E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν αντικαθιστά Πολάκη‑Τζανακόπουλο ο Τσίπρας ‑ Τι απαντά ο Πρόεδρος της Βουλής

«Ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Είναι στοιχειώδης κανόνας για την αμεροληψία των μελών της Επιτροπής», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2019 | 20:53

Δεν αντικαθιστά Πολάκη‑Τζανακόπουλο ο Τσίπρας ‑ Τι απαντά ο Πρόεδρος της Βουλής

«Το αίσθημα ευθύνης, δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Υπογραμμίζει ότι, πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό, «υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου: "...σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι με την ευθύνη που έχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν του επιτρέπεται να συναινέσει "σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού". "Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη", σημειώνει προς τον κ. Τασούλα.

Σχολιάζει για τον πρόεδρο της Βουλής πως, ζητώντας του να συναινέσει "σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού", φαίνεται ότι αποφάσισε να αποποιηθεί την ευθύνη του να διασφαλίζει αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των βουλευτών και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

"Η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας", αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και πως "η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες".

Τασούλας σε Τσίπρα: Αναλαμβάνω την ευθύνη – προχωράμε χωρίς τους δύο

Στην κατηγορηματική απόρριψη του νομικού σκεπτικού της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα, για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή, προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, επιμένοντας πως όλα έγιναν σύννομα, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάληψης της ευθύνης και ξεκαθαρίζοντας ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει τις εργασίας της χωρίς τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο θεσμός της εξαίρεσης δεν υφίσταται σε αυτή την Επιτροπή. Διαφωνώ. Η διαδικασία της εξαίρεσης υπάρχει από την στιγμή που η επιτροπή έχει αρμοδιότητα Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Όπως μου αναγνωρίζει, θα αναλάβω την ευθύνη και θα προχωρήσουμε με βάση την απόφαση περί εξαίρεσης, γιατί εγώ αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα, θεωρώ ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω. Δεν είναι δυνατόν μια διαδικασία προδικασίας να μην έχει μέσα τη φάση της εξαίρεσης. Είναι στοιχειώδης κανόνας η εξαίρεση που διασφαλίζει την αμεροληψία όσων έχουν καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου. Δεν υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα και εισαγγελέας και μάρτυρας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς ο Κώστας Τασούλας σχετικά με το πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής, ήταν σαφέστατος. «Θα προχωρήσουμε ως έχουμε. Χωρίς τους δύο βουλευτές», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επιδιώκοντας να μη δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα και επιμένοντας στην πρόθεση εξάντλησης κάθε δυνατότητας διαλόγου για την άρση του αδιεξόδου, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το σενάριο περί επέμβασης της Φρουράς στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, όπου αναμένεται κόντρα στην απόφαση της Επιτροπής να παραστούν οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ μακρινό. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως αν αυτό συμβεί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα τους ζητήσει να αποχωρήσουν, προκειμένου να διεξαχθεί η συνεδρίαση.

"Κι εσείς μπορείτε να μπείτε, αλλά θα σας ζητήσουν να βγείτε έξω", σχολίασε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν πρακτικά μπορούν να εισέλθουν στην Προανακριτική της Πέμπτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κι ο Παύλος Πολάκης.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει. Δεν είναι διαδικαστικό το ζήτημα, είναι κρίσιμο, σοβαρό. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η αλήθεια και τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα. Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία, αλλά αυτή θα λυθεί αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Τασούλας, σχολιάζοντας με νόημα ότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήπιων τόνων συγκριτικά με την πρώτη ανακοίνωση-αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεν έχει ασκηθεί δίωξη στον αγροτοσυνδικαλιστή, η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης

Ελλάδα Χτες
Η σπουδή ενοχοποίησης του Κώστα Ανεστίδη για δύο κακουργήματα, ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης μάλλον δικαιώνει όσους μιλούν για προφανή σκοπιμότητα ανάδειξης του θέματος, εις βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τέμπη: «Δεν τρομοκρατούμαστε, δε σταματάμε»: Ανακοίνωση‑καταπέλτης από τον Σύλλογο Συγγενών για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ

Ελλάδα Χτες
«Η σημειολογία της συγκυρίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι απέναντί μας έχουμε ένα εχθρικό κράτος».

Ανοιξαν οι αγρότες τις σήραγγες στα Τέμπη, η Τροχαία εκτρέπει τα ΙΧ – Οι επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα Χτες
«Δεν απαντάνε στα αιτήματά μας και γι` αυτό αναμένουμε όπως βλέπετε μαχητικά, δυναμικά και συνεχίζουμε τον αγώνα».

Ανεστίδης: Δεν έχουν δεσμευτεί τα χρήματά μου – Έδειξε on κάμερα αποδεικτικά ανάληψης από τράπεζα

Ελλάδα Χτες
Ο Κώστας Ανεστίδης καταγγέλλει επίσης ότι δεχόταν τηλεφωνήματα από το Μαξίμου ώστε να βρεθεί μία δίαυλος επικοινωνίας για να υποχωρήσουν τα μπλόκα

Λαμία: Ανδρας κλειδώθηκε στο σπίτι του και άνοιξε φιάλη υγραερίου

Ελλάδα Χτες
Εκκενώθηκαν τα κοντινά διαμερίσματα, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του.

Απολύθηκε ο Στέφανος Παπαδόπουλος, που έκανε μήνυση στον Γιώργο Μαζωνάκη, από το νυχτερινό κέντρο που εργαζόταν

Ελλάδα Χτες
«Νομίζω ότι κάποιοι τον βάλανε να τα πει, πήγε να κάνει κακό στο μαγαζί» υποστηρίζει ο επιχειρηματίας που τον απέλυσε

Από την τραγωδία στις σαμπάνιες: Χωριό στην Ισπανία που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές κέρδισε 468 εκατ. ευρώ στο λαχείο

Κόσμος Χτες
Το χριστουγεννιάτικο λαχείο El Gordo μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια – Πιστεύουν ότι αν το αγοράσει τόπος που υπέστη συμφορά θα είναι κερδοφόρο, γιατί την ατυχία ακολουθεί η καλή τύχη

«Παιδί μου, σου είπα ψέματα»: Σπαρακτική επιστολή εκπαιδευτικού για τα παιδιά που θα περάσουν τα Χριστούγεννα μόνα τους στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
«Θυμάμαι μόνο που σου έκανα παρατήρηση γιατί χοροπηδούσες λάθος στην πρόβα. «Χοροπηδούσες λάθος» τι οξύμωρο!»

Πέθανε ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» Chris Rea

Κόσμος Χτες
Η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του και το παίξιμό του στην κιθάρα έχουν μείνει αξέχαστα σε τραγούδια

Δεκάδες σκελετοί ανακαλύφθηκαν σε μεσαιωνικό νεκροταφείο εκτελεσμένων εγκληματιών της Αγγλίας

Κόσμος Χτες
Αρκετοί σκελετοί βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη

Κινδυνεύουν οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη;

Κόσμος Χτες
Οι λύκοι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ταράνδους της Φινλανδίας και πλήττουν τα κοπάδια των ντόπιων

Παναθηναϊκός: Το βίντεο από την εγκατάσταση της πρώτης κερκίδας του γηπέδου στον Βοτανικό

Αθλητικά Νέα Χτες
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού αρχίζει να παίρνει σιγά, σιγά σάρκα και οστά