευτο και όμως... αληθινό: Οι Μασόνοι της Θεσσαλονίκης άνοιξαν τις πύλες του Τεκτονικού Μεγάρου στο πλαίσιο του Open House και οι κάτοικοι της πόλης, κατέκλυσαν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο περιμένοντας να μπουν στη Στοά.

Όπως βλέπετε στις εικόνες οι ουρές ήταν ατελείωτες την Κυριακή, και υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 Θεσσαλονικείς στέκονταν όρθιοι για αρκετές ώρες περιμετρικά του Τεκτονικού Μεγάρου, ωσότου έρθει η σειρά τους να περάσουν τη σιδερένια καγκελόπορτα που οδηγεί στα ενδότερα της μασονίας. Ανάλογες εικόνες είχε να δει η συμπρωτεύουσα από την εποχή της θρυλικής συναυλίας των U2, τον Σεπτέμβριο του 1997, με φόντο τα δεξαμενόπλοια και τους γερανούς του λιμανιού.

Οι διοργανωτές του Open House, κατόπιν παράκλησης των υπεύθυνων της Στοάς, είχαν ζητήσει από το κοινό να μην βιντεοσκοπεί το εσωτερικό του κτηρίου, ενώ κάθε επισκέπτης ήταν υποχρεωμένος στην είσοδο να δείξει την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία του προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά κρούσματα βανδαλισμών.

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής.

Kοσμοπλημμύρα έξω από το Τεκτονικό Μέγαρο

Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια και την αρχιτεκτονική της.

Φέτος λοιπόν ήταν η σειρά των Μασόνων να εκπλήξουν με την εξωστρέφεια τους, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχε δοθεί η ευκαιρία στο ευρύ κοινό να μπει στα κτήρια τους, ανακαλύπτοντας μερικά μόνο από τα καλά κρυμμένα μυστικά τους.

Ωστόσο οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι «Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και γι αυτό ανοίγουμε τεκτονικό Μέγαρο», ένα κτήριο που ανοίγει μόλις τρεις φορές το χρόνο στις Λευκές Εορτές για να υποδεχτεί φίλους και συγγενείς των τεκτόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Dj Stephan για Τσαγκρινού και Κωνσταντάρα: «Είναι ελεύθερη, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Δεν θα ήταν εύκολο να γνωρίσω στον γιο μου μια μελλοντική σύντροφο, ανέφερε

Νικολέττα Ράλλη για πρώτη φορά: «Έχουμε χωρίσει με τον Μιχάλη Ανδρούτσο, αλλά συνεχίζουμε να μένουμε μαζί»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Τη Νικολέττα Ράλλη υποδέχτηκε η Φαίη Σκορδά στην εκπομπή «Buongiorno» τη Δευτέρα 8 Ιουνίου

Πάνος Μιχαλόπουλος: Επιβεβαιώνει την επιστροφή του στην τηλεόραση: «Μου έκανε πρόταση και δέχτηκα»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Την είδηση πως πρόκειται -εκτός απροόπτου- να τον δούμε να επιστρέφει στη μικρή οθόνη επιβεβαίωσε ο Πάνος Μιχαλόπουλος

Ενοχλημένη η Φαίη Σκορδά με τους συνεργάτες της: «Δεν το επιτρέπω, σας παρακαλώ πολύ»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Buongiorno» και στη δημοσιογράφο, Βασιλική Μπασιούρη παραχώρησε η Αννα Δρούζα

Οι πόζες της Δούκισσας Νομικού με μαύρο μπικίνι, δείτε φωτογραφίες

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Το μοντέλο μοιράστηκε καλοκαιρινά στιγμιότυπα

Σκιάθος: Παιχνιδιάρα φώκια εμφανίστηκε στο Παλιό Λιμανι και τράβηξε τα βλέμματα

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες του νησιού του Παπαδιαμάντη στο γραφικό λιμάνι του νησιού

YFSF: Social media και κοινό υποκλίθηκαν στη Μαριλού Κατσαφάδου ‑ Το πιο κεφάτο act της βραδιάς

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Η ερμηνεία της ξεσήκωσε το πλατό, ενώ στα social media τα σχόλια ήταν αποθεωτικά.

Απίθανο! Μεταμορφώθηκε σε Edith Piaf και βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας

E-Daily 3.Left 08.06.2026
«Δεν το περίμενα» – Η αντίδραση της Αφροδίτης Χατζημηνά μετά τη νίκη

Μοντέλο κατηγορεί εταιρεία μόδας ότι χρησιμοποίησε την εικόνα της για AI φωτογραφίες χωρίς άδεια

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Νέα διαμάχη με την Τεχνητή Νοημοσύνη στη μόδα: «Μετέτρεψαν τις φωτογραφίες μου χωρίς τη συγκατάθεσή μου»

Περίεργα επαγγέλματα που όμως πληρώνονται πολύ καλά

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Όχι, δεν είναι ο χειριστής αυτόματης τέντας!

Γιατί τα φανάρια στην Ιαπωνία είναι μπλε και όχι πράσινα

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Η διαφορά βρίσκεται στη γλωσσα