E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε δίκη για διαφθορά, απάτη και δωροδοκία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

Η απόφαση φέρνει την χώρα σε αχαρτογράφητα νερά

Δημοσίευση 21/11/2019 | 19:53

Σε δίκη για διαφθορά, απάτη και δωροδοκία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ Αβιχάι Μάντελμπλιτ αποφάσισε την απαγγελία κατηγοριών στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις.

Η απόφαση φέρνει την χώρα σε αχαρτογράφητα νερά με το πολιτικό αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να παραμένει επί μήνες, μετά τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές σε διάρκεια ενός χρόνου.

«Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ Αβιχάι Μάντελμπλιτ αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης», υπογράμμισε η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε μία από τις υποθέσεις ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα έλαβαν δώρα από τον Άρνον Μίλχαν, παραγωγό του Χόλιγουντ και Ισραηλινό υπήκοο και από τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Πάκερ. Αυτά τα δώρα φέρεται να περιελάμβαναν σαμπάνιες και τσιγάρα.

Άλλη κατηγορία είναι ότι ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Άρνον Μόζες, εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, της Yediot Ahronot, να τον παρουσιάζει θετικά, με αντάλλαγμα μέτρα για τον περιορισμό της αντίπαλης εφημερίδας Israel Hayom.

Η δίωξη με κωδική ονομασία από τις δικαστικές αρχές «φάκελος 4.000», αφορά την υπόθεση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Bezeq. Ο Νετανιάχου φέρεται ότι προσπάθησε να διασφαλίσει ότι θα είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον ενημερωτικό ιστότοπο Walla, σε αντάλλαγμα για τις χάρες που έκανε στον όμιλο αυτό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο 70χρονος Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, αρνείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με μια νομική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Σημειώνεται πως δεν υποχρεούται να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ιστορία της χώρας που διώκεται ενώ βρίσκεται στο πόστο του.

Στις 22:30 ώρα Ισραήλ και ώρα Ελλάδας αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

Η απόφαση του εισαγγελέα ενδέχεται να έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες, καθώς οι βουλευτές έχουν διορία τριών εβδομάδων να ορίσουν πρωθυπουργό για να βγει η χώρα από το άνευ προηγουμένου πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, αφού ούτε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε ο αντίπαλός του Μπένι Γκαντς έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου.

Αν η προθεσμία που έχουν οι βουλευτές παρέλθει χωρίς τον ορισμό πρωθυπουργού, τότε η χώρα θα οδηγηθεί για ακόμη μια φορά σε εκλογές, που ελάχιστοι επιθυμούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σιαμαία κοριτσάκια από τις Φιλιππίνες διαχωρίστηκαν επιτυχώς μετά από εξάωρη απαιτητική επέμβαση στο Ριάντ, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τα δίδυμα βρίσκονται πλέον σε σταθερή κατάσταση και νοσηλεύονται υπό στενή παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων

Οχήματα: Ποιοι κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τι ισχύει για τρίτεκνους - Οι δικαιούχοι, τα ποσοστά έκπτωσης και η διαδικασία

Λαμία: «Καμπάνα» στο αυτόφωρο για τον 30χρονο που φωτογράφιζε ανήλικες στην παραλία

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο

17χρονος στη Θεσσαλονίκη διέρρηξε σπίτι και μετά ζητούσε 700 ευρώ για να επιστρέψει τα κλεμμένα

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο νεαρός αφαίρεσε από το σπίτι χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα

Αντιδράσεις στην Τουρκία για την ποινή 2.500 ευρώ σε οδηγό φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε δύο 13χρονες μαθήτριες

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Η αρχική ποινή φυλάκισης των 4 ετών μετατράπηκε τελικά σε χρηματική ποινή, καθώς οι πραγματογνωμοσύνες έκριναν ότι ο οδηγός έφερε δευτερεύουσα ευθύνη - Σύμφωνα με τα πορίσματα, τα δύο ανήλικα πέρασαν τον δρόμο ενώ το φανάρι για τους πεζούς ήταν κόκκινο

Ανω Λιόσια: 19χρονος με «κινητή ντίσκο» στο αυτοκίνητό του – Συνελήφθη για ηχορύπανση

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Eίχε εγκαταστήσει στο όχημα 14 ηχεία και δύο ενισχυτές

Καναδάς ‑ Κατάρ 6‑0: Οι οικοδεσπότες διέλυσαν την ομάδα του Λοπετέγκι

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Πάρτι απέναντι στους εννέα του Κατάρ - το ποδόσφαιρο στη σκιά του τραυματισμού του Κονέ

Σοκ στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο άσχημος τραυματισμός του Κονέ και η απίστευτη αντίδραση του αντιπάλου του ‑ Δείτε τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο μέσος του Καναδά, Ισμαέλ Κονέ, αποχώρησε με φορείο μετά από σκληρό μαρκάρισμα που οδήγησε στην απευθείας κόκκινη κάρτα του αντιπάλου του στην αναμέτρηση με το Κατάρ.

Μεξικό ‑ Νότια Κορέα 1‑0: Πήρε το δώρο και εξασφάλισε θέση στα νοκ άουτ

Αθλητικά Νέα 19.06.2026
Πρώτη ομάδα που προκρίνεται στους «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Μεξικό, με νίκη 1-0 επί της Νότιας Κορέας

Αναταράξεις με το καλημέρα της συμφωνίας ΗΠΑ‑Ιράν: Οι Ιρανοί δεν πάνε Γενεύη λόγω Λιβάνου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Σε πρόβλημα με τα logistics της συνάντησης, απέδωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την αναβολή του ταξιδιού του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Σοκ σε ζωολογικό κήπο: Ανδρας πέταξε αγοράκι στο κλουβί με τους κροκόδειλους

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ένα 3χρονο αγοράκι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από απίστευτο περιστατικό σε ζωολογικό κήπο κοντά στο Χάντινγκτον της κεντρικής Αγγλίας.