E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διεθνής κατακραυγή για τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη

Το νέο βίντεο της PETA

Δημοσίευση 17/11/2019 | 13:23

Διεθνής κατακραυγή για τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη

Τα γαϊδουράκια «ταξί» στη Σαντορίνη εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, από φιλοζωικές οργανώσεις και ακτιβιστές που καλούν στην απαγόρευση της τουριστικής ατραξιόν στο νησί.

Την περασμένη εβδομάδα, η PETA (φιλοζωική οργάνωση «Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων) Γερμανίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη Σαντορίνη, στο οποίο εμφανίζονται δεκάδες γαϊδούρια να μεταφέρουν τουρίστες από το λιμάνι στη χώρα του κυκλαδίτικου νησιού.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης συνεχίζουν να κακοποιούνται και να χρησιμοποιούνται ως «τουριστικά ταξί» παρά την διεθνή κατακραυγή και την δημοσιότητα που είχε πάρει η έκθεση της PETA το 2018, στην οποία αποκαλυπτόταν πως τα ζώα παραμένουν μόνιμα κάτω από τον ήλιο, ενώ υποσιτίζονται και τους προσφέρεται ελάχιστο νερό.

Παρά την αρχική αντίδραση των ελληνικών αρχών πέρσι, που επέβαλε περιορισμούς στην χρήση των γαϊδουριών, σήμερα, η PETA ζητά την καθολική απαγόρευση της εκμετάλλευσής τους για τουριστικούς λόγους.

H αυτοψία των ακτιβιστών που έγινε τον Σεπτέμβρη στη Σαντορίνη, δείχνει πως τα γαϊδουράκια εξουθενώνονται, συχνά παραπατούν και πολλές φορές δέχονται χτυπήματα με βίτσα. Από την PETA Γερμανίας, σημειώνουν μάλιστα πως τα κουρασμένα και ταλαιπωρημένα ιπποειδή θέτουν σε κίνδυνο και τους περαστικούς που ανεβαίνουν τα πέτρινα σκαλοπάτια της Σαντορίνης πεζοί.

Όταν δεν τα αναγκάζουν να σηκώνουν υπερβολικά μεγάλα φορτία, τα γαϊδουράκια – πολλά από τα οποία φέρουν πληγές κάτω από τη σέλα – μένουν κάτω από τον ήλιο χωρίς πρόσβαση σε σκιά και νερό, σημειώνει η φιλοζωική οργάνωση.

Να επιβάλει το νόμο στη Σαντορίνη καλεί την Ελλάδα, η PETA

«Η Σαντορίνη εξαιρείται από την Ελλάδα και τον ελληνικό νόμο – είναι ένα εντελώς απολίτισμο μέρος όπου άνδρες χτυπούν σε κοινή θέα γαϊδουράκια και μουλάρια, αναγκάζοντάς τα να κουβαλήσουν το βαρύ τους φορτίο» αναφέρει η πρόεδρος της PETA Γερμανίας, Ίνγκριντ Νεβκιρκ. «Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πάρουν θέση και να απαγορεύσουν την εκμετάλλευση αυτών των ζώων» προθέτει.

Το 2018, μετά τις διαστάσεις που πήρε η έκθεση της PETA για τις συνθήκες διαβίωσης των γαϊδουριών στη Σαντορίνη, η Ελλάδα επέβαλε αυστηρότερους κανονισμούς, απαγορεύοντας στους ιδιοκτήτες των ζώων να επιβιβάζουν σε αυτά τουρίστες που ζυγίζουν περισσότερα από 110 κιλά. Ωστόσο, από την οργάνωση ισχυρίζονται πως στην αυτοψία που πραγματοποίησαν τον Σεπτέμβριο κάτι τέτοιο δεν τηρείτο από τους ιδιοκτήτες των γαϊδουριών.

Τα γαϊδούρια μειώθηκαν κατά 96% στη Σαντορίνη

Ο συνολικός πληθυσμός των τετραπόδων στη Σαντορίνη έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά 96%. Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Αθηνών, το 1955 υπήρχαν στο νησί 508.000 γαϊδουράκια, το 2015 είχαν καταγραφεί 12.000, αλλά σήμερα δεν έχουν απομείνει περισσότερα από 2.000.

Ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς τα 520 σκαλοπάτια μέχρι το παλαιό λιμάνι των Φηρών, έως και 20 ώρες ημερησίως, έγραφε σε δημοσίευμά της η DW. Γι αυτή την «αυθεντική ελληνική εμπειρία», συνέχιζε το δημοσίευμα, οι ιδιοκτήτες τους χρεώνουν το δρομολόγιο έξι ευρώ. Και πολλές φορές δίνουν στα ζώα ελάχιστο νερό και λιγοστή τροφή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός