E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση - Όλες οι λεπτομέρειες - Ποιοι δεν το δικαιούνται

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 30/10/2019 | 12:57

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Με την αγορά μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης και ξοδεύοντας πολύ λιγότερα χρήματα από όσα πλήρωναν τις χρονιές θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 64 έως 350 ευρώ τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Φέτος για να εισπράξει το επίδομα που δικαιούται ένα νοικοκυριό θα αρκεί να ξοδέψει για αγορά πετρελαίου θέρμανσης ποσό μικρότερο κατά 65%-70% σε σύγκριση με αυτό που ξόδεψε πέρυσι.

Το ποσό του επιδόματος που θα εισπράξει θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας του πετρελαίου θέρμανσης που θα έχει προμηθευτεί, ενώ πέρυσι το επίδομα αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξεως του 15%-16% της αξίας του αγορασθέντος πετρελαίου.

Επιπλέον, φέτος οι δικαιούχοι που βαρύνονται με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά θα λάβουν το επίδομα προσαυξημένο κατά 10% για κάθε παιδί. Παράλληλα όσοι κατοικούν σε ορεινούς Δήμους που ανήκουν στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας θα λάβουν πρόσθετο επίδομα, ενώ όσοι κατοικούν σε ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους μη ορεινούς, θα λάβουν επίδομα υψηλότερο κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπει η κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των υφυπουργών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος για την χειμερινή περίοδο 2019-2020.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

1. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης εξακολουθούν να είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Εξαιρέσεις
Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη.

Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

2. Το βασικό ποσό του επιδόματος εξακολουθεί να ανέρχεται σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

3. Το επίδομα θα χορηγείται και φέτος σε κάθε άγαμο δικαιούχο για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα της κύριας κατοικίας του και σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωση ή μονογονεϊκή οικογένεια για τα πρώτα 100τ.μ. της κύριας κατοικίας. Αν π.χ. η κύρια κατοικία ενός αγάμου δικαιούχου έχει επιφάνεια 100 τ.μ. το επίδομα που θα λάβει θα υπολογιστεί με βάση το ανώτατο όριο επιφανείας των 80 τ.μ.

4. Το ποσό του επιδόματος όπως θα υπολογίζεται με βάση τα παραπάνω κριτήρια και όρια θα προσαυξάνεται πλέον κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που βαρύνει τον δικαιούχο.

5. Φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

6. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026: Όλα τα αθλήματα που θα δούμε φέτος

Αθλητικά Νέα 05.02.2026
Στα φετινά αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εντάσσεται ένα καινούργιο - Αρχίζουν αύριο με την τελετή έναρξης

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Οι 7 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Καιρός 05.02.2026
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι έως και 9 μποφόρ

Τον απέλυσαν επειδή δεν δούλευε – το αποτέλεσμα; Αποζημίωση 40.000 ευρώ

Κόσμος 05.02.2026
Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Ισπανία, όπου δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση εργαζομένου για προσωπική χρήση διαδικτύου ήταν δυσανάλογη

Ρίο: Ψαροντουφεκάς αγνοείται εδώ και μήνες ‑ Θα γίνει αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Κόσμος 05.02.2026
Ο ψαροντουφεκάς αγνοείται από τον Οκτώβριο - Πήγε για ψαροντούφεκο στο Κάστρο Ρίου και έκτοτε τα ίχνη του έχουν χαθεί

Βιολάντα: Επιστρέφουν οι πραγματογνόμωνες στο χώρο της έκρηξης – Σε εξέλιξη το ανακριτικό έργο

Ελλάδα 05.02.2026
Εμπειρογνώμονες και πυροσβέστες επιχειρούν στα συντρίμμια του εργοστασίου – Αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Τρίκαλα ως ένδειξη πένθους

Κακοκαιρία στην Κέρκυρα: Ανεμοστρόβιλος και διακοπή κυκλοφορίας σε παραλιακή οδό ‑ Βίντεο

Καιρός 05.02.2026
Οι ισχυροί άνεμοι έβγαλαν τη θάλασσα στη στεριά στην παραλιακή της Γαρίτσας, όπου διεκόπη η κυκλοφορία για αρκετές ώρες

Τροχαίο δυστύχημα στη Θηβών ‑ Χαλκίδας: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πλαγιομετωπική σύγκρουση

Ελλάδα 05.02.2026
Από τη σφοδρή σύγκρουση έχασε τη ζωή του ένας 57χρονος, ενώ έχει τραυματιστεί και ένας 52χρονος

Κρήτη: Νέο επεισόδιο βίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους ‑ 13χρονος ξυλοκόπησε συμμαθητή του στο σχολείο

Ελλάδα 05.02.2026
Χειροπέδες στη μητέρα του 13χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Αυστραλία: «Σοβαρό έγκλημα» η εξαφάνιση του 4χρονου Γκας Λαμόντ ‑ Ταυτοποιήθηκε ο βασικός ύποπτος

Κόσμος 05.02.2026
Κάποιος που ζούσε με τον τετράχρονο Γκας Λαμόντ θεωρείται πλέον ύποπτος για την εξαφάνισή του, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως σοβαρό έγκλημα

Επίδομα παιδιού 2026: Δύο αλλαγές που φέρνουν ανατροπές – Τι αλλάζει από τον Μάιο

Οικονομία 05.02.2026
Η νέα ενιαία βάση δεδομένων που ενεργοποιείται τον Ιούνιο και οι αλλαγές στη διανομή του επιδόματος παιδιού