E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερχεται νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη

Δημοσίευση 1/11/2019 | 13:47

Ερχεται νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Π αράθυρο για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020 άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται τον ερχόμενο Μάιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της αναπροσαρμογής και επέκτασης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Τότε, όπως δήλωσε ο υπουργός, «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, πριν εκδοθούν τα καινούργια εκκαθαριστικά, να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους».

Σε συνέντευξή του στον Real FM, ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για πρώτη φορά για μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως είπε «το πρώτο βήμα έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση 22%, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Εκκρεμεί ένα ακόμη βήμα. Το επόμενο βήμα είναι μία ακόμα μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον προϋπολογισμό του 2020».

Διαβάστε επίσης : «Βράζουν» τα νησιά του Αιγαίου - Πάνω από 15.000 πρόσφυγες στη Μόρια – Κινητοποιήσεις στη Λέρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη με παρεμβάσεις στην κλίμακα και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Επίσης δεν αποκλείεται να μειωθεί ή ακόμα και να σβήσει οριστικά από το φορολογικό χάρτη ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα περίπου 500.000 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν έχει προβλεφθεί στον νέο προϋπολογισμό καθώς θα εξαρτηθεί από τα έξτρα έσοδα που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Αντικειμενικές αξίες
«Εχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει έτσι ώστε να αναμορφώσουμε το πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Με δυο βασικά στοιχεία: το ένα είναι η επέκταση και εξορθολογισμός του συστήματος των ζωνών προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και το άλλο η τυποποίηση και η βελτίωση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών. Στόχος μας να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Για το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020 ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος καθώς «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020, πριν τα καινούργια εκκαθαριστικά να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους».

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών, από τις νέες αντικειμενικές αξίες και την επέκτασή τους σε όλη τη χώρα θα προκύψουν επιπλέον έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση του φόρου κατά μέσο όρο 10%. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μη χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τη μείωση που είδαν φέτος στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ήταν μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος εποχής στην Ατλέτικο: Αποχωρεί ο Γκριεζμάν στο τέλος της σεζόν, ανακοινώθηκε από την Ορλάντο Σίτι

Αθλητικά Νέα 24.03.2026
Επίσημο το «αντίο» του θρύλου της ομάδας του Σιμεόνε, όπου από τον Ιούλιο θα φοράει τη φανέλα της Ορλάντο Σίτι και θα αγωνίζεται στο MLS

New York Times: Γιατί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας πιέζει τον Τραμπ για να συνεχίσει τον πόλεμο στο Ιράν

Κόσμος 24.03.2026
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράν, εν μέσω παρασκηνιακών πιέσεων από τη Σαουδική Αραβία

Πέθανε ο Ιταλός τραγουδοποιός Τζίνο Πάολι

Κόσμος 24.03.2026
Σε ηλικία 91 ετών

Καιρός: 25η Μαρτίου με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και αστάθεια μέχρι την Κυριακή

Καιρός 24.03.2026
Πού και τι ώρα θα βρέξει την 25η Μαρτίου και τι καιρός αναμένεται τις επόμενες ημέρες

Μοχάμαντ Ζολκάντρ: Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Λαριτζανί και πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Κόσμος 24.03.2026
Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η εμπειρία του σε στρατιωτικά και κυβερνητικά αξιώματα τον καθιστά κατάλληλο για τον συντονισμό της πολιτικής εθνικής ασφάλειας της χώρας

Πόσο αυξάνεται το πρόστιμο για όσους δεν έχουν εισιτήριο στα ΜΜΜ

Οικονομία 24.03.2026
Το πρόστιμο για όσους δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο και δεν έχουν

Τι καιρό έκανε την 25η Μαρτίου το 1821 ‑ Η αναλυτική έρευνα του Θοδωρή Κολυδά

Καιρός 24.03.2026
Με αφορμή την εθνική επέτειο, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, επιχείρησε μέσω μελέτης του να παρουσιάσει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν 205 πριν!

Απάτη στον ΕΦΚΑ: Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση στους 22 συλληφθέντες

Ελλάδα 24.03.2026
Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι

Μπιλ Κόσμπι: Κρίθηκε ένοχος για νάρκωση και κακoπoίηση γυναίκας

Κόσμος 24.03.2026
«Κουβαλώ το βάρος αυτού που μου συνέβη για περισσότερα από 50 χρόνια» δήλωσε η επιζώσα

Γιώργος Τσαγκαράκης: «Είμαι αθώος» ‑ Οι πρώτες δηλώσεις μέσω του δικηγόρου του μετά την απολογία

Ελλάδα 24.03.2026
Βίντεο από την στιγμή που ο γνωστός γκαλερίστας έφτασε στον ανακριτή

Ιράν: Χτυπά ξανά το Ισραήλ παρά το μήνυμα Τραμπ – Βομβαρδισμός στη Βηρυτό

Κόσμος 24.03.2026
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεϊ θέλει «να κλείσει σύντομα το ζήτημα»