E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας του πλανήτη πήρε κυπριακό διαβατήριο

Γιατί καταζητείται

Δημοσίευση 3/11/2019 | 10:41

Ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας του πλανήτη πήρε κυπριακό διαβατήριο

Ο διεθνούς φήμης χρηματιστής και επιχειρηματίας Τζο Λόου, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη, έχει πλέον κυπριακό διαβατήριο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Πολίτης.   

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters για πολιτογράφηση μελών του καθεστώτος της Καμπότζης, ως Κυπρίων πολιτών, η τοπική εφημερίδα «Πολίτης» αποκαλύπτει σήμερα ότι και ο καταζητούμενος Μαλαισιανός έχει αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.   

Οι Μαλαισιανές αρχές είχαν ακυρώσει το διαβατήριό του, εκδίδοντας σε βάρος του ένταλμα σύλληψης ενώ ο χρηματιστής καταζητείται και από την Interpol. Για τον εντοπισμό του Λόοου έχει ζητηθεί και η συνδρομή των αρχών σε ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ινδία, Κίνα, Μιανμάρ και Χονγκ Κονγκ. 

Γιατί καταζητείται

Ο κατά κόσμο Τζο Τάεκ Λόου φέρεται να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο κλοπής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2015, σχετικά με τη διαχείριση ενός επενδυτικού Υπερταμείου υπό την ονομασία 1Malaysia Development Berhad. Την ευθύνη του υπερταμείου είχε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας με σύμβουλο τον ίδιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Λόου δημιούργησε μια σειρά από εταιρείες «κελύφη» (shell companies), μέσω των οποίων μετακινούσε εκατοντάδες εκατομμύρια και μεγάλο μέρος των οποίων κατέληξε σε δικούς του λογαριασμούς.   

Το 2018, η αστυνομία της Μαλαισίας κατάσχεσε 284 κουτιά με πολυτελείς τσάντες και δεκάδες σακούλες με χρήματα και κοσμήματα από την κατοικία του πρώην πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ στο κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ, για την ίδια υπόθεση.   

Κοσμική ζωή, πάρτι και ακριβά δώρα

Πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Λόου είχε γνωρίσει και αναπτύξει φιλικές σχέσεις με αρκετούς διάσημους στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Πάρις Χίλτον, η Κιμ Καρντάσιαν. Συμμετείχε σε πάρτι χλιδής και έκανε πανάκριβα δώρα. Στη Μιράντα Κερ, μοντέλο από την Αυστραλία, πρώην «άγγελο» των Victoria's Secret και μητέρα του παιδιού του Ορλάντο Μπλου, ο Λόου είχε χαρίσει διαμάντια αξίας 8,5 εκ δολαρίων ενώ στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, φέρεται να είχε δωρίσει έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Όταν η απάτη ήρθε στο φως, εμπλέκοντας και 30 στελέχη του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Goldman Sacs, ο Μαλαισιανός κροίσος έκανε ταξίδι «αστραπή» στην Κύπρο, και απευθύνθηκε στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διεθνούς εταιρείας Henley & Partners που ειδικεύεται στις πολιτογραφήσεις και την αγορά ακινήτων.   

Ακολουθώντας τις διαδικασίες του Επενδυτικού Σχεδίου της Κύπρου πήρε το ολοκαίνουργιο κυπριακό του διαβατήριο, το οποίο εκδόθηκε μετά την κατ' εξαίρεση πολιτογράφηση του από το υπουργικό συμβούλιο και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.   Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταία φορά έδωσε σημεία ζωή στην στη Κίνα, η οποία ωστόσο δεν τον εκδίδει στη Μαλαισία αν και εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Οι ΗΠΑ των αναζητούν επειδή είχε συνεργαστεί με μεγαλοστελέχη της Goldman Sacs, χρηματοδοτώντας χολιγουντιανές ταινίες του Hollywood και αγοράζοντας ακίνητα.   

Για να αποκτήσει το πολυπόθητο διαβατήριο, ο Λόου είχε επενδύσει σε ακίνητα στην Κύπρο 5 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων». Με τον ίδιο τρόπο απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα και άλλοι ξένοι που ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις στις χώρες τους, όπως δύο Ουκρανοί ολιγάρχες που υπεξαίρεσαν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα Privat και κατηγορούνται ότι τα «ξέπλυναν» μέσω εταιρειών στην Κύπρο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων