E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βενετία: Θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και φυσικής καταστροφής

Η πόλη μετρά τις πληγές της μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα στην ιστορία της

Δημοσίευση 14/11/2019 | 12:54

Βενετία: Θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και φυσικής καταστροφής

Η Βενετία, που εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από τη δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα στην ιστορία της που την έπληξε την Τρίτη, προετοιμάζεται και για νέα επεισόδια του ίδιου φαινομένου, την ώρα που η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένεται να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

Οι περίπου 50.000 κάτοικοι του κέντρου της Βενετίας, η οποία έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco, ξύπνησαν σήμερα υπό τον ήχο σειρήνων. Τα νερά στην πόλη ανέβηκαν στο τρίτο επίπεδο, ένα λιγότερο από την Τρίτη το απόγευμα όταν η πλημμυρίδα έφτασε τα 184 εκατοστά, το μεγαλύτερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1966, όταν είχε φτάσει τα 194 εκατοστά.

Ακόμη ένα επεισόδιο πλημμυρίδας σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 10:50 (τοπική ώρα, 11:50 ώρα Ελλάδας), το οποίο όμως δεν ξεπέρασε τα 125 εκατοστά, με τον επόμενο σημαντικό συναγερμό να αναμένεται αύριο Παρασκευή στις 11:20 τοπική ώρα, όταν τα νερά αναμένεται να φτάσουν τα 140 εκατοστά, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Παλίρροιας της Βενετίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε που μετέβη στη Βενετία, συμμετείχε σε συνεδρίαση της νομαρχίας για την αντιμετώπιση της κρίση και στη συνέχεια επισκέφθηκε καταστήματα της πόλης, την οποία επισκέπτονται 36 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, το 90% των οποίων είναι αλλοδαποί.

Οι αρχές εκτιμούν το κόστος των ζημιών από το φαινόμενο της Τρίτης σε «πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» και προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αν και πολλά μουσεία και σχολεία παραμένουν κλειστά.

<p>Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας Σέρτζιο Κόστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Γονάτισε»

Οι οικολόγοι κατηγορούν και το μεγάλο, βιομηχανικό λιμάνι της Μαργκέρα, που βρίσκεται απέναντι από τη Βενετία, και την αύξηση των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται την πόλη.

«Η καταστροφή που έπληξε τη Βενετία αποτελεί πλήγμα στην καρδιά της χώρας μας. Με πονά να βλέπω τόσες ζημιές στην πόλη, την καλλιτεχνική της κληρονομία να τίθεται σε κίνδυνο, τις εμπορικές της δραστηριότητες να έχουν γονατίσει», κατήγγειλε χθες ο Κόντε.

Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την άμεση αποδέσμευση «των πρώτων πόρων» για την αποκατάσταση των ζημιών, μετά την κήρυξη της πόλης σε κατάστασης φυσικής καταστροφής.

Την ίδια ώρα πολλοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, ζήτησαν να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό» το τεράστιο έργο κατασκευής τριών αναχωμάτων τα οποία θα προστατεύσουν όλη τη λεκάνη της Βενετίας.

Ο Κόντε επεσήμανε ότι το έργο είναι έτοιμο σε ποσοστό 93% και «φαίνεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021».

Οι επικρίσεις για το έργο αυτό είναι πολλές, καθώς κρίνεται πολύ δαπανηρό και ταυτόχρονα όχι αρκετά αποτελεσματικό. Ξεκίνησε το 2003 και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 όμως καθυστέρησε εξαιτίας κακοτεχνιών και ερευνών για καταγγελίες διαφθοράς. Το κόστος του, που αρχικά ήταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει πλέον ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στη Φθιώτιδα για τρεις ορειβάτες που αγνοούνται στην περιοχή του Αθανασίου Διάκου

Ελλάδα 26.12.2025
Οι τρεις φίλοι έχουν να δώσουν σημεία ζωής από το πρωί των Χριστουγέννων

Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρό παιδί 7 ετών από φωτιά σε σπίτι – Στο νοσοκομείο το 5χρονο αδερφάκι του και ο πατέρας του

Ελλάδα 26.12.2025
Οι αρχές στη Ροδόπη έχουν ξεκινήσει ήδη το έργο της προανάκρισης για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την ανάφλεξη που οδήγησε στον θάνατο του μικρού παιδιού

Νέο κήρυγμα του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης Παύλου προκαλεί αντιδράσεις

Ελλάδα 26.12.2025
«Σκότωσες έναν άνθρωπο; Δεν τρέχει τίποτα, σκότωσες ένα σκυλί; 30.000 ευρώ πρόστιμο»

Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό οι ευκαιρίες εργασίας για ανέργους

Οικονομία 26.12.2025
Προειδοποίηση από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης

Αστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Λίγα χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός 26.12.2025
Σε ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες, ανατολική Στερεά και νησιά του Ιονίου τα πιο έντονα φαινόμενα

Αρης Μουγκοπέτρος: Σήμερα στον εισαγγελέα μετά τη μήνυση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή, τι ισχυρίζεται ο μουσικός

Ελλάδα 26.12.2025
Η σύλληψη έγινε ανήμερα Χριστούγεννα στην Τρίπολη - Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα στη σχέση του και ο Αρης Μουγκοπέτρος, είχε φύγει από το σπίτι στις 15 Δεκεμβρίου

Επιδρομές των ΗΠΑ κατά θέσεων του ISIS στη Νιγηρία – Τραμπ: Ο νεκροί τρομοκράτες θα αυξηθούν αν συνεχιστεί η σφαγή των Χριστιανών

Κόσμος 26.12.2025
Η επιχείρηση δεν ήταν μονομερής, καθώς υπήρξε συντονισμός με την κυβέρνηση της Νιγηρίας

Guardian: Γιατί Τραμπ και Πούτιν θέλουν να «διαλύσουν» την Ευρώπη

Κόσμος 26.12.2025
H στρατηγική τους οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: μια Ευρώπη πιο αδύναμη, πιο διχασμένη και λιγότερο ικανή να υπερασπιστεί τις αξίες της

«Ο Ιησούς είναι Παλαιστίνιος»: Αντιδράσεις για πινακίδα στην Times Square της Νέας Υόρκης

Κόσμος 26.12.2025
Το billboard σε χριστουγεννιάτικη διαφημιστική καμπάνια στην πιο διάσημη πλατεία του κόσμου άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης

Κανένα ίχνος του διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Ποροΐων στις Σέρρες, ψάχνουν απαντήσεις στο smartwatch που φορούσε

Ελλάδα Χτες
Κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σιντικής, Πυροσβεστική, Αστυνομία, μέλη των εθελοντικών ομάδων της ΕΠΟΜΕΑ, του ΟΦΚΑΘ και του Κυνηγετικού Συλλόγου Ροδόπολης «χτενίζουν» την περιοχή