E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιον απεικονίζει η κεφαλή στο προαύλιο του Πολυτεχνείου;

Ολοένα και λιγότεροι γνωρίζουν την ιστορία της

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/11/2019 | 10:32

Ποιον απεικονίζει η κεφαλή στο προαύλιο του Πολυτεχνείου;

Τα χρόνια κοντεύουν πια τα 50 και αυτό σημαίνει ότι συνεχώς όλο και λιγότεροι άνθρωποι ξέρουν σε ποιον ανήκει το κεφάλι του ιστορικού γλυπτού το οποίο έχει τοποθετηθεί στον περίβολο του Πολυτεχνείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στην εξέγερση που έκαναν οι φοιτητές εναντίον της χούντας το 1973.

Το δημιούργησε ο Μέμος Μακρής, ένας περίφημος γλύπτης που γεννήθηκε το 1913 και σπούδασε με δασκάλους  Μιχάλη Τόμπρο, Επαμ. Θωμόπουλο και Κ. Δημητριάδη, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Η παρουσία του Μέμου Μακρή ξεκίνησε την δεκαετία του ’30, ενώ έπειτα από την περίοδο της Κατοχής, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1950 απελάθηκε από τη Γαλλία λόγω των αριστερών του πολιτικών πεποιθήσεων και βρήκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, όπου και δραστηριοποιήθηκε έντονα, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως ένας από τους γλύπτες που εξέφραζαν την επίσημη αισθητική του κράτους με συνθέσεις μέσα στο πνεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Το 1964, του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα, την οποία επανέκτησε το 1975 μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το 1978 στην Εθνική Πινακοθήκη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναδρομική έκθεσή του στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την ιστορική κεφαλή που φιλοτέχνησε, δεν σχετίζεται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά με τον Έλληνα ιστορικό Νίκο Σβορώνο.

Ο γεννημένος το 1911 Σβορώνος σπούδασε στην Φιλοσοφική Αθηνών και στη συνέχεια εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛ.ΑΣ, όπου διετέλεσε στρατιωτικός διοικητής Βύρωνα-Καισαριανής.

Τον Δεκέμβριο του 1945 ο Σβορώνος κατέφυγε στη Γαλλία, όπου και γνώρισε τον Μέμο Μακρή. Το 1955 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το 1961 απέκτησε τη γαλλική.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία, ο Σβορώνος δίδαξε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, διετέλεσε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών (1976) και Θεσσαλονίκης (1977).

Το γλυπτό που απεικόνιζε τον Νίκο Σβορώνο τοποθετήθηκε στον χώρο του Πολυτεχνείου μετά τη μεταπολίτευση, όταν χάρη σε ενέργειες του τότε Πρύτανη και μέλους του ΚΚΕ, Γιώργου Βουδούρη, ο οποίος ήταν φίλος με τον Μέμο Μακρή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί το δωμάτιο 420 λείπει από πολλά ξενοδοχεία; Ο πιο αμφιλεγόμενος αριθμός και η ιστορία πίσω του

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Πίσω από την παράξενη απουσία του δωματίου 420 σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο κρύβεται μια αιτία που συνδέεται με μια ολόκληρη πολιτισμική κουλτούρα.

Το απόλυτο αρχείο του πλανήτη: Ένα γιγάντιο «μαύρο κουτί» καταγράφει τα πάντα

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Η ανθρωπότητα αποκτά το δικό της μαύρο κουτί

Ρομπότ ζητιανεύουν στους δρόμους της Κίνας

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Η πιο δυστοπική εικόνα του 2026

Εxplainer: Πώς οι ψαράδες βγάζουν χρήματα κυνηγώντας λαγοκέφαλους

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ο ανεπιθύμητος «μετανάστης» της Μεσογείου που έχει βάλει σε συναγερμό τους αλιείς

Σε ποια αρχαία ελληνική φυλή ανήκεις; Δείτε τα χαρακτηριστικά που σας αποκαλύπτουν την καταγωγή σας

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Τέσσερις αρχαίες ελληνικές φυλές με διαφορετική εμφάνιση, ήθη και διαλέκτους - ανακαλύψτε σε ποια ανήκετε βάσει των χαρακτηριστικών σας.

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 1.Hero 22.06.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Η Κίνα πέρασε δεκαετίες εμποδίζοντας τις γεννήσεις ‑ Δεν φαντάζεσαι τι έγινε μετά

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Η πιο αθόρυβη εξέγερση στον κόσμο συμβαίνει σήμερα στην Κίνα

Πώς οι νέοι στη Νότια Κορέα αγοράζουν... χωρίς να πληρώνουν και το ίντερνετ διχάζεται

E-Daily 3.Left Χτες
Προσθέτουν προϊόντα στο καλάθι, κάνουν παραγγελία και δεν πληρώνουν ποτέ

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

E-Daily 3.Left Χτες
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Το λάθος που τον τελείωσε: Η επιστολή που πρόδωσε έναν μυστικό δολοφόνο δεκαετιών

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς ο Ρόμπερτ Ντερστ αποκάλυψε μόνος του τα εγκλήματά το