E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρίλερ με την μυστηριώδη εξαφάνιση της πριγκίπισσας της Σαουδικής Αραβίας

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Δημοσίευση 18/11/2019 | 19:40

Θρίλερ με την μυστηριώδη εξαφάνιση της πριγκίπισσας της Σαουδικής Αραβίας

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνιση της πριγκίπισσας Μπασμα μπιντ Σάουντ μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ στη Σαουδική Αραβία. Η πριγκίπισσα είναι εξέχων μέλος της βασιλικής οικογένειας, έχει αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σύμφωνα με την Deutsche Welle, θεωρείται αγνοούμενη και πολλοί πιστεύουν ότι βρίσκεται κατ' οίκον κράτηση στο Ριάντ χωρίς κατηγορητήριο.

Πηγή κοντά στην πριγκίπισσα, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για λόγους ασφαλείας, είπε στην DW ότι παρότι η οικογένειά της είχε επαφή με την πριγκίπισσα, η τελευταία δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά, καθώς οι επικοινωνίες της παρακολουθούνται. Η σαουδαραβικές αρχές δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Η πριγκίπισσα Μπασμά είναι υπέρμαχος των συνταγματικών αλλαγών και ασχολείται με ανθρωπιστικά θέματα τόσο στη χώρα της όσο και στην περιοχή. Μάλιστα, μαζί της βρίσκεται και η κόρη της, σε μια περίοδο που οι επικριτές του πρίγκιπα του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάνουν λόγο για δολοφονίες, εξαφανίσεις, φυλακίσεις μέσα στη βασιλική οικογένεια.

Άγνωστη η τύχη της από τον περασμένο Μάρτιο

Σύμφωνα με την DW, η πριγκίπισσα κρατείται από τον Μάρτιο, με την υποψία ότι προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα με την ενήλικη κόρη της, καθώς σκόπευε να ταξιδέψει στην Ελβετία για ιατρικούς λόγους. Από τότε, οι Σαουδαραβικές αρχές δεν απαντούν σε αιτήματα για πληροφορίες.

Η Μπασμά, σύμφωνα με έγγραφα, είχε τις διαπιστεύσεις να πετάξει από την Τζέντα στις 18 Δεκεμβρίου 2018, συνοδευόμενη από την κόρη της, για επείγουσα ιατρική παρακολούθηση, όπως ζητήθηκε από τον Ελβετό γιατρό της. Ο δικηγόρος που κανόνισε τη μεταφορά της, Λέοναρντ Μπένετ, υποστήριξε ότι δεν της επετράπη να φύγει.

Δύο μήνες μετά το περιστατικό «βγήκε εκτός των ραντάρ, κανένας δεν ήξερε πού βρισκόταν. Φοβηθήκαμε για το χειρότερο». Μετά από πολλές προσπάθειες, εμφανίστηκε, αλλά ακουγόταν σαν να ήταν όμηρος.

Σύμφωνα με τον Μπένετ, το ταξίδι της προκάλεσε υποψίες επειδή σχεδίασε να φύγει μέσω Τουρκίας, μια χώρα που αντιμετωπίζεται ως εχθρική από το Ριάντ. Παρότι σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός της αν και οι υποψίες αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένες, εξακολουθούν να μην ξέρουν γιατί βρίσκεται υπό κράτηση.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζουν ποιος ζήτησε τη σύλληψή της, αλλά επέμεινε ότι δεν ήταν υποκινούμενη πολιτικά και ότι δεν διατάχθηκε εν γνώσει των βασιλέων.

Ο λογαριασμός της πριγκίπισσας στο twitter έχει σιγήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου. Μετά από περιστατιακά μηνύματα θρησκευτικού μηνύματος που αναρτήθηκαν μέχρι τον Ιούλιο – από το προσωπικό της, σύμφωνα με μια πηγή – δεν υπάρχουν άλλες αναρτήσεις.

Ποια είναι η πριγκίπισσα Μπασμά

Μητέρα πέντε παιδιών, η εξαφανισμένη πριγκίπισσα ξεκίνησε να γράφει το 2006 σε ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας. Έκτοτε έχει γίνει επιχειρηματίας και υποστηρίζει δημόσια τις μεταρρυθμίσεις, δραστηριότητες που δεν προτιμούν οι κυβερνήτες της χώρας.

Μετά το διαζύγιό της, μετακόμισε στο Λονδίνο το 2010-2011, όπου είχε προβολή στα μίντια, ενώ εμφανίστηκε σε πολλά διεθνή φόρα κατά της διαφθοράς, για ανθρωπιστικά θέματα και για την ανισότητα στην υγεία στην περιοχή. Επίσης, προώθησε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο, που θα περιόριζαν τη δύναμη της θρησκευτικής αστυνομίας και θα ενδυνάμωναν τα δικαιώματα των γυναικών.

Αν και οι προτάσεις της πηγαίνουν κόντρα στο κατεστημένο στη ώρα της, οι επικρίσεις της δεν θίγουν άμεσα τη βασιλική οικογένεια και επικεντρώνουν σε άλλα επίπεδα διοίκησης. Σύμφωνα με δικά της πρόσωπα, είναι πιστή στην ευρύτερη οικογένειά της και δεν θα έκανε τίποτα για να καταστρέψει τη χώρα της.

