E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας του πλανήτη πήρε κυπριακό διαβατήριο

Γιατί καταζητείται

Δημοσίευση 3/11/2019 | 10:41

Ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας του πλανήτη πήρε κυπριακό διαβατήριο

Ο διεθνούς φήμης χρηματιστής και επιχειρηματίας Τζο Λόου, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη, έχει πλέον κυπριακό διαβατήριο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Πολίτης.   

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters για πολιτογράφηση μελών του καθεστώτος της Καμπότζης, ως Κυπρίων πολιτών, η τοπική εφημερίδα «Πολίτης» αποκαλύπτει σήμερα ότι και ο καταζητούμενος Μαλαισιανός έχει αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.   

Οι Μαλαισιανές αρχές είχαν ακυρώσει το διαβατήριό του, εκδίδοντας σε βάρος του ένταλμα σύλληψης ενώ ο χρηματιστής καταζητείται και από την Interpol. Για τον εντοπισμό του Λόοου έχει ζητηθεί και η συνδρομή των αρχών σε ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ινδία, Κίνα, Μιανμάρ και Χονγκ Κονγκ. 

Γιατί καταζητείται

Ο κατά κόσμο Τζο Τάεκ Λόου φέρεται να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο κλοπής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2015, σχετικά με τη διαχείριση ενός επενδυτικού Υπερταμείου υπό την ονομασία 1Malaysia Development Berhad. Την ευθύνη του υπερταμείου είχε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας με σύμβουλο τον ίδιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Λόου δημιούργησε μια σειρά από εταιρείες «κελύφη» (shell companies), μέσω των οποίων μετακινούσε εκατοντάδες εκατομμύρια και μεγάλο μέρος των οποίων κατέληξε σε δικούς του λογαριασμούς.   

Το 2018, η αστυνομία της Μαλαισίας κατάσχεσε 284 κουτιά με πολυτελείς τσάντες και δεκάδες σακούλες με χρήματα και κοσμήματα από την κατοικία του πρώην πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ στο κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ, για την ίδια υπόθεση.   

Κοσμική ζωή, πάρτι και ακριβά δώρα

Πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Λόου είχε γνωρίσει και αναπτύξει φιλικές σχέσεις με αρκετούς διάσημους στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Πάρις Χίλτον, η Κιμ Καρντάσιαν. Συμμετείχε σε πάρτι χλιδής και έκανε πανάκριβα δώρα. Στη Μιράντα Κερ, μοντέλο από την Αυστραλία, πρώην «άγγελο» των Victoria's Secret και μητέρα του παιδιού του Ορλάντο Μπλου, ο Λόου είχε χαρίσει διαμάντια αξίας 8,5 εκ δολαρίων ενώ στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, φέρεται να είχε δωρίσει έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Όταν η απάτη ήρθε στο φως, εμπλέκοντας και 30 στελέχη του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Goldman Sacs, ο Μαλαισιανός κροίσος έκανε ταξίδι «αστραπή» στην Κύπρο, και απευθύνθηκε στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διεθνούς εταιρείας Henley & Partners που ειδικεύεται στις πολιτογραφήσεις και την αγορά ακινήτων.   

Ακολουθώντας τις διαδικασίες του Επενδυτικού Σχεδίου της Κύπρου πήρε το ολοκαίνουργιο κυπριακό του διαβατήριο, το οποίο εκδόθηκε μετά την κατ' εξαίρεση πολιτογράφηση του από το υπουργικό συμβούλιο και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.   Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταία φορά έδωσε σημεία ζωή στην στη Κίνα, η οποία ωστόσο δεν τον εκδίδει στη Μαλαισία αν και εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Οι ΗΠΑ των αναζητούν επειδή είχε συνεργαστεί με μεγαλοστελέχη της Goldman Sacs, χρηματοδοτώντας χολιγουντιανές ταινίες του Hollywood και αγοράζοντας ακίνητα.   

Για να αποκτήσει το πολυπόθητο διαβατήριο, ο Λόου είχε επενδύσει σε ακίνητα στην Κύπρο 5 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων». Με τον ίδιο τρόπο απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα και άλλοι ξένοι που ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις στις χώρες τους, όπως δύο Ουκρανοί ολιγάρχες που υπεξαίρεσαν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα Privat και κατηγορούνται ότι τα «ξέπλυναν» μέσω εταιρειών στην Κύπρο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

Κόσμος Χτες
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 16χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δίκυκλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους

Επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μόνιμο και διευρυμένο πλέον το επίδομα