E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: Πλησιάζουν στο Σίδνεϊ οι πυρκαγιές ‑ Παγιδευμένοι οι κάτοικοι

«Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα» προειδοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία

Δημοσίευση 12/11/2019 | 12:47

Αυστραλία: Πλησιάζουν στο Σίδνεϊ οι πυρκαγιές ‑ Παγιδευμένοι οι κάτοικοι

Δεκάδες πυρκαγιές, ευνοημένες από τους σφοδρούς ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξερή βλάστηση, ενισχύθηκαν σήμερα και έχουν φθάσει μέχρι τα προάστια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Πυροσβεστικά αεροσκάφη ψεκάζουν με επιβραδυντικό υλικό τα δένδρα και τις κατοικίες.

Σύμφωνα με τις αρχές, από τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα προάστια του Σίδνεϊ, μόνο η μία έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Από αέρος φωτογραφίες δείχνουν τις φλόγες να καταστρέφουν ένα δάσος ευκαλύπτων στην Τουραμούρα, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βορείως του Σίδνεϊ.

«Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα», προειδοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία της πολιτείας της Νέας-Νότιας Ουαλίας.

Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί προληπτικά στις πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Νέας-Νότιας Ουαλίας εξαιτίας των καταστροφικών, τελείως εξαιρετικού χαρακτήρα, συνθηκών.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους που ζουν σε μία τεράστια ζώνη γύρω από το Σίδνεϊ να αναζητήσουν καταφύγιο, κρίνοντας ότι δεν έχουν χρόνο να απομακρυνθούν πριν φθάσουν οι φλόγες.

Επί περισσότερων των εκατό πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει μία ζώνη που ξεκινά από το Μπρισμπέιν και φθάνει στα περίχωρα του Σίδνεϊ, κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί για ένδεκα, ενώ πολλές πόλεις απειλούνται άμεσα.

«Αρκετοί άνθρωποι έλαβαν υπ'όψιν τις προειδοποιήσεις και έφυγαν εγκαίρως, αλλά, όπως είναι προφανές, άλλοι αποφάσισαν να μην το κάνουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας-Νότιας Ουαλίας.

«Για εκείνους που βρίσκονται ακόμη στις ζώνες που απειλούνται είναι πολύ αργά για να φύγουν. Αναζητήστε καταφύγιο, είναι η μόνη επιλογή σας», πρόσθεσε.

Από την Παρασκευή, οι πυρκαγιές στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων, έχουν καταστρέψει 150 σπίτια και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και άνεμοι με ταχύτητα 60 χλμ. αναμένονται σήμερα στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Κατά τους ειδικούς, ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών μαζί με τη ξηρασία δημιουργεί τις χειρότερες συνθήκες που έχουν ποτέ καταγραφεί. Οι άνεμοι που πνέουν από δυσμάς απειλούν να προκαλέσουν επέκταση των πυρκαγιών μέχρι τις ανατολικές ακτές.
21880036

«Οι συνθήκες θα επιδεινωθούν», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας-Νότιας Ουαλίας καλώντας τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών να παραμείνουν σε εγρήγορση. «Η υπερβολική αισιοδοξία σκοτώνει».

Η αστυνομία και ο στρατός συνδράμουν τους πυροσβέστες, που έχουν επίσης την υποστήριξη εκατό πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Η περίοδος των πυρκαγιών στην Αυστραλία, συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, ήταν φέτος περισσότερο πρόωρη και σφοδρή και ίσως να εξελιχθεί στην χειρότερη που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Μόνο στην Νέα-Νότια Ουαλία, 10.000.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί, δηλαδή , τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αστρος: Λιμενικός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα

Ελλάδα 21.01.2026
Χωρίς τις αισθήσεις του λιμενικός στο Παράλιο Αστρος

Σενεγάλη: Λεφτά και από ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο το πριμ για τους θριαμβευτές του Κόπα Αφρικα

Αθλητικά Νέα 21.01.2026
Η αποστολή της Εθνικής Σνεγάλης γνώρισε αποθεωτική υποδοχή μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με τον πρόεδρο της χώρας να μοιράζει λεφτά και οικόπεδα

Ο Μάριο Μπανούσι βραβεύτηκε με Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε Θεάτρου Βενετίας 2026

Πολιτισμός 21.01.2026
Ο νεαρός σκηνοθέτης και performer διακρίθηκε χάρη στο ιδιαίτερο έργο του

Από το «Star Wars» στον Χρυσό Θόλο: Το νέο αμυντικό δόγμα του Τραμπ και γιατί η Γροιλανδία βρίσκεται στον πυρήνα του

Κόσμος 21.01.2026
Η ιδέα δεν είναι καινούργια, ξεκίνησε από το περίφημο «Star Wars» του Ρόναλντ Ρίγκαν - Κομβική στο σχέδιο του Τραμπ η Γροιλανδία, πώς θέλει να κάνει άτρωτες τις Ηνωμένες Πολιτείες

«Όχι» από τους Ευρωπαίους στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ ‑ Ενδεχομένως αύριο στο Νταβός ο Μητσοτάκης λόγω καιρού

Κόσμος 21.01.2026
Oι Γερμανοί είπαν και επισήμως «όχι», μοναδική εξαίρεση θα είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν

Ειρωνείες Τραμπ για τα... όμορφα γυαλιά του Μακρόν: «Τι στο καλό συνέβη;», δείτε βίντεο

Κόσμος 21.01.2026
«Μου αρέσει ο Μακρόν, πραγματικά μου αρέσει είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, έτσι δεν είναι;» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του

Χανιά: Ένοχος κρίθηκε ο οδηγός της Πόρσε για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Σούδας

Ελλάδα 21.01.2026
«Κατέστησε το όχημα φονικό όπλο» είπε η εισαγγελέας

Απίστευτες εικόνες καταστροφής στην Ιταλία: Ο κυκλώνας Χάρι σήκωσε «τσουνάμι» μέσα στις πόλεις

Κόσμος 21.01.2026
Εκατοντάδες άνθρωποι στον ιταλικό νότο χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους

ΣτΕ: Το υπoυργείο Παιδείας παρέλειψε να εισάγει εναλλακτικό μάθημα για τα Θρησκευτικά στα λύκεια

Ελλάδα 21.01.2026
Έπρεπε να έχει εισαχθεί το μάθημα της Ηθικής μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2022-2023

Ρέμα Πικροδάφνης: Εκκενώθηκαν 3 σπίτια ‑ Έχουν επιστρατευθεί και φουσκωτά

Ελλάδα 21.01.2026
Τα σπίτια εκκενώθηκαν γιατί τις επόμενες ώρες αναμένεται να φουσκώσει το ρέμα όπως σε κάθε κακοκαιρία

Το Ευρωκοινοβούλιο «παγώνει» τη συμφωνία Ε.Ε. ‑ Mercosur

Ελλάδα 21.01.2026
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψήφισε σήμερα για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας, αλλά για την παραπομπή της στο Δικαστήριο της ΕΕ