E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένα Ελληνόπουλο στη λίστα των ανήλικων τζιχαντιστών

Περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι ήταν καταγεγραμμένοι ως εξαρτώμενα μέλη

Δημοσίευση 31/10/2019 | 20:00

Ένα Ελληνόπουλο στη λίστα των ανήλικων τζιχαντιστών

Η έκθεση «Minor Misery», η οποία συντάχθηκε από ερευνητές του Combating Terrorism Center (CTC/Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας), της αμερικανικής στρατιωτικής σχολής του Γουέστ Πόιντ, δείχνει ότι περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι ήταν καταγεγραμμένοι ως εξαρτώμενα μέλη του ΙΚ.

Μεταξύ αυτών φέρεται να βρίσκεται και ένα παιδί από την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έκθεση που παρουσιάζει μητρώα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τα οποία κατασχέθηκαν επί του πεδίου από Αμερικανούς στρατιώτες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα έγγραφα που μελετήθηκαν αφορούν 101.850 ανήλικους που έχουν σχέση με τουλάχιστον έναν ενήλικο που λάμβανε χρήματα από το ΙΚ, χωρισμένοι σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ κοριτσιών και αγοριών (50,2% κορίτσια, 49,78% αγόρια).

Επί του συνόλου του καταλόγου αυτού, 16.121 ανήλικοι (δηλαδή 16% του συνόλου) γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2014, ημερομηνία της ανακοίνωσης της ίδρυσης του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου. Τίθεται συνεπώς θέμα εθνικότητάς τους, καθώς τα πιστοποιητικά γέννησής τους δεν αναγνωρίζονται από κανέναν.

Οι ερευνητές του CTC κατάφεραν να προσδιορίσουν την αρχική ιθαγένεια 76.273 ανηλίκων: η μεγάλη πλειοψηφία (70.213) είναι Ιρακινοί. Συνολικά, αντιπροσωπεύονται 57 χώρες, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη που παρουσιάζει ο ιστότοπος CTC.

Περισσότεροι από 1.200 κατάγονται από την Ιορδανία, 654 από τη Συρία, 380 από την Τουρκία, 375 από τη Σαουδική Αραβία. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι πιο πολυάριθμοι είναι οι Γάλλοι (52), μετά οι Γερμανοί (17).

Οι ερευνητές του CTC υπενθυμίζουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι κατ΄ανάγκην μερικά και ότι ο αριθμός των παιδιών των τζιχαντιστών που γεννήθηκαν ή έζησαν υπό την κυριαρχία του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία είναι σίγουρα μεγαλύτερος.

«Είναι αντιπαραγωγικό να θεωρεί κανείς όλους τους ανήλικους που έζησαν υπό την κυριαρχία του ΙΚ ότι συνιστούν βραδυφλεγείς βόμβες ή εν υπνώσει πράκτορες», εκτιμούν οι ερευνητές του CTC.

«Αν και ορισμένοι ανάμεσά τους ενδέχεται να διέπραξαν τρομοκρατικές ενέργειες ή να έλαβαν μέρος στη σύγκρουση, οι προκλήσεις με τις οποίες είναι πιθανότερο να βρεθούν αντιμέτωποι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, είναι μάλλον ο κίνδυνος να βρεθούν άστεγοι, άνεργοι, να βιώσουν τραυματική εμπειρία, άγχος, κατάθλιψη, ενδοοικογενειακή βία, εγκληματικότητα», προσθέτουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρίνιο: Πρώην υπάλληλος «φόρτωσε» την εταιρική κάρτα καυσίμων εταιρείας με 32.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έξι ημεδαπών για κλοπή, καθώς και σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Πτώση των βάσεων δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τις Πανελλήνιες 2026

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Τα μαθήματα και τα επιστημονικά πεδία

Νεκροί τρεις ναυτικοί του πετρελαιοφόρου Settebello που έπληξαν οι ΗΠΑ στα ανοιχτά του Ομάν

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Το Settebello είναι το όγδοο πλοίο που εξουδετερώνεται μετά την έναρξη του αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ

Παραιτήθηκε ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου

Πολιτική 11.06.2026
Δεύτερη παραίτηση Γενικού Γραμματέα με φόντο το κύκλωμα στις πολεοδομίες - έξι συλλήψεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Καθαρισμός οικοπέδων: Φρένο στην παράταση ‑ Μεγάλα πρόστιμα στους ξεχασιάρηδες

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Μόλις 300.000–350.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα, ενώ η προθεσμία της 15ης Ιουνίου παραμένει αμετάκλητη σύμφωνα με τον υπουργό Τουρνά.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Σερβετάς

Ελλάδα 11.06.2026
Ξαφνικός θάνατος σε ηλικία 66 ετών

Σε ποια χώρα η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

Κόσμος 11.06.2026
Η κυβέρνηση διέθεσε για τον σκοπό αυτό 300 εκατομμύρια ευρώ

Ποια χρέη προς την εφορία χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης»

Οικονομία 11.06.2026
Η ΑΑΔΕ εντάσσει επιπλέον 6 δισ. ευρώ στα «παγωμένα» χρέη έως το τέλος του 2026, χωρίς ωστόσο αυτά να διαγράφονται.

Υπόθεση Λιανά: Τι αποκαλύφθηκε για την οικογένεια του βασικού υπόπτου που συγκλονίζει τη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο πατέρας και ο αδελφός του Ζερόμ Μπαρελά έχουν κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Τραμπ: «Ο Ερντογάν είναι πολύ καλός φίλος μου»

Κόσμος 11.06.2026
«Δεν θα γίνει κάτι με Τουρκία-Ισραήλ, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ πρόεδρος», εκτίμησε

Σκηνές χάους στο Μπέλφαστ: Φλεγόμενα οχήματα και αιματηρές ταραχές παρέλυσαν την πόλη

Κόσμος 11.06.2026
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Βόρεια Ιρλανδία φλέγεται, με επιθέσεις εναντίον μεταναστών, εμπρησμούς και συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, μετά από μαχαίρωμα Σουδανού υπηκόου.