E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτά τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη θα ανακηρυχθούν διατηρητέα μνημεία

Στόχος της διοίκησης του κεντρικού δήμου είναι να προστατευθούν

Δημοσίευση 30/10/2019 | 13:03

Αυτά τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη θα ανακηρυχθούν διατηρητέα μνημεία

Στην περιοχή των Κάστρων, μπροστά από την κεντρική πορτάρα, στην πλατεία Ναυαρίνου, στην οδό Αποστόλου Παύλου στην είσοδο του τουρκικού προξενείου και στην πλατεία Τσιρογιάννης, στην περιοχή του Λευκού Πύργου βρίσκονται τέσσερα υπεραιωνόβια πλατάνια της Θεσσαλονίκης, τα οποία αναμένεται να ανακηρυχθούν σε διατηρητέα μνημεία της φύσης.

Η κήρυξη των πλατανιών σε διατηρητέα μνημεία της φύσης θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και στόχος της διοίκησης του κεντρικού δήμου είναι να προστατευθούν και να διατηρηθούν στο διηνεκές ως φυσική κληρονομιά για την περιοχή και για τις μέλλουσες γενιές. Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε μελέτη και ειδική έκθεση από μια ομάδα δασολόγων - περιβαλλοντολόγων και ειδικών επιστημών, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα υπό μελέτη αιωνόβια πλατάνια βρίσκονται όλα εντός των τειχών της παλιάς πόλης και μάλιστα σε εκείνο το κομμάτι της πόλης το οποίο δεν κάηκε το έτος της μεγάλης πυρκαγιάς (1917).

Μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο πλάτανος στα Κάστρα η ηλικία του οποίου προσδιορίζεται στα 828 έτη και ακολουθούν ο πλάτανος της πλατείας Ναυαρίνου που εκτιμάται στα 310 έτη, της πλατείας Τσιρογιάννη στα 235 έτη και του τούρκικου προξενείου στα 205 έτη.
platanos3

Οι μελετητές αξιολόγησαν και το βαθμό επικινδυνότητας των τεσσάρων δέντρων, μέσω τετραβάθμιας κλίμακας (1.Χαμηλή, 2.Μέτρια, 3.Υψηλή, 4.Ακραία). Σύμφωνα με τη μελέτη, για τον πλάτανο στα Κάστρα ο κορμός του αξιολογήθηκε να είναι ακραίας επικινδυνότητας, το ριζικό σύστημα αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας και τα κλαδιά του αξιολογήθηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας.

Για τον πλάτανο στο τουρκικό προξενείο ο κορμός του αξιολογήθηκε να είναι υψηλής επικινδυνότητας, όπως και το ριζικό του σύστημα, σε αντίθεση με τα κλαδιά του που αξιολογήθηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας.

Ως μέτριας επικινδυνότητας, όσον αφορά τον κορμό, αλλά και τα κλαδιά του αξιολογήθηκε ο πλάτανος στην πλατεία Τσιρογιάννη, σε αντίθεση με αυτόν της πλατείας Ναυαρίνου ο οποίος θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό και με το διαθέσιμο παλαιότερο φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τους μελετητές, ότι τα τέσσερα πλατάνια διαθέτουν όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προκειμένου να ανακηρυχθούν σε «Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης».

Λόγω της σπουδαιότητάς τους, αλλά και του βαθμού επικινδυνότητας που παρουσιάζουν, οι μελετητές προτείνουν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία καθώς και την ανάδειξή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προστατευτικές κατασκευές για τη στήριξη του κορμού αλλά και των κλαδιών του, τοποθέτηση ειδικού φωτισμού καθώς και πινακίδων ερμηνείας στις οποίες να αναγράφονται πληροφορίες λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κ.ο.κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης για αγρότες: Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι στα μπλόκα – Θέλουν διάλογο και τους «τραμπουκίζουν»

Ελλάδα Χτες
«Αυτοί που φώναζαν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν στήριξαν τη μεταρρύθμιση στη Βουλή»

Ροδόπη: Αγρότες πέταξαν βαμβάκι και σανό στο γραφείο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ελλάδα Χτες
Κατά πληροφορίες, τόσο ο βουλευτής όσο και οι συνεργάτες του απουσίαζαν τη στιγμή της κινητοποίησης

Σέρρες: Αφαντος παραμένει ο διοικητής της πυροσβεστικής – «Δεν τον είδε κανείς»

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα, με τις Αρχές να διατηρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Λαβρόφ: Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να πλήξουν με 91 drones την κατοικία του Πούτιν – «Είναι ψέματα», λέει ο Ζελένσκι

Κόσμος Χτες
Η Ρωσία αναμένεται να αλλάξει στάση στις διαπραγματεύσεις μετά την καταγγελλόμενη επίθεση - Αρνείται τις κατηγορίες η Ουκρανία

Συνελήφθη παίκτης του Κολοσσού Ρόδου για υπόθεση ναρκωτικών

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία

Κρήτη, Πομπηία και Στόουνχεντζ: Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2025 που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

Πολιτισμός Χτες
Ο λαβύρινθος 4.000 ετών και ο μύθος του Μινώταυρου – Νέα ευρήματα σε Πομπηία, Ισπανία και Γαλλία

Google: Το «δώρο» στους χρήστες του Gmail – Η σημαντική αλλαγή που έρχεται σύντομα

Tech + Science Χτες
Η Google λανσάρει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους του Gmail να απαλλαγούν από τις… ντροπιαστικές διευθύνσεις.

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές την Πρωτοχρονιά

Οικονομία Χτες
Η πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές «παγώνει» και θα επανέλθει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι ‑ Μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο

Ελλάδα Χτες
Οι συνθήκες της πτώσης του ανήλικου διερευνώνται

Θεσσαλονίκη: Υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ πήγαινε στο φαρμακείο για τη μητέρα του

Ελλάδα Χτες
Ο 55χρονος διασωληνώθηκε στο σημείο από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Δύο αδέλφια νεκρά από αναθυμιάσεις

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για μία γυναίκα 65 ετών και έναν άνδρα 73 ετών, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, πιθανότατα προερχόμενες από ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση

Μουγκοπέτρος: Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο

Ελλάδα Χτες
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώος για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, την οποία υπέβαλε η σύζυγός του ανήμερα των Χριστουγέννων, και οδήγησε στη σύλληψή του