E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένα Ελληνόπουλο στη λίστα των ανήλικων τζιχαντιστών

Περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι ήταν καταγεγραμμένοι ως εξαρτώμενα μέλη

Δημοσίευση 31/10/2019 | 20:00

Ένα Ελληνόπουλο στη λίστα των ανήλικων τζιχαντιστών

Η έκθεση «Minor Misery», η οποία συντάχθηκε από ερευνητές του Combating Terrorism Center (CTC/Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας), της αμερικανικής στρατιωτικής σχολής του Γουέστ Πόιντ, δείχνει ότι περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι ήταν καταγεγραμμένοι ως εξαρτώμενα μέλη του ΙΚ.

Μεταξύ αυτών φέρεται να βρίσκεται και ένα παιδί από την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έκθεση που παρουσιάζει μητρώα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τα οποία κατασχέθηκαν επί του πεδίου από Αμερικανούς στρατιώτες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα έγγραφα που μελετήθηκαν αφορούν 101.850 ανήλικους που έχουν σχέση με τουλάχιστον έναν ενήλικο που λάμβανε χρήματα από το ΙΚ, χωρισμένοι σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ κοριτσιών και αγοριών (50,2% κορίτσια, 49,78% αγόρια).

Επί του συνόλου του καταλόγου αυτού, 16.121 ανήλικοι (δηλαδή 16% του συνόλου) γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2014, ημερομηνία της ανακοίνωσης της ίδρυσης του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου. Τίθεται συνεπώς θέμα εθνικότητάς τους, καθώς τα πιστοποιητικά γέννησής τους δεν αναγνωρίζονται από κανέναν.

Οι ερευνητές του CTC κατάφεραν να προσδιορίσουν την αρχική ιθαγένεια 76.273 ανηλίκων: η μεγάλη πλειοψηφία (70.213) είναι Ιρακινοί. Συνολικά, αντιπροσωπεύονται 57 χώρες, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη που παρουσιάζει ο ιστότοπος CTC.

Περισσότεροι από 1.200 κατάγονται από την Ιορδανία, 654 από τη Συρία, 380 από την Τουρκία, 375 από τη Σαουδική Αραβία. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι πιο πολυάριθμοι είναι οι Γάλλοι (52), μετά οι Γερμανοί (17).

Οι ερευνητές του CTC υπενθυμίζουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι κατ΄ανάγκην μερικά και ότι ο αριθμός των παιδιών των τζιχαντιστών που γεννήθηκαν ή έζησαν υπό την κυριαρχία του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία είναι σίγουρα μεγαλύτερος.

«Είναι αντιπαραγωγικό να θεωρεί κανείς όλους τους ανήλικους που έζησαν υπό την κυριαρχία του ΙΚ ότι συνιστούν βραδυφλεγείς βόμβες ή εν υπνώσει πράκτορες», εκτιμούν οι ερευνητές του CTC.

«Αν και ορισμένοι ανάμεσά τους ενδέχεται να διέπραξαν τρομοκρατικές ενέργειες ή να έλαβαν μέρος στη σύγκρουση, οι προκλήσεις με τις οποίες είναι πιθανότερο να βρεθούν αντιμέτωποι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, είναι μάλλον ο κίνδυνος να βρεθούν άστεγοι, άνεργοι, να βιώσουν τραυματική εμπειρία, άγχος, κατάθλιψη, ενδοοικογενειακή βία, εγκληματικότητα», προσθέτουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Του έδιναν ηρεμιστικά για να μην αντιδρά»: Το ανατριχιαστικό κατηγορητήριο για τον θάνατο του μικρού Αγγελου

Ελλάδα 17.03.2026
Αδιανόητες αποκαλύψεις στη δίκη της δολοφονίας του 3χρονου Αγγελου από την μητέρα του και τον σύντροφό της

ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου οι ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε φυλακή του Ιράν

Κόσμος 17.03.2026
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πλήγμα ακριβείας για να μειωθούν οι απώλειες, απαντούν οι IDF

Basij: Η βίαιη πολιτοφυλακή του Ιράν που εκπαιδεύτηκε να σκοτώνει για το ισλαμικό καθεστώς

Κόσμος 17.03.2026
Παρακλάδι του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο Ιράν, η Basij στρατολογεί εθελοντές που υποκινούνται από ζήλο και αφοσίωση στην Ισλαμική Δημοκρατία

Νετανιάχου: Φωτογραφία την ώρα που δίνει εντολή για τις δολοφονίες Λαριτζανί και Σολεϊμανί

Κόσμος 17.03.2026
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως για τις επιχειρήσεις εξόντωσης των ηγετικών στελεχών της πυραμίδας εξουσίας του Ιράν

Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ: Νεκρός ο Αλί Λαριτζανί

Κόσμος 17.03.2026
Έπεσε νεκρός σε στοχευμένο χτύπημα στην Τεχεράνη- Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Ιράν

Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη και ποιοι θα τα καταφέρουν

Ελλάδα 17.03.2026
Οι δουλειές που αλλάζουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη και ποιοι μένουν πίσω

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε και η συνοδηγός του ΙΧ που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα

Ελλάδα 17.03.2026
Το Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπόθαλψη εγκληματία κι αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως

Λαμία: Αυτή είναι η 27χρονη μητέρα τριών παιδιών που σκοτώθηκε σε τροχαίο ‑ Πώς έγινε η τραγωδία

Ελλάδα 17.03.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα και τα τελευταία χρόνια διέμενε στη Λαμία όπου είχε παντρευτεί

Ισραήλ: Οι IDF ανακοίνωσαν την δολοφονία του διοικητή της ιρανικής οργάνωσης Μπασίτζ

Ελλάδα 17.03.2026
Νεκρός είναι ο Γκολάμρεζα Σολεϊμανί, που είναι επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράν που πρωταγωνιστεί στις αιματηρές καταστολές διαδηλώσεων

Συναγερμός στη Βρετανία για δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας ‑Ξεκίνησε από ένα... ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Κόσμος 17.03.2026
Ήδη δύο νεαροί έχουν χάσει τις ζωές τους ενώ 11 άτομα ακόμη νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

Θεσσαλονίκη ‑ μητέρα Έμμας: «Θέλω να ακούσω ότι η συνοδηγός είναι ένοχη»

Ελλάδα 17.03.2026
Η υπόθεση δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και η 23χρονη συνοδηγός θα βρεθεί στο εδώλιο

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

Κόσμος 17.03.2026
Την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν οι δικαιούχοι και θα έχει ισχύ για ολόκληρο το 2026