E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα αγοράσετε κινητό ή laptop χωρίς να πληρώσετε ΦΠΑ

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ από την 1η Δεκεμβρίου

Δημοσίευση 6/11/2019 | 08:16

Πώς θα αγοράσετε κινητό ή laptop χωρίς να πληρώσετε ΦΠΑ

Ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

Πρόκειται για την e-υπηρεσία η οποία υποστηρίζει την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017.

Σύμφωνα με διάταξη αυτή, κινητά τηλέφωνα, laptop, tablet, πωλούνται χωρίς τον ΦΠΑ εφόσον αγοράζονται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελατίες και προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση. Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή των αγαθών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών.

Ο υποκείμενος που παραδίδει τα συγκεκριμένα προϊόντα έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, δεν χρεώνει φόρο στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδει και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά τη φράση «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».

Η νέα διαδικτυακή υπηρεσία θα έχει σκοπό την επιβεβαίωση της ιδιότητας του «αγοραστή» ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του.

Στη νέα αυτή υπηρεσία:

  • Ως «πωλητής» θεωρείται ο υποκείμενος στον ΦΠΑ που διενεργεί παραδόσεις αγαθών της παρ. 5 του άρθρου 39α (κινητών τηλεφώνων, κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών).
  • Ως «αγοραστής» θεωρείται ο υποκείμενος στον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που αποκτά αγαθά της παρ. 5 του άρθρου 39α.
  • Ως «εκπρόσωπος» θεωρείται κάθε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον «αγοραστή» να διενεργήσει εξ ονόματός του και για λογαριασμό του συναλλαγή απόκτησης αγαθών της παρ. 5 του άρθρου 39α.

Πώς θα λειτουργεί

Από τη νέα διαδικτυακή υπηρεσία θα είναι δυνατό:

α) όποιος φορολογούμενος δηλώνει «αγοραστής» να εγγραφεί και να συμπληρώσει τα στοιχεία τα δικά του και των εκπροσώπων του για να πραγματοποιήσει συναλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α, παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή να αγοράσει κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλει ΦΠΑ στον «Πωλητή».

β) όποιος φορολογούμενος δηλώνει «πωλητής» να επιβεβαιώσει την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένου στον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών και τη δυνατότητα του «εκπροσώπου» να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή, καθώς και να αποτυπώσει μια συναλλαγή του άρθρου 39α. Η υπηρεσία θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από την 1η Δεκεμβρίου 2019. Μέχρι την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε «πωλητές» και «αγοραστές» για δοκιμαστική λειτουργία.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ:

  • Για τη χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας μπορούν να εκδοθούν ειδικοί κωδικοί πρόσβασης, να εγκατασταθεί το πρόγραμμα που διατίθεται, να γίνει η απαιτούμενη εκπαίδευση και προσαρμογή των διαδικασιών, και να γίνουν δοκιμαστικές εγγραφές, εξουσιοδοτήσεις και συναλλαγές.
  • Τη δοκιμαστική περίοδο δεν θα αποστέλλονται μηνύματα στη γραμματοθυρίδα στο TAXISnet.
  • Ο έλεγχος για το καθεστώς ΦΠΑ ενός αγοραστή είναι έγκυρος ακόμη και κατά τη δοκιμαστική περίοδο.
  • Στη «01/12/2019 00:00» θα διαγραφούν όλα τα δεδομένα της υπηρεσίας, είτε αφορούν εγγραφές αγοραστών και εκπροσώπους, είτε πωλητές και δοκιμαστικές συναλλαγές.
  • Οι ειδικοί κωδικοί πρόσβασης θα παραμείνουν ενεργοί ακόμη και εάν εκδόθηκαν κατά τη δοκιμαστική περίοδο. Επίσης, το πρόγραμμα χρήσης, εκτός εάν έχει αναρτηθεί κάποια διορθωτική έκδοσή του, δεν απαιτείται να επανεγκατασταθεί.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βαθαίνει το ρήγμα Τραμπ – Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ αφήνουν το Ισραήλ εκτός διαπραγματεύσεων με το Ιράν»

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Οι φορές που οι ΗΠΑ «άδειασαν» τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησής τους κατά του Ιράν

Αρχεία UFO: Viral το βίντεο με παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο που μοιάζει με «αιωρούμενο εξωγήινο»

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Νέα βίντεο με UFO από το αμερικανικό υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ

Μικρολίμανο: Είχε σκοτώσει άνδρα, είχε κρατήσει όμηρο αστυνομικό και είχε εμπλακεί σε ένοπλη επίθεση

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Το 2010 φέρεται να σκότωσε άτομο που προσπάθησε να του κλέψει το αυτοκίνητο και είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών στο παρελθόν

Πού κρύβεται ο Πούτιν και γιατί ενισχύει δραματικά την ασφάλειά του

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Η απομόνωση, οι φόβοι δολοφονίας και το μυστήριο γύρω από την τοποθεσία του

Τι είναι το «PosoKanei» που μπαίνει στη ζωή μας

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Η νέα πλατφόρμα τιμών σε πραγματικό χρόνο με τεχνητή νοημοσύνη

Τρόμος σε ασανσέρ πολυκατοικίας όταν power bank πήρε φωτιά μέσα σε τσάντα γυναίκας

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Το ασανσέρ γέμισε καπνούς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα – Η γυναίκα κατάφερε να βγει μόνη της την τελευταία στιγμή

Μαρίν Λεπέν: «Αν εκλεγώ, θα αποσύρω τη Γαλλία από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ»

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Η ίδια κίνηση είχε γίνει στο παρελθόν και από τον πρώην πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ

Κορδελιό Θεσσαλονίκης: Τραγικός θάνατος άνδρα – Τον παρέσυρε η αμαξοστοιχία 1635

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Τι αναφέρει η Hellenic Train σε ανακοίνωσή της

Συναγερμός στο Μικρολίμανο: Πυροβολισμοί σε αστυνομικό έλεγχο – Όπλα και χειροβομβίδες σε ύποπτο

E-Daily 2.TopNews 23.05.2026
Αστυνομικός άνοιξε πυρ όταν ο ύποπτος έστρεψε όπλο εναντίον του - Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