E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θάσος: Η κακοκαιρία «χτύπησε» το νησί ‑ Δραματική η κατάσταση

Κυβερνητικό κλιμάκιο ήδη στην περιοχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2019 | 07:44

Θάσος: Η κακοκαιρία «χτύπησε» το νησί ‑ Δραματική η κατάσταση

Δραματική είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της νότιας Θάσου όπου λόγω της συνεχιζόμενης και έντονης βροχόπτωσης τα δυο τελευταία 24ωρα έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα. Το μεσημέρι της Παρασκευής (22/11) με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, έξι περιοχές του νησιού κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο νησιωτικός δήμος.

Το τελευταίο 24ωρο, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους παρασύροντας αυτοκίνητα και ότι άλλο βρεθεί στο διάβα τους, ρέματα και αρδευτικά κανάλια έχουν υπερχειλίσει, πολλά σημεία του οδικού δικτύου δεν είναι προσβάσιμα, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν κάτοικοι σε οικισμούς όπου το νερό μπήκε κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους και ήταν αδύνατη η μετακίνησή τους.

Πολλές παραλίες θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία, κατολισθήσεις υπάρχουν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ τα ορμητικά νερά έχουν προκαλέσει μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες. Χρειάστηκε να μεταφερθούν ενισχύσεις από την Καβάλα με άντρες, οχήματα και άλλα μηχανήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η κακοκαιρία στο νησί.

Για πρωτοφανή βροχή κάνει λόγο ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι αύριο το πρωί αναμένονται και μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. προκειμένου να ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγάλος και δύσκολα διοχετεύεται προς τη θάλασσα ενώ λόγω των φερτών υλικών που παρασύρει δημιουργεί μεγάλα προβλήματα μέσα στους οικισμούς του νησιού . Ο ίδιος σημείωσε πως το τελευταίο 48ωρο το νησί της Θάσου έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Κυριακίδης εκτιμά ότι η μεγάλη φωτιά του 2016 αλλά και οι μικρότερες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού, συνέβαλαν σε αυτή τη δραματική κατάσταση που βιώνει η Θάσος.

Ο δήμος Θάσου συνιστά αποφυγή μετακινήσεων στο σύνολο του οδικού δικτύου του νησιού και καλεί τους κατοίκους να μην μετακινούνται λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των σοβαρών προβλημάτων που εκδηλώνονται στα περισσότερα σημεία του οδικού δικτύου.

Κυβερνητικό κλιμάκιο σε Θάσο και Χαλκιδική για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρωί του Σαββάτου (23/11) Κυβερνητικό Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου στην Χαλκιδική και στην Θάσο.

Μαζί τους μεταβαίνουν, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η αποστολή θα μεταβεί με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος και θα προσεγγίσει στις 8.30 την περιοχή Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (Δημοτικό Γήπεδο) και στις 10.45 την νήσο Θάσο (Γήπεδο Λιμένα).

Από τις συνεχείς βροχές και καταιγίδες, στη Χαλκιδική προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετές περιοχές του νομού και σε επαρχιακούς δρόμους ενώ πλημμύρισε η Ολυμπιάδα.

Στη Θάσο κινδύνευσαν άνθρωποι ενώ έξι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο νησιωτικός δήμος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν και ποιες Κυριακές λειτουργούν τα καταστήματα

Οικονομία 07.01.2026
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τις πρώτες μεγάλες εκπτώσεις του 2026

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ – Κόκκινη προειδοποίηση για αρκετές περιοχές

Καιρός 07.01.2026
Πού προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Η Μπριζίτ Μπαρντό πέθανε από καρκίνο

Πολιτισμός 07.01.2026
Είχε υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο πριν τελικά χάσει τη μάχη με την ασθένεια τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ο σύζυγός της

Καιρός ‑ Μαρουσάκης: Έρχεται νέο κύμα ψύχους με τσουχτερό κρύο και χιόνια

Καιρός 07.01.2026
Χωρισμένη σε δύο τμήματα η χώρα σήμερα σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο - Νέα επιδείνωση του καιρού το Σάββατο

Σέρρες: Το μήνυμα που οδήγησε στον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου

Ελλάδα 07.01.2026
Η αστυνομία έχει εξασφαλίσει υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, το οποίο και εξετάζεται - Συνελήφθη και η μητέρα του δράστη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πόσο θα επιβαρυνθούν φορολογικά από φέτος ‑ Τι γίνεται με τα μπλοκάκια

Οικονομία 07.01.2026
Αύξηση του ελάχιστου φόρου και νέες οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις

Έρχεται το μητρώο φερεγγυότητας ενοικιαστών: Πώς θα βαθμολογούνται οι μισθώσεις πριν το συμβόλαιο

Οικονομία 07.01.2026
Σε πιλοτική εφαρμογή στις αρχές του 2026 και σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα της χρονιάς το νέο ψηφιακό εργαλείο που αλλάζει τις μισθώσεις - Τι θα βλέπουν οι ιδιοκτήτες και ποια δεδομένα θα καταγράφονται

Αυξάνονται τα κρούσματα της σούπερ γρίπης: Πότε αναμένεται η κορύφωση

Ελλάδα 07.01.2026
Η σούπερ γρίπη έκανε την εμφάνιση της από τον Δεκέμβριο

Φρένο στα ενοίκια από το 2026 – Πώς η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τα ενοίκια με ανακαινίσεις και πλαφόν

Οικονομία 07.01.2026
Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας