E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν αντικαθιστά Πολάκη‑Τζανακόπουλο ο Τσίπρας ‑ Τι απαντά ο Πρόεδρος της Βουλής

«Ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Είναι στοιχειώδης κανόνας για την αμεροληψία των μελών της Επιτροπής», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2019 | 20:53

Δεν αντικαθιστά Πολάκη‑Τζανακόπουλο ο Τσίπρας ‑ Τι απαντά ο Πρόεδρος της Βουλής

«Το αίσθημα ευθύνης, δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Υπογραμμίζει ότι, πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό, «υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου: "...σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι με την ευθύνη που έχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν του επιτρέπεται να συναινέσει "σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού". "Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη", σημειώνει προς τον κ. Τασούλα.

Σχολιάζει για τον πρόεδρο της Βουλής πως, ζητώντας του να συναινέσει "σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού", φαίνεται ότι αποφάσισε να αποποιηθεί την ευθύνη του να διασφαλίζει αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των βουλευτών και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

"Η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας", αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και πως "η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες".

Τασούλας σε Τσίπρα: Αναλαμβάνω την ευθύνη – προχωράμε χωρίς τους δύο

Στην κατηγορηματική απόρριψη του νομικού σκεπτικού της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα, για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή, προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, επιμένοντας πως όλα έγιναν σύννομα, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάληψης της ευθύνης και ξεκαθαρίζοντας ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει τις εργασίας της χωρίς τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο θεσμός της εξαίρεσης δεν υφίσταται σε αυτή την Επιτροπή. Διαφωνώ. Η διαδικασία της εξαίρεσης υπάρχει από την στιγμή που η επιτροπή έχει αρμοδιότητα Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Όπως μου αναγνωρίζει, θα αναλάβω την ευθύνη και θα προχωρήσουμε με βάση την απόφαση περί εξαίρεσης, γιατί εγώ αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα, θεωρώ ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω. Δεν είναι δυνατόν μια διαδικασία προδικασίας να μην έχει μέσα τη φάση της εξαίρεσης. Είναι στοιχειώδης κανόνας η εξαίρεση που διασφαλίζει την αμεροληψία όσων έχουν καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου. Δεν υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα και εισαγγελέας και μάρτυρας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς ο Κώστας Τασούλας σχετικά με το πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής, ήταν σαφέστατος. «Θα προχωρήσουμε ως έχουμε. Χωρίς τους δύο βουλευτές», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επιδιώκοντας να μη δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα και επιμένοντας στην πρόθεση εξάντλησης κάθε δυνατότητας διαλόγου για την άρση του αδιεξόδου, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το σενάριο περί επέμβασης της Φρουράς στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, όπου αναμένεται κόντρα στην απόφαση της Επιτροπής να παραστούν οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ μακρινό. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως αν αυτό συμβεί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα τους ζητήσει να αποχωρήσουν, προκειμένου να διεξαχθεί η συνεδρίαση.

"Κι εσείς μπορείτε να μπείτε, αλλά θα σας ζητήσουν να βγείτε έξω", σχολίασε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν πρακτικά μπορούν να εισέλθουν στην Προανακριτική της Πέμπτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κι ο Παύλος Πολάκης.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει. Δεν είναι διαδικαστικό το ζήτημα, είναι κρίσιμο, σοβαρό. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η αλήθεια και τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα. Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία, αλλά αυτή θα λυθεί αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Τασούλας, σχολιάζοντας με νόημα ότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήπιων τόνων συγκριτικά με την πρώτη ανακοίνωση-αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία Χτες
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος Χτες
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων