E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πεντανόστιμα γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου

Μια αγαπημένη συνταγή απο παλιά, σε μια λίγο διαφορετική εκδοχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2019 | 00:04

Πεντανόστιμα γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου

Θα χρειαστούμε:

Για τα γιουβαρλάκια

  • 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου, κατά προτίμηση από μπούτι
  • 150 γρ. τραχανάς ξινός αλευρένιος
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/2 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν ή μαντζουράνα, τριμμένα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη (ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι, ακέρωτο)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σούπα

  • 1.600 ml ζωμός λαχανικών 
  • 200 γρ. τραχανάς αλευρένιος ξινός

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

Γιουβαρλάκια 

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και τα ζυμώνουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά με τα χέρια μας. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σούπα

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό ή το νερό μαζί με αλάτι και πιπέρι σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μη διαλύσουμε τα γιουβαρλάκια, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, να «γίνουν» τα γιουβαρλάκια και να χυλώσει ελαφρώς η σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο

Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα, ξεχωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ (ή με το μίξερ χειρός ή με τον αυγοδάρτη, απλώς το τελευταίο έχει περισσότερο κόπο) για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο μέχρι το μείγμα να αφρατέψει λίγο και να ασπρίσει. Το αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθούν. Όταν θα έχουμε τραβήξει την κατσαρόλα από τη φωτιά (και δεν θα κοχλάζει το υγρό), ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά με την κουτάλα της σούπας 2 - 3 δόσεις από το ζουμί της κατσαρόλας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και την ανακινούμε απαλά για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με το υπόλοιπο ζουμί. Αφήνουμε λίγο το φαγητό να «ξεκουραστεί» προτού σερβίρουμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Αθηνά Οικονομάκου βάζει το cool girl style στο επίκεντρο ‑ και το απογειώνει

Style 28.11.2025
Το cool girl style δεν είναι τάση - είναι mindset!

Οδική οργή: Γιατί γινόμαστε άλλοι άνθρωποι στο τιμόνι; Οι ψυχίατροι εξηγούν

Body+Mind 28.11.2025
Tο σοκαριστικό που δεν ξέραμε για τον θυμό στον δρόμο

Χριστούγεννα στα ελληνικά χωριά: πού να πας φέτος για αυθεντική γιορτινή ατμόσφαιρα

Ταξίδια 28.11.2025
Φέτος, ζήσε τα Χριστούγεννα όπως τα ονειρεύεσαι!

Το κόλπο της Black Friday που «χακάρει» τον εγκέφαλό σου – χωρίς να το καταλάβεις

Body+Mind Χτες
Η ψυχολογική παγίδα που πέφτουμε όλοι – και πώς να τη γλιτώσεις

Pre‑Shampoo: Το προϊόν‑έκπληξη που βάζεις πριν το σαμπουάν και αλλάζει εντελώς το αποτέλεσμα

Style Χτες
Αν θέλεις πραγματικά να αλλάξει η εικόνα των μαλλιών σου χωρίς κόπο, το pre-shampoo είναι η κίνηση-κλειδί που πρέπει να δοκιμάσεις άμεσα!

Η χώρα που ψηφίστηκε «Νο1 προορισμός για το 2026»

Ταξίδια Προχτές
Το μέρος που υπόσχεται καλοκαίρι όλο τον χρόνο και εμπειρίες ζωής

Η καλύτερη ώρα για σeξ ανά ηλικία – η απάντηση θα σε εκπλήξει

Σχέσεις Προχτές
Τι αλλάζει στο σeξ μετά τα 30, 40 και 60 – και ποια ώρα είναι ιδανική για σένα

Σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα οι καλλιτέχνες θα παίρνουν μισθό από το κράτος

Ταξίδια Προχτές
Μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα-θαύμα, θεσμοθετείται βασικό εισόδημα για καλλιτέχνες, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη όχι μόνο επιβιώνει… αλλά αποδίδει κέρδος!

Top 10 street food στον κόσμο που πρέπει να δοκιμάσεις πριν πεθάνεις ‑ Το Νο3 είναι ελληνικό

Food Προχτές
Τα street food που κάνουν τον πλανήτη να… γλείφει τα δάχτυλά του!

Θες να χάσεις κιλά; Δες τον αληθινό αριθμό που θεωρούν ασφαλή οι ειδικοί

Body+Mind 25.11.2025
Γιατί η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους είναι επικίνδυνη