E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν το Χάρβαρντ τραβούσε γuμνές φωτογραφίες όλους τους πρωτοετείς φοιτητές

Μαζί με άλλα γνωστά πανεπιστήμια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/11/2019 | 01:56

Όταν το Χάρβαρντ τραβούσε γuμνές φωτογραφίες όλους τους πρωτοετείς φοιτητές
@harvard.edu

Πως θα σας φαινόταν να σας δεχόταν το Χάρβαρντ και τις πρώτες σας ημέρες στο πανεπιστήμιο σας ζητούσε να γδυθείτε για να σας φωτογραφήσουν γuμνούς;

Κι όμως αυτό συνέβαινε για δεκαετίες. Και όχι μόνο στο Χάρβαρντ, αλλά και στο Γειλ και σε πολλά ακόμα διάσημα πανεπιστήμια. Από το 1940 μέχρι και το 1970, τα πανεπιστήμια αυτά ζητούσαν από τους πρωτοετείς (ή μάλλον απαιτούσαν) να τους φωτογραφίσουν γuμνούς ως μέρος της διαδικασίας εγγραφής τους. Χιλιάδες φοιτητές πόζαραν λοιπόν ολόγuμνοι, συμπεριλαμβανομένων του μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ, George W. Bush, της Hillary Clinton, της Meryl Streep, της Diane Sawyer και του Bob Woodward.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε πολλές δεκαετίες αργότερα. Το 1880, πρώτα το Χάρβαρντ αποφάσισε να τραβήξει γuμνές φωτογραφίες απ’ όλους τους πρωτοετείς φοιτητές του. Τότε δεν υπήρχαν γυναίκες στο πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές συνήθιζαν πολλές φορές να κολυμπάνε γuμνοί καθώς το θεωρούσαν πιο υγιεινό.

Αυτό συνεχίστηκε για έξι δεκαετίες, μέχρι που ο ερευνητής του πανεπιστημίου William Sheldon, έδωσε στην πρακτική της γuμνής φωτογραφίας, μια άλλη διάσταση. Η διάσταση ήταν η εξερεύνηση του σωματότυπου, για σκολίωση, ραχίτιδα και άλλες παθήσεις του σώματος.

Όμως ο Sheldon ήταν ερευνητής στην ψυχολογία και κάποιοι πιστεύουν πως όλο αυτό συνέβη για άλλους λόγους. Στοιχεία από τις σημειώσεις του δείχνουν πως προσπαθούσε να μελετήσει τη σύνδεση μεταξύ του σώματος του ανθρώπου και της ευφυίας του. Παρόμοιες πρακτικές χρησιμοποιούσαν οι Ναζί.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ένας καθηγητής του Γειλ εκείνης της εποχής είπε πως ο σκοπός ήταν ο «ευγονισμός», δηλαδή να έρθουν πιο κοντά ταιριαστά ζευγάρια αγοριών και κοριτσιών από καλά πανεπιστήμια. Πολλοί επιχείρησαν να της κλέψουν. Κάποιες πουλιούνταν στην «μαύρη αγορά» του πανεπιστημίου, ενώ οι αδελφότητες έπαιρναν μερικές ως δώρο.

Μι κοπέλα είπε στους γονείς της τι της συνέβη. Οι φωτογραφίες κατασχέθηκαν και τα επόμενα χρόνια κατασχέθηκαν πολλές περισσότερες. Κατέληξαν στο μουσείο Smithsonian, με τους δημοσιογράφους των New York Times να καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση το 1995. Σήμερα, δεν είναι γνωστό αν κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες υπάρχουν.

Πληροφορίες: Boston.com, Messynessychic.com, Wikipedia.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Iωάννα Τούνη: Αυτό που μας έμεινε από τη δίκη για το revenge ρorn ήταν αυτή η εικόνα

Stories 01.04.2026
Η Ιωάννα Τούνη δεν ήταν μόνη – και αυτό φάνηκε

Επιστροφή στον Μεσαίωνα ή απλή πραγματικότητα; Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει «δαίμονες» στα UFO

Stories 01.04.2026
Η δήλωση του Τζέι Ντι Βανς που δεν μπορέσαμε να καταπιούμε

Όταν το 2008 κάποιοι έκλεψαν μια ολόκληρη... παραλία στην Τζαμάικα

Stories 01.04.2026
Μια επιχείρηση «μαμούθ» κάτω από τη μύτη των αρχών

Οι άνθρωποι που μπήκαν στον πόλεμο για να τον δείξουν σε εμάς

Ιστορικά 01.04.2026
Οι φωτορεπόρτερ που είδαν όσα δεν θέλουμε να δούμε

Γιατί το χειροφίλημα μπορεί να θεωρηθεί σeξουαλική επίθεση στην Ισπανία;

Stories Χτες
Τι σημαίνει «χωρίς συναίνεση» στην πράξη

Η Ελλάδα αντιστέκεται στην Ευρώπη: Σκληρή στάση σε αμβλώσεις και τζόγο ‑ Σε ποια θέση βρίσκεται

Νέα Εποχή Χτες
Η χώρα που ισορροπεί ανάμεσα στη Μεσόγειο και την Ανατολή, μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης λογικής

Το πιο αρχαίο ερωτικό γκράφιτι στον κόσμο βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αποκαλύψεις για την ερωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από πέτρινες επιγραφές 2.500 χρόνων

Σε ποιες χώρες είναι ευκολότερο να κάνεις οικογένεια

Νέα Εποχή Χτες
Απλές λύσεις όταν υπάρχει θέληση

Τον συνέλαβαν γιατί τάιζε κόσμο, και αυτό λέει πολλά για όλους μας

Πρόσωπα Χτες
Ο σεφ που έγινε «παράνομος» επειδή έκανε το σωστό

Δεν πέρασε ποτέ ‑ H ασθένεια που συνεχίζει να απειλεί τον κόσμο

Stories Χτες
Ο αθόρυβος κίνδυνος που ξαναχτυπά