E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν αντικαθιστά Πολάκη‑Τζανακόπουλο ο Τσίπρας ‑ Τι απαντά ο Πρόεδρος της Βουλής

«Ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Είναι στοιχειώδης κανόνας για την αμεροληψία των μελών της Επιτροπής», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2019 | 20:53

Δεν αντικαθιστά Πολάκη‑Τζανακόπουλο ο Τσίπρας ‑ Τι απαντά ο Πρόεδρος της Βουλής

«Το αίσθημα ευθύνης, δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Υπογραμμίζει ότι, πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό, «υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου: "...σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι με την ευθύνη που έχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν του επιτρέπεται να συναινέσει "σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού". "Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη", σημειώνει προς τον κ. Τασούλα.

Σχολιάζει για τον πρόεδρο της Βουλής πως, ζητώντας του να συναινέσει "σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού", φαίνεται ότι αποφάσισε να αποποιηθεί την ευθύνη του να διασφαλίζει αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των βουλευτών και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

"Η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας", αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και πως "η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες".

Τασούλας σε Τσίπρα: Αναλαμβάνω την ευθύνη – προχωράμε χωρίς τους δύο

Στην κατηγορηματική απόρριψη του νομικού σκεπτικού της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα, για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή, προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, επιμένοντας πως όλα έγιναν σύννομα, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάληψης της ευθύνης και ξεκαθαρίζοντας ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει τις εργασίας της χωρίς τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο θεσμός της εξαίρεσης δεν υφίσταται σε αυτή την Επιτροπή. Διαφωνώ. Η διαδικασία της εξαίρεσης υπάρχει από την στιγμή που η επιτροπή έχει αρμοδιότητα Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Όπως μου αναγνωρίζει, θα αναλάβω την ευθύνη και θα προχωρήσουμε με βάση την απόφαση περί εξαίρεσης, γιατί εγώ αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα, θεωρώ ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω. Δεν είναι δυνατόν μια διαδικασία προδικασίας να μην έχει μέσα τη φάση της εξαίρεσης. Είναι στοιχειώδης κανόνας η εξαίρεση που διασφαλίζει την αμεροληψία όσων έχουν καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου. Δεν υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα και εισαγγελέας και μάρτυρας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς ο Κώστας Τασούλας σχετικά με το πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής, ήταν σαφέστατος. «Θα προχωρήσουμε ως έχουμε. Χωρίς τους δύο βουλευτές», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επιδιώκοντας να μη δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα και επιμένοντας στην πρόθεση εξάντλησης κάθε δυνατότητας διαλόγου για την άρση του αδιεξόδου, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το σενάριο περί επέμβασης της Φρουράς στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, όπου αναμένεται κόντρα στην απόφαση της Επιτροπής να παραστούν οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ μακρινό. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως αν αυτό συμβεί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα τους ζητήσει να αποχωρήσουν, προκειμένου να διεξαχθεί η συνεδρίαση.

"Κι εσείς μπορείτε να μπείτε, αλλά θα σας ζητήσουν να βγείτε έξω", σχολίασε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν πρακτικά μπορούν να εισέλθουν στην Προανακριτική της Πέμπτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κι ο Παύλος Πολάκης.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει. Δεν είναι διαδικαστικό το ζήτημα, είναι κρίσιμο, σοβαρό. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η αλήθεια και τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα. Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία, αλλά αυτή θα λυθεί αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Τασούλας, σχολιάζοντας με νόημα ότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήπιων τόνων συγκριτικά με την πρώτη ανακοίνωση-αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: 40χρονος μπήκε οπλισμένος σε ίντερνετ καφέ και έψαχνε την πρώην σύντροφό του

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η 34χρονη εργάζεται στο κατάστημα, αλλά εκείνη τη στιγμή απουσίασε - Είχε πάνω του δύο πιστόλια και 878 ευρώ

Θρίλερ με το drone στη Λευκάδα, ήταν οπλισμένο και το απενεργοποίησαν

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Είναι ουκρανικής κατασκευής και δεν ανήκει σε ιδιώτη - Την υπόθεση χειρίζεται το ΓΕΕΘΑ

Ομηρία σε τράπεζα στη Γερμανία μετά από επίθεση σε χρηματαποστολή

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση

«Πήρα το όπλο για μπαλοθιές στη μνήμη του και κατέληξα δολοφόνος»: Υπό άκρα μυστικότητα η απολογία του 54χρονου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το κλίμα τα τελευταία 24ωρα στην Αμμουδάρα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο

Η πρόταση για περιορισμό του πληθυσμού στα 10 εκατ. που διχάζει τους Ελβετούς: Τι έδειξε δημοσκόπηση

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Η πρόταση πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 14 Ιουνίου

Στη φυλακή ο Πακιστανός ντελιβεράς που πετούσε πέτρες σε περαστικούς στην Κηφισιά

Ελλάδα 08.05.2026
Αμέσως μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα

Ανακαλύφθηκαν ίχνη γιγάντιου καλαμαριού: Μεγαλύτερο από σχολικό λεωφορείο, με μάτια σαν μεγάλη πίτσα

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Τα μάτια αυτού του πλάσματος θεωρούνται τα μεγαλύτερα στον ζωικό κόσμο

Θρίλερ στη Λευκάδα με το drone ‑ Τι εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ένα drone που βρέθηκε στα ανοιχτά της Βασιλικής από ψαράδες έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές της Λευκάδας

Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στα χρονικά λόγω Ελ Νίνιο

Καιρός 08.05.2026
Προειδοποίηση για «ισχυρής έντασης» επεισόδιο Ελ Νίνιο

Στο «κόκκινο» ξανά ΗΠΑ και Ιράν – «Η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ» λέει ο Τραμπ

Κόσμος 08.05.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ και νέες αλληλοκατηγορίες με την Τεχεράνη δοκιμάζουν την εύθραυστη συμφωνία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να κερδίσετε τη μέγιστη έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Λίγες μέρες απομένουν για την εξασφάλιση της μέγιστης έκπτωσης φόρου, ύψους 4%, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.