E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένα Ελληνόπουλο στη λίστα των ανήλικων τζιχαντιστών

Περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι ήταν καταγεγραμμένοι ως εξαρτώμενα μέλη

Δημοσίευση 31/10/2019 | 20:00

Ένα Ελληνόπουλο στη λίστα των ανήλικων τζιχαντιστών

Η έκθεση «Minor Misery», η οποία συντάχθηκε από ερευνητές του Combating Terrorism Center (CTC/Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας), της αμερικανικής στρατιωτικής σχολής του Γουέστ Πόιντ, δείχνει ότι περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι ήταν καταγεγραμμένοι ως εξαρτώμενα μέλη του ΙΚ.

Μεταξύ αυτών φέρεται να βρίσκεται και ένα παιδί από την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έκθεση που παρουσιάζει μητρώα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τα οποία κατασχέθηκαν επί του πεδίου από Αμερικανούς στρατιώτες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα έγγραφα που μελετήθηκαν αφορούν 101.850 ανήλικους που έχουν σχέση με τουλάχιστον έναν ενήλικο που λάμβανε χρήματα από το ΙΚ, χωρισμένοι σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ κοριτσιών και αγοριών (50,2% κορίτσια, 49,78% αγόρια).

Επί του συνόλου του καταλόγου αυτού, 16.121 ανήλικοι (δηλαδή 16% του συνόλου) γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2014, ημερομηνία της ανακοίνωσης της ίδρυσης του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου. Τίθεται συνεπώς θέμα εθνικότητάς τους, καθώς τα πιστοποιητικά γέννησής τους δεν αναγνωρίζονται από κανέναν.

Οι ερευνητές του CTC κατάφεραν να προσδιορίσουν την αρχική ιθαγένεια 76.273 ανηλίκων: η μεγάλη πλειοψηφία (70.213) είναι Ιρακινοί. Συνολικά, αντιπροσωπεύονται 57 χώρες, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη που παρουσιάζει ο ιστότοπος CTC.

Περισσότεροι από 1.200 κατάγονται από την Ιορδανία, 654 από τη Συρία, 380 από την Τουρκία, 375 από τη Σαουδική Αραβία. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι πιο πολυάριθμοι είναι οι Γάλλοι (52), μετά οι Γερμανοί (17).

Οι ερευνητές του CTC υπενθυμίζουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι κατ΄ανάγκην μερικά και ότι ο αριθμός των παιδιών των τζιχαντιστών που γεννήθηκαν ή έζησαν υπό την κυριαρχία του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία είναι σίγουρα μεγαλύτερος.

«Είναι αντιπαραγωγικό να θεωρεί κανείς όλους τους ανήλικους που έζησαν υπό την κυριαρχία του ΙΚ ότι συνιστούν βραδυφλεγείς βόμβες ή εν υπνώσει πράκτορες», εκτιμούν οι ερευνητές του CTC.

«Αν και ορισμένοι ανάμεσά τους ενδέχεται να διέπραξαν τρομοκρατικές ενέργειες ή να έλαβαν μέρος στη σύγκρουση, οι προκλήσεις με τις οποίες είναι πιθανότερο να βρεθούν αντιμέτωποι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, είναι μάλλον ο κίνδυνος να βρεθούν άστεγοι, άνεργοι, να βιώσουν τραυματική εμπειρία, άγχος, κατάθλιψη, ενδοοικογενειακή βία, εγκληματικότητα», προσθέτουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η στιγμή που η θάλασσα στην Τήνο γίνεται καφέ μέσα σε λίγα λεπτά λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

Ελλάδα 03.04.2026
Το στιγμιότυπο αποτυπώθηκε σε time-lapse βίντεο από κάμερα στο λιμάνι του νησιού

ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Κόσμος 03.04.2026
Η αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Οι πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από καύσωνες, πυρκαγιές, τοξικούς καπνούς, πλημμύρες και έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όσος

Λουτσέσκου: Υπέστη και δεύτερο έμφραγμα σήμερα, βρίσκεται σε κώμα

Αθλητικά Νέα 03.04.2026
Στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής ο προπονητής της Εθνικής Ρουμανίας υπέστη και δεύτερη έμφραγμα μετά το καρδιακό επεισόδιο που είχε νωρίτερα

Ανασχηματισμός: Τα νέα πρόσωπα στη κυβέρνηση

Ελλάδα 03.04.2026
Ποιοι απομακρύνονται από τις θέσεις τους

Αδωνις Γεωργιάδης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι ό,τι χειρότερο έχει γεννηθεί στο πλανήτη»

Ελλάδα 03.04.2026
«Έχω πει πολλά φορές πως όποιος γνωρίζει από κοντά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τρέχει να φύγει όσο μπορεί γρηγορότερα»

Αποκάλυψη CNN: Το οπλοστάσιο του Ιράν παραμένει αρκετά ισχυρό για να προκαλέσει χάος στην περιοχή

Κόσμος 03.04.2026
Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι περίπου το 50% των εκτοξευτών πυραύλων και χιλιάδες drones παραμένουν λειτουργικά

Παραιτούνται από υπουργοί Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος

Ελλάδα 03.04.2026
Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έφτασε νωρίτερα στη Βουλή

Τήνος: Η θάλασσα έγινε καφέ μέσα σε πέντε λεπτά ‑ Εντυπωσιακό time‑lapse

Ελλάδα 03.04.2026
To νερό παρέσυρε χώμα και φερτά υλικά από τη στεριά, με αποτέλεσμα τα γαλάζια νερά να αποκτήσουν γρήγορα ένα έντονο καφέ χρώμα

Αυτές είναι οι 8 γέφυρες που απειλεί να ανατινάξει το Ιράν στις χώρες του Κόλπου ως αντίποινα

Κόσμος 03.04.2026
Η Τεχεράνη απειλεί με αντίποινα για τον βομβαρδισμό της ψηλότερης γέφυρας του Ιράν

E.E.: Εξετάζει την επιβολή δελτίου στα καύσιμα ‑ «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακροχρόνια ενεργεια

Κόσμος 03.04.2026
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα «παρατεταμένο» ενεργειακό σοκ λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Επίτροπος Γιόργκενσεν: Πρόκειται για μια μακρά κρίση, οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές για πολύ μεγάλο διάστημα