E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτά τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη θα ανακηρυχθούν διατηρητέα μνημεία

Στόχος της διοίκησης του κεντρικού δήμου είναι να προστατευθούν

Δημοσίευση 30/10/2019 | 13:03

Αυτά τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη θα ανακηρυχθούν διατηρητέα μνημεία

Στην περιοχή των Κάστρων, μπροστά από την κεντρική πορτάρα, στην πλατεία Ναυαρίνου, στην οδό Αποστόλου Παύλου στην είσοδο του τουρκικού προξενείου και στην πλατεία Τσιρογιάννης, στην περιοχή του Λευκού Πύργου βρίσκονται τέσσερα υπεραιωνόβια πλατάνια της Θεσσαλονίκης, τα οποία αναμένεται να ανακηρυχθούν σε διατηρητέα μνημεία της φύσης.

Η κήρυξη των πλατανιών σε διατηρητέα μνημεία της φύσης θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και στόχος της διοίκησης του κεντρικού δήμου είναι να προστατευθούν και να διατηρηθούν στο διηνεκές ως φυσική κληρονομιά για την περιοχή και για τις μέλλουσες γενιές. Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε μελέτη και ειδική έκθεση από μια ομάδα δασολόγων - περιβαλλοντολόγων και ειδικών επιστημών, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα υπό μελέτη αιωνόβια πλατάνια βρίσκονται όλα εντός των τειχών της παλιάς πόλης και μάλιστα σε εκείνο το κομμάτι της πόλης το οποίο δεν κάηκε το έτος της μεγάλης πυρκαγιάς (1917).

Μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο πλάτανος στα Κάστρα η ηλικία του οποίου προσδιορίζεται στα 828 έτη και ακολουθούν ο πλάτανος της πλατείας Ναυαρίνου που εκτιμάται στα 310 έτη, της πλατείας Τσιρογιάννη στα 235 έτη και του τούρκικου προξενείου στα 205 έτη.
platanos3

Οι μελετητές αξιολόγησαν και το βαθμό επικινδυνότητας των τεσσάρων δέντρων, μέσω τετραβάθμιας κλίμακας (1.Χαμηλή, 2.Μέτρια, 3.Υψηλή, 4.Ακραία). Σύμφωνα με τη μελέτη, για τον πλάτανο στα Κάστρα ο κορμός του αξιολογήθηκε να είναι ακραίας επικινδυνότητας, το ριζικό σύστημα αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας και τα κλαδιά του αξιολογήθηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας.

Για τον πλάτανο στο τουρκικό προξενείο ο κορμός του αξιολογήθηκε να είναι υψηλής επικινδυνότητας, όπως και το ριζικό του σύστημα, σε αντίθεση με τα κλαδιά του που αξιολογήθηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας.

Ως μέτριας επικινδυνότητας, όσον αφορά τον κορμό, αλλά και τα κλαδιά του αξιολογήθηκε ο πλάτανος στην πλατεία Τσιρογιάννη, σε αντίθεση με αυτόν της πλατείας Ναυαρίνου ο οποίος θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό και με το διαθέσιμο παλαιότερο φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τους μελετητές, ότι τα τέσσερα πλατάνια διαθέτουν όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προκειμένου να ανακηρυχθούν σε «Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης».

Λόγω της σπουδαιότητάς τους, αλλά και του βαθμού επικινδυνότητας που παρουσιάζουν, οι μελετητές προτείνουν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία καθώς και την ανάδειξή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προστατευτικές κατασκευές για τη στήριξη του κορμού αλλά και των κλαδιών του, τοποθέτηση ειδικού φωτισμού καθώς και πινακίδων ερμηνείας στις οποίες να αναγράφονται πληροφορίες λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κ.ο.κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βέλγιο: Έφοδος της αστυνομίας στο κτίριο της Κομισιόν – Έρευνα για την πώληση 23 ακινήτων

Κόσμος 12.02.2026
Η έρευνα εστιάζεται σε 23 ακίνητα που πούλησε η Κομισιόν το 2024 στο βελγικό κράτος

Χαράτσι στα δέματα Temu και Shein: Δασμοί ακόμα και… 24 ευρώ ανά παραγγελία

Κόσμος 12.02.2026
Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή τελωνειακών επιβαρύνσεων στις εισαγωγές από την Κίνα

Απεργία πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας της Lufthansa ‑ Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις από γερμανικά αεροδρόμια

Κόσμος 12.02.2026
Επηρεάζονται περίπου 69.000 επιβάτες - Η εταιρεία εκτιμά ότι το πτητικό της πρόγραμμα θα αποκατασταθεί αύριο

«Πέθανα για 40 λεπτά και αυτό είναι που μου έμαθε η εμπειρία μου για τη ζωή»

Κόσμος 12.02.2026
Η καρδιά του σταμάτησε λόγω κληρονομικής πάθησης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός αθλητής που φόρεσε κράνος με θύματα του πολέμου

Αθλητικά Νέα 12.02.2026
Η πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε πως ο Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς «δεν ήθελε να εξετάσει καμία μορφή συμβιβασμού»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε την διάδοχο του: Τα ερωτήματα που προκαλεί η επιλογή του

Κόσμος 12.02.2026
Γιατί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ο οποίος είναι ακόμα νέος και φαίνεται σχετικά υγιής, ορίζει ήδη ένα 13χρονο παιδί ως διάδοχό του;

Εντυπωσιακές εικόνες άγριας φύσης στο Δέλτα του Έβρου με άλογα να διασχίζουν τον ποταμό

Ελλάδα 12.02.2026
Δυναμική συνύπαρξη νερού και άγριας πανίδας σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας

Με το Break on through των Doors και χειροκροτήματα ο μετροπόντικας Αθηνά στον Ευαγγελισμό για την επέκταση της γραμμής 4

Ελλάδα 12.02.2026
Η «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη έχει κατασκευάσει ήδη σήραγγα 5,1 χιλιομέτρων

Πέθανε ο Αναστάσης Παπαληγούρας, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας

Πολιτική 12.02.2026
Από το 1981 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην περιφέρεια του νομού Κορινθίας - Κόρη του είναι η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα