E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

NASA: Μυστήριο με το οξυγόνο στον Αρη

Βλέπουν μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά και δεν ξέρουν από πού προέρχεται

Δημοσίευση 19/11/2019 | 18:53

NASA: Μυστήριο με το οξυγόνο στον Αρη

Η NASA έχει προβληματιστεί με το οξυγόνο στον Άρη καθώς όπως προέκυψε από το Curiosity rover υπάρχει έντονη διαφοροποίηση στα επίπεδα οξυγόνου στον κόκκινο πλανήτη.

Τα επίπεδα του οξυγόνου εντοπίζονται με τη βοήθεια του φορητού χημικού εργαστηρίου SAM (Sample Analysis at Mars) από τη NASA με τα στοιχεία που στέλνει το Curiosity rover.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας του στο Gale Crater, το Curiosity ανακάλυψε ότι η σύσταση της ατμόσφαιρας περιλαμβάνει 95% διοξείδιο του άνθρακα (CO2), 2.6% μοριακό άζωτο (N2), 1.9% αργό (Ar), 0.16% μοριακό οξυγόνο (O2) και 0.06% μονοξείδιο του άνθρακα (CO).

Οι διακυμάνσεις στα ποσοστά αζώτου και αργού ακολουθούν ένα εποχιακό μοτίβο που μεταβάλλεται ανάλογα με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Παρόλα αυτά, τα ποσοστά του οξυγόνου παρουσιάζουν απότομες μεταβολές της τάξεως του 30% κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Αυτές οι μεγάλες μεταβολές έχουν προκαλέσει σύγχυση στους ερευνητές και προσπαθούν να τις εξηγήσουν με διάφορες υποθέσεις. Το πρώτο που έκαναν ήταν να ελέγξουν ότι το εργαλείο SAM λειτουργεί φυσιολογικά και έπειτα να εξετάσουν ένα τα μόρια διοξειδίου του άνθρακα διασπώνται στην ατμόσφαιρα για να δημιουργήσουν οξυγόνο. Αμφότερες αποδείχτηκαν λανθασμένες.

Η κα. Melissa Trainer, ερευνήτρια της NASA στο Goddard Space Flight Center και επικεφαλής του project δήλωσε: «Δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε το φαινόμενο.

Το γεγονός ότι η συμπεριφορά του οξυγόνου δεν ακολουθεί ένα εποχιακό μοτίβο μας οδηγεί στη σκέψη πως δεν εξαρτάται από τις δυναμικές μεταβολές της ατμόσφαιρας. Πιστεύουμε ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποιον άλλο χημικό παράγοντα που δεν έχουμε εντοπίσει για την ώρα.»

Το νέο εύρημα του Curiosity δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τις εξίσου απότομα κυμαινόμενες τιμές του μεθανίου στον πλανήτη Άρη, οι οποίες είχαν παρατηρηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Και σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να δώσουν μια εξήγηση, αλλά παρατηρούν πως τα επίπεδα των δύο αερίων μεταβάλλονται με παρόμοιο τρόπο και στις ίδιες περιόδους.

Η ύπαρξη οξυγόνου και μεθανίου δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ένδειξη ζωής, καθώς μπορούν να παραχθούν χημικά από το νερό και τα ορυκτά του πλανήτη. Άλλωστε, το Curiosity ανιχνεύει απλά την παρουσία τους και όχι την πηγή προέλευσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένας χρόνος Τραμπ: Τα 25 πράγματα που άλλαξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κόσμος 20.01.2026
Έναν χρόνο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η εικόνα της Αμερικής και του κόσμου έχει αλλάξει δραματικά. To Politico συνόψισε τις 25 μεγάλες αλλαγές που έφερε η εκλογή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ

Η Ευρώπη προτιμά τον σεβασμό, όχι τους νταήδες, λέει ο Μακρόν

Κόσμος 20.01.2026
Παράθυρο για χρήση «εμπορικού μπαζούκα» κατά των ΗΠΑ

Λαβρόφ: Η Βρετανία, η μοναδική χώρα στον κόσμο που αυτοαποκαλείται «Μεγάλη»... πρέπει να σταματήσει αυτό

Κόσμος 20.01.2026
Η προηγούμενη χώρα που αυτοαποκαλούνταν «μεγάλη» ήταν η «Μεγάλη Σοσιαλιστική Λαϊκή Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία» υπό τον Μουάμαρ Καντάφι, είπε ο Λαβρόφ - «Όμως δεν υφίσταται πλέον»

Πάγωσε τεχνητή λίμνη στην Ανω Βροντού Σερρών, δείτε βίντεο

Ελλάδα 20.01.2026
Στο ορεινό χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, ο υδράργυρος έδειχνε -11 βαθμούς Κελσίου

Καμτσάτκα: Ρεκόρ 30ετίας ‑ Πάνω από 4 μέτρα χιόνι, «θάφτηκαν» ολόκληρες γειτονιές

Κόσμος 20.01.2026
Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς έχουν κλείσει σχολεία και επιχειρήσεις και οι περισσότεροι αναγκάζονται να απέχουν από τις εργασίες τους.

Κλειστά τα σχολεία αύριο στην Αττική, με απόφαση της Περιφέρειας

Ελλάδα 20.01.2026
Ισχυρά φαινόμενα από το μεσημέρι της Τετάρτης

Έρχονται νέες μειώσεις φόρων: Οι βασικές μεταρρυθμίσεις για το 2026

Οικονομία 20.01.2026
«Η μεταρρυθμιστική πολιτική θα συνεχιστεί» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ δίνει εντολή εκκένωσης για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας

Κόσμος 20.01.2026
«Η περιοχή είναι υπό τον έλεγχο των IDF. Πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως», ήταν το μήνυμα στα φυλλάδια

Ελλάδα: Έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό κρεάτων στην ευρωζώνη

Οικονομία 20.01.2026
Πληθωρισμός ελαιολάδου για το μοσχαρίσιο κρέας και θλιβερή πρωτιά στις ανατιμήσεις - Θλιβερή η εικόνα και στον τομέα των γαλακτοκομικών

Τέλος το άσυλο για Παλαιστίνιο που ταυτοποιήθηκε σε βίντεο της Χαμάς ‑ Η αντίδραση του Θάνου Πλεύρη

Ελλάδα 20.01.2026
Οι ελληνικές αρχές έκριναν ότι η παρουσία του στη χώρα συνιστά άμεσο κίνδυνο λόγω των δεσμών του με την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης

Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι

Ελλάδα 20.01.2026
Η 48χρονη έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου