E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερχεται νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη

Δημοσίευση 1/11/2019 | 13:47

Ερχεται νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Π αράθυρο για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020 άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται τον ερχόμενο Μάιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της αναπροσαρμογής και επέκτασης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Τότε, όπως δήλωσε ο υπουργός, «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, πριν εκδοθούν τα καινούργια εκκαθαριστικά, να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους».

Σε συνέντευξή του στον Real FM, ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για πρώτη φορά για μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως είπε «το πρώτο βήμα έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση 22%, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Εκκρεμεί ένα ακόμη βήμα. Το επόμενο βήμα είναι μία ακόμα μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον προϋπολογισμό του 2020».

Διαβάστε επίσης : «Βράζουν» τα νησιά του Αιγαίου - Πάνω από 15.000 πρόσφυγες στη Μόρια – Κινητοποιήσεις στη Λέρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη με παρεμβάσεις στην κλίμακα και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Επίσης δεν αποκλείεται να μειωθεί ή ακόμα και να σβήσει οριστικά από το φορολογικό χάρτη ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα περίπου 500.000 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν έχει προβλεφθεί στον νέο προϋπολογισμό καθώς θα εξαρτηθεί από τα έξτρα έσοδα που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Αντικειμενικές αξίες
«Εχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει έτσι ώστε να αναμορφώσουμε το πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Με δυο βασικά στοιχεία: το ένα είναι η επέκταση και εξορθολογισμός του συστήματος των ζωνών προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και το άλλο η τυποποίηση και η βελτίωση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών. Στόχος μας να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Για το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020 ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος καθώς «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020, πριν τα καινούργια εκκαθαριστικά να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους».

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών, από τις νέες αντικειμενικές αξίες και την επέκτασή τους σε όλη τη χώρα θα προκύψουν επιπλέον έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση του φόρου κατά μέσο όρο 10%. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μη χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τη μείωση που είδαν φέτος στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ήταν μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Έχουμε ήδη κερδίσει, θέλω μεγαλύτερη νίκη

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν σαν πέτρα

Χαμός στη Σερβία: Ο Κάλινιτς του Ερυθρού Αστέρα έκανε λαβή ελληνορωμαϊκής σε αντίπαλο

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Ακολούθησε απόλυτο χάος, με τον αγώνα να διακόπτεται για τουλάχιστον δέκα λεπτά, ενώ ο φόργουορντ των «ερυθρόλευκων» ήρθε σε αντιπαράθεση και με άλλους παίκτες

Η πιο κρύα Πρωτομαγιά εδώ και 70 χρόνια στη χώρα ‑ Αφησε... πίσω 1944 και 1987

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Μια ασυνήθιστη Πρωτομαγιά, με βοριάδες, βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας υποδέχθηκαν πολλές περιοχές της χώρας

Με 80.000 κενές θέσεις η σεζόν σε εστίαση, τουρισμό ‑ Σε ποιες χώρες ψάχνουν δουλειά

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι αιτήσεις επαναπρόσληψης μέσω των σωματείων ήταν φέτος μειωμένες κατά 25%

Ποιες περιοχές σήμερα θα δουν βροχές και καταιγίδες

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή

Αποσύρει ο Τραμπ 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ποιο το κόστος για τις ΗΠΑ

Νέες αποκαλύψεις για τον 89χρονο πιστολέρο: «Πίστευε ότι του έχουν κάνει μάγια»

Ελλάδα 02.05.2026
Αίτηση αποφυλάκισης από τον δικηγόρο του

Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ: Ο Τραμπ πυροδοτεί ξανά εμπορική κρίση με δασμούς 25%

Οικονομία 02.05.2026
«Θα διατηρήσουμε ανοιχτές τις επιλογές μας για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ», απαντά η Κομισιόν

Euroleague: Αποκλεισμός τριών αγωνιστικών στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πώς χάνει το Final‑4

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιπλέον του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ για τα όσα έγιναν στο Βαλένθια-Παναθηναϊκός