Το 2015 μετακόμισε και πάλι στη Σαουδική Αραβία, κλείνοντας κάποιες από τις επιχειρήσεις της στο Λονδίνο το 2015 και μεταφέροντας τις υπάρχουσες σε μια από την κόρη της το 2018. Ωστόσο συνέχισε να εμφανίζεται στα διεθνή μίντια.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Ο Μαντάουι αλ-Ρασίντ, ειδικός στα ζητήματα Σαουδαραβικής πολιτικής και βασιλικής οικογένειας στο LSE, είπε στην DW ότι υπάρχει πιθανότητα η πριγκίπισσα να εμπλέκεται σε μια ενδοοικογενειακή διαφωνία για κληρονομικά θέματα ή για την επιμέλεια των παιδιών της και εμποδίστηκε από το να φύγει και να πάρει την κόρη της μαζί.

Σύμφωνα με τον αλ-Ρασίντ, είναι δύσκολο να είναι μάλλον απίθανο να κρατείται χωρίς τη γνώση των αρχών ή των κυβερνώντων. Όπως εκτιμά, θα μπορούσε να κρατείται κατ' οίκον ή σε φυλακή για να εμποδιστεί από το να φύγει και να μιλήσει.

Η πριγκίπισσα είναι η νεότερη κόρη του πρώην Σαουδάραβα βασιλιά, που είχε 115 παιδιά και θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της οικογένειας που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική σε αυτό που κυβερνά σήμερα και που εκπροσωπείται από τον βασιλιά Σαλμάν και τον γιο του.

Η οικογένειά της ανησυχεί για την υγεία της

Ο Λέοναρντ Μπένετ εκτιμά ότι και άλλοι συγγενείς της πριγκίπισσας έχουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, γιατί θεωρούνται απειλή, ακόμη κι αν δεν έχουν μιλήσει κατά της βασιλικής οικογένειας.

«Η παρούσα διακυβέρνηση φαίνεται ότι πιστεύει ότι θα έπρεπε να περιοριστεί στο ταξίδι της, φοβούμενη ότι θα πει κάτι περισσότερο απ' ότι πριν», λέει ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι αν κάποιος δει τις δηλώσεις της, είναι πρωταθλήτρια στα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο τίποτα παραπάνω. «Ο τρόπος που τα προωθεί δεν είναι ποτέ επικριτικός στην κυβέρνηση», λέει.

Πηγές αναφέρουν ότι ενώ η πριγκίπισσα Μπασμά έχει πρόσβαση σε κάποια θεραπεία, η οικογένεια ανησυχεί για την υγεία της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ξύπνησε» πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη ‑ Εκτοξεύει λάβα πάνω από τα 300 μέτρα

Κόσμος 13.03.2026
Η εκτόξευση λάβας από το ενεργό ηφαίστειο, προκάλεσε το κλείσιμο αυτοκινητόδρομου και την ακύρωση πολλών πτήσεων

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια έκλεισε το brent – Πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022

Οικονομία 13.03.2026
Η τιμή του Μπρεντ έφτασε τα 100,46 δολάρια (+9,2%), αφού προηγουμένως είχε ανέβει και στα 101,60 δολάρια το βαρέλι

Καιρός: Λίγη ακόμα... άνοιξη πριν επανέλθει ο χειμώνας

Καιρός 13.03.2026
Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Νεκρός 20χρονος στη Θεσσαλονίκη σε οπαδικό επεισόδιο ‑ Τον μαχαίρωσαν και εξέπνευσε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 13.03.2026
Αρχικά ο νεαρός παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ενοίκια: Τι αλλάζει από 1ης Απριλίου για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία 13.03.2026
Το πλαίσιο για την καταβολή των ενοικίων μέσω τραπεζών, πώς πρέπει να δηλωθεί ο ΙΒΑΝ στα ισχύοντα μισθωτήρια και πώς αυτά θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο του Ντουμπάι

Κόσμος 13.03.2026
Ανταποκριτής ανέφερε ότι το κτίριο όπου βρισκόταν ταρακουνήθηκε από την έκρηξη

Σπουδαίος Παναθηναϊκός 1‑0 τη Μπέτις, τρομακτική ΑΕΚ διέλυσε με 4‑0 την Τσέλιε

Αθλητικά Νέα 13.03.2026
Mεγάλη βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Δείτε τι θα συμβεί σήμερα σε αυτούς τους τρελούς αλήτες»

Κόσμος 13.03.2026
Θρίλερ με το αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ που συνετρίβη στο Ιράκ

Παναθηναϊκός – Μπέτις 1‑0: Ηρωική νίκη με 10 παίκτες και προβάδισμα πρόκρισης στο Europa League

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ταμπόρδα έσκορε από πέναλτι στο 88` και έδωσε στον Παναθηναϊκό το πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς με τη Μπέτις για τη φάση των «16».

Αυτοκίνητο «πέταξε» πάνω από δρόμο και καρφώθηκε σε σκαλωσιές στη Νέα Υόρκη – Δείτε το σοκαριστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Από καθαρή τύχη το όχημα δεν χτύπησε τρεις ανθρώπους που στέκονταν στη νησίδα εκείνη τη στιγμή

Χάος σε αεροδρόμιο στη Ρώμη – Ασπρισαν οι πίστες από το χαλάζι και οι οροφές μετατράπηκαν σε «καταρράκτες»

Κόσμος Χτες
Εργαζόμενοι και επιβάτες απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας