Η αυθεντική συνταγή για αρωματικά και αφράτα σουτζουκάκια σμυρνέικα
Εγγύηση για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/11/2019 | 00:04

The Mediterranean Dish
Θα χρειαστούμε:
Για τα σουτζουκάκια
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (μπορεί να γίνει και με ½ μοσχαρίσιο και ½ αρνίσιο ή χοιρινό)
- 4 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη
- 3 αβγά
- ½ κ.σούπας βούτυρο
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 φλιτζάνι του καφέ αλεύρι λευκό
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 κιλό τομάτες
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 ποτήρι Μαυροδάφνη
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- Λίγο λάδι
- Αλάτι και πιπέρι
Πάμε να τα ετοιμάσουμε:
Προετοιμάζουμε τα σουτζουκάκια
- Βάζουμε τον κιμά σε λεκανάκι και μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα ποτήρι Μαυροδάφνη.
- Στη σύνέχεια, αφού έχει μουλιάσει το ψωμί, το στύβουμε καλά και το βάζουμε στον κιμά. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό στο μείγμα.Πρέπει να είναι πολύ λεπτός, αν δεν μπορείτε με μαχαίρι κάντε το με μαγειρικό ψαλίδι.
- Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο με μια στάλα ελαιόλαδο για να μη καεί και ρίχνουμε το κύμινο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να βγάζει το άρωμα του.
- Έπειτα λιώνουμε τα σκόρδα σε γουδί (ή σε μούλτι) με μια πρέζα αλάτι και τα ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι στο τηγάνι. Τα γυρίζουμε ελαφρώς.
- Όταν το κρεμμύδι πάρει γυαλάδα ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας Μαυροδάφνη από αυτή που μουλιάσαμε το ψωμί. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού μέσα στον κιμά, προσθέτουμε τα αβγά, το ξύδι, αλάτι (λίγο) και το πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και κόκκινο καυτερό.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα για 10 λεπτά (μη βαριέστε έχει το σκοπό του), κλείνουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά. Το κάνουμε αυτό για να σφίξει ο κιμάς και να βγάλουν τα αρώματα τους τα μυρωδικά.
- Όσο περιμένουμε τον κιμά να σφίξει, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
- Τρίβουμε τις ντομάτες στο ρεντέ (= τρίφτη) και τις κρατάμε σ’ ένα μπολ στην άκρη.
- Στο τηγάνι που κάναμε το μείγμα με το κρεμμύδι, αφού το καθαρίσουμε με χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξανθύνει. Όταν είναι έτοιμο και μοσχομυρίζει καβουρδισμένο, ρίχνουμε 1 ποτήρι Μαυροδάφνη.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σάλτσα και τότε τουμπάρουμε και τη τομάτα μέσα. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, λίγο νερό (πάντα χλιαρό) και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
- Όσο περιμένουμε τη σάλτσα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 ° C.
- Παίρνουμε ένα ταψί τόσο μεγάλο, ώστε να χωράει τα σουτζουκάκια, ρίχνουμε τη σάλτσα, την κανέλα, λίγο λάδι, αλατοπίπερο και λίγο χλιαρό νερό.
- Βάζουμε το ταψί με τη σάλτσα στο φούρνο, ν ’αρχίσει να σιγοδένει.
Ολοκληρώνουμε τα σουτζουκάκια
- Αφού έχουν περάσει τα 40’, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τού κάνουμε ένα γύρισμα με το χέρι και αρχίζουμε να πλάθω σε μακρόστενα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια κάθε φορά στο υπόλοιπο κρασί που μούλιασε το ψωμί.
- Αφού είναι έτοιμα πλασμένα, έχουμε κόψει ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα και το ‘χουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Ρολάρουμε πάνω στο αλεύρι τα σουτζουκάκια, να παναριστούν καλά.
- Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με λίγο λάδι, το ανάβουμε και αρχίζουμε να τηγανίζουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να κάνουν μια ροδοκόκκινη κρούστα.
- Στη συνέχεια και αφού έχουμε τελειώσει το τηγάνισμα, με μια τρυπητή κουτάλα καθαρίζουμε το βούτυρο από τα καμένα κομματάκια του κιμά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βλέπουμε πως η σάλτσα είναι ήδη μυρωδάτη και τουμπάρουμε το καθαρό βούτυρο μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε να γίνουν ένα και βουτάμε τα σουτζουκάκια μας μέσα. Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ενώ κάθε τόσο ανοίγουμε το φούρνο και τα λούζουμε με τη σάλτσα.
Μ’ αυτό τον τρόπο γίνονται ζουμερά, αφράτα και γευστικά.
Τα συνοδεύουμε ανάλογα τα γούστα μας με:
-Ρύζι
-Μακαρόνια
-Χυλοπίτες
-Πουρέ
-Αραβικές πίτες με γιαούρτι σακούλας πασπαλισμένο με πάπρικα
-ή και σκέτα
Για τους Vegan φίλους μας : Μπορείτε να αλλάξετε τον κιμά με κιμά σόγιας και το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη.
Tip: Σε περίπτωση που δεν έχουμε Μαυροδάφνη, χρησιμοποιούμε κόκκινο κρασί.
Το ζεσταίνουμε απλώς σ’ ένα μπρίκι και βάζουμε μια κουταλιά μέλι.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η εμφάνιση της Σταματίνας Τσιμτσιλή που κάνει το καφέ να δείχνει πολυτελές
Style
12.11.2025
Ποιος είπε ότι το καφέ δεν μπορεί να είναι εντυπωσιακό;
Τα «αθόρυβα» σημάδια που αποκαλύπτουν πολλά για τη γυναικεία υγεία
Body+Mind
12.11.2025
Πέντε μικρές αλλαγές που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσεις
Ξέχασε το εξωτερικό: αυτοί είναι οι ελληνικοί προορισμοί που θυμίζουν Ευρώπη
Ταξίδια
12.11.2025
Από τη Σύρο που μοιάζει με Ιταλία μέχρι το Μέτσοβο που θυμίζει Αλπεις - η Ευρώπη είναι τελικά πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο; Η επιστήμη έχει επιτέλους την απάντηση
Body+Mind
12.11.2025
Η εξελικτική εξήγηση πίσω από τη μακροζωία των γυναικών
Το δηλητήριο που θεραπεύει: Οι μέλισσες καταστρέφουν τον πιο επιθετικό καρκίνο σε 60 λεπτά
Body+Mind
Χτες
Μια φυσική ένωση που θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο
5 φυσικοί τρόποι να «ξυπνήσεις» την ωορρηξία σου και να ρυθμίσεις τον κύκλο σου – χωρίς φάρμακα
Body+Mind
Χτες
Όταν το σώμα σου δίνει σήμα «off» κάθε μήνα, μην το αγνοείς. Μπορείς να το βοηθήσεις να βρει ξανά τον ρυθμό του - φυσικά και αποτελεσματικά.
Οι μεγαλύτερες γενιές κάνουν επέλαση στις καμπάνιες των εταιρειών: Η νέα εποχή της μόδας
Style
Χτες
Ο πληθυσμός γερνάει – η μόδα προσαρμόζεται
Η καθημερινή συνήθεια που σε εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνεις
Body+Mind
Χτες
Αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάς κουρασμένος κάθε πρωί
Απιστία: Ποιοι συγχωρούν πιο εύκολα, οι άντρες ή οι γυναίκες;
Σχέσεις
Χτες
Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζαμε
Ο απρόσμενος σύμμαχος που αυξάνει την παραγωγικότητα στο γραφείο κατά 15%
Body+Mind
Χτες
Μεγάλη διαφορά
Ο ελληνικός προορισμός που χαρακτηρίστηκε «ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη για το 2026»
Ταξίδια
Προχτές
Όχι, δεν είναι νησί.
Το πιο ορεινό χωριό της Ελλάδας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.440 μέτρων
Ταξίδια
Προχτές
Ένα χωριό που για μισό χρόνο ανήκει στους ανθρώπους και για τον άλλο μισό, στα βουνά






