E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O Έντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτει πώς μας παρακολουθούν μέσω κινητού

Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το τεράστιο δίκτυο κατασκοπείας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ανοίγει ξανά το στόμα του

Δημοσίευση 6/11/2019 | 09:23

O Έντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτει πώς μας παρακολουθούν μέσω κινητού

Ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το εκτεταμένο πλέγμα καταπάτησης των συνταγματικών ελευθεριών από τη CIA, την NSA και το Πεντάγωνο μίλησε πρόσφατα στον Joe Rogan («The Joe Rogan Experience») για το καθεστώς και την έκταση της παρακολούθησης των πολιτών.

Εννοείται πως η αντίδραση πολλών, όπως φάνηκε από τα social media, ήταν να θέλουν να πετάξουν τα κινητά τους!

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μετατρεπόμαστε άθελά μας σε γρανάζια ενός αστυνομικού κράτους που μπορεί να κατασκοπεύει τους πάντες, αλλά και ότι τροφοδοτούμε χωρίς να ξέρουμε το νέο αυτό καθεστώς με προσωπικές πληροφορίες που θα γυρίσουν μπούμερανγκ αν κάποιος θελήσει να τις χρησιμοποιήσει εναντίον μας.

Η σχεδόν τρίωρη εμφάνιση του Σνόουντεν στο podcast του Rogan τα είχε όλα. Ο Σνόουντεν είπε πως από το 2013, όταν και έκανε τις περιβόητες αποκαλύψεις του, το βάρος της κατασκοπείας έχει δοθεί πια στις φορητές συσκευές, καθώς «οι κινήσεις του κινητού σου είναι οι δικές σου κινήσεις, ως άνθρωπος».

Και συνεχίζει: «Κάθε smartphone είναι συνεχώς συνδεδεμένο στον πλησιέστερο κυψελοειδή πύργο. Ακόμα και αν η οθόνη είναι σβηστή, το smartphone σου συνεχίζει να ουρλιάζει ‘‘είμαι εδώ. Εδώ είναι τα στοιχεία μου’’».

Και με βάση τα αρχεία καταγραφής των παρόχων κινητής, οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ταυτότητα του κατόχου. Αυτά τα στοιχεία «δεν είναι υποχρεωτικό να τα κρατάνε για πάντα και δεν υπάρχει και καλό επιχείρημα να τα κρατάς για πάντα. Αλλά οι εταιρίες τα θεωρούν πολύτιμες πληροφορίες».

Και καλό είναι να μην κάνουμε ποτέ τίποτα που θα μπορούσαμε να το μετανιώσουμε στο μέλλον. Καλό είναι να μην πληκτρολογήσεις δηλαδή ποτέ τίποτα «ύποπτο» στην αναζήτηση της Google. «Πώς παίρνεις γραπτές ειδοποιήσεις; Πώς παίρνεις ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Πώς ξέρει το Facebook πού βρίσκεσαι;», αναρωτιέται με νόημα.

Μόνο αν βγάλεις την μπαταρία είσαι ασφαλής, μας λέει. Μόνο που τα smartphones είναι σφραγισμένα πια και δεν μπορείς να αφαιρέσεις την μπαταρία τους. Τα κινητά προδίδουν τη θέση μας ακόμα και όταν είναι κλειστά, λέει ο Σνόουντεν, «το βασικό πρόβλημα με τα σημερινά smartphones είναι ότι δεν έχεις ιδέα τι στο καλό κάνουν».

Αργότερα σημειώνει: «Αν υπήρχε ένα κουμπί στο κινητό που έλεγε ‘‘θα κάνω ό,τι θέλω και δεν θα με κατασκοπεύεις’’, θα το πατούσες αυτό το κουμπί. Αυτό το κουμπί δεν υπάρχει όμως. Και οι Google και Apple δεν θα άφηναν να υπάρξει ένα τέτοιο κουμπί»…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένοχοι η μητέρα και ο πρώην σύντροφός της για τον θάνατο του 3χρονου Αγγελου στην Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ένοχοι με κύρια κατηγορία αυτή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία - Το δικαστήριο αθώωσε τον βιολογικό πατέρα του Αγγελου

Μουντιάλ 2026: Η συγκλονιστική ιστορία ζωής του ήρωα της Παραγουάης Ορλάντο Γκιλ

E-Daily 3.Left 30.06.2026
Η οικογένεια του Γκιλ αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες, καθώς ο γιος του γεννήθηκε άρρωστος και εκείνος πούλησε όλα του τα υπάρχοντα για να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας

Μυτιλήνη: Νεκρός στη θάλασσα βρέθηκε ο παπα‑Στρατής του Μανταμάδου

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Την τελευταία του πνοή άφησε ο Πρωτοπρεσβύτερος του πανελλήνια γνωστού προσκυνήματος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο, Ευστράτιος Δήσσος.

Θεσσαλονίκη: Σε 20χρονη τρανς γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε φωταγωγό εμπορικού κέντρου

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν διαφαίνονται ίχνη εγκληματικής ενέργειας

Εντυπωσιακό άλμα φάλαινας στην Ικαρία ‑ Το σπάνιο στιγμιότυπο που κατέγραψαν οι επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Το σπάνιο στιγμιότυπο δημοσίευσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Μύκονος: Συνελήφθη 31χρονος για διακίνηση ναρκωτικών – Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, ροζ κοκαΐνη και κάνναβη

Ελλάδα 30.06.2026
Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, στο πλαίσιο στοχευμένης επιχείρησης για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στο νησί.

Μάρω Κοντού: Τα νεότερα για την υγεία της

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Η ηθοποιός συμπληρώνει δύο εβδομάδες νοσηλείας

Πτώμα εντοπίστηκε σε φεγγίτη εμπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου

Καιρός: Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες εφιστά ο Μαρουσάκης ‑ Έρχεται κύμα καταιγίδων

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Περιορισμένη αστάθεια σήμερα με έντονη έξαρση προς το τέλος της εβδομάδας

«Κρατούσε τη γυναίκα από το λαιμό, εκείνη έκανε νόημα για βοήθεια»: Πώς ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του στη Λεμεσό

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
«Φύγε, θα σε πυροβολήσω» είπε ο δράστης στον άνδρα που προσπάθησε να παρέμβει