E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ: Απόφαση ‑ σταθμός για τις οπλοβιομηχανίες από το Ανώτατο Δικαστήριο

Δεν θα προστατεύσει κατασκευαστή όπλων από τη μήνυση σε βάρος του για το μακελειό στο Sandy Hook

Δημοσίευση 12/11/2019 | 20:30

ΗΠΑ: Απόφαση ‑ σταθμός για τις οπλοβιομηχανίες από το Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατέφερε σήμερα πλήγμα στην αμερικανική οπλοβιομηχανία, καθώς απέρριψε την προσπάθεια της εταιρείας κατασκευής όπλων Remington Arms Co να αποφύγει τη μήνυση που κατέθεσαν εις βάρος της οικογένειες θυμάτων.

Η μήνυση στοχεύει στο να καταστήσει την συγκεκριμένη εταιρεία νομικά υπεύθυνη για την προώθηση στην αγορά του επιθετικού τουφεκίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό στο σχολείο Sandy Hook το 2012, όπου σκοτώθηκαν 20 παιδιά και έξι ενήλικες.

Οι δικαστές απέρριψαν την έφεση που ασκήθηκε σε βάρος της απόφασης δικαστηρίου του Κονέτικατ, η οποία έδινε το πράσινο φως να συνεχιστεί η εκδίκαση της μήνυσης, παρά τον ομοσπονδιακό νόμο που προστατεύει τους κατασκευαστές όπλων από το να καθίστανται υπόλογοι, όταν τα όπλα τους χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα.

Η εκδίκαση της μήνυσης θα προχωρήσει, σε μια εποχή εντάσεων στις ΗΠΑ με επίκεντρο το θέμα της οπλοκατοχής και του ελέγχου των όπλων.

Οι συγγενείς εννέα νεκρών και ενός επιζώντα στο μακελειό του Sandy Hook κατέθεσαν τη μήνυση το 2014. Στο πλευρό της Remington έσπευσαν οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος της οπλοκατοχής και λόμπι της οπλοβιομηχανίας μεταξύ άλλων η πανίσχυρη ένωση National Rifle Association, η οποία έχει διασυνδέσεις με Ρεπουμπλικανούς, μεταξύ άλλων τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η NRA χαρακτήρισε τη μήνυση «εξοντωτική για την εταιρεία».

Η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ εκτυλίχθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 στο Νιούτον του Κονέτικατ, όταν ο 20χρονος ένοπλος Άνταμ Λάνζα άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών της πρώτης τάξης και του προσωπικού, προτού αυτοκτονήσει μόλις έφθασε η αστυνομία.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η Remington φέρει μερίδιο ευθύνης για το μακελειό. Σύμφωνα με τους ίδιους, το όπλο Bushmaster AR-15 που χρησιμοποίησε ο Λάνζα προωθήθηκε παρανόμως στην αγορά από την εταιρεία.

Όπως επισημαίνουν, ο νόμος προστασίας των καταναλωτών του Κονέτικατ απαγορεύει τις διαφημίσεις που προάγουν τη βία, την εγκληματική συμπεριφορά και παρά το γεγονός ότι αυτού του τύπου τα τουφέκια έγιναν το «όπλο επιλογής δραστών μαζικών δολοφονιών», οι διαφημίσεις της εταιρείας Remington «συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την φαντασία ενός μοναχικού λύκου που κατατροπώνει τους πάντες». Σε μία από αυτές, σημειώνουν, διακηρύσσουν: «Αντίπαλες δυνάμεις, υποκλιθείτε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που, μέσω Facebook, προέτρεπε σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε βάρος ηγούμενου

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος