E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση - Όλες οι λεπτομέρειες - Ποιοι δεν το δικαιούνται

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 30/10/2019 | 12:57

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Με την αγορά μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης και ξοδεύοντας πολύ λιγότερα χρήματα από όσα πλήρωναν τις χρονιές θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 64 έως 350 ευρώ τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Φέτος για να εισπράξει το επίδομα που δικαιούται ένα νοικοκυριό θα αρκεί να ξοδέψει για αγορά πετρελαίου θέρμανσης ποσό μικρότερο κατά 65%-70% σε σύγκριση με αυτό που ξόδεψε πέρυσι.

Το ποσό του επιδόματος που θα εισπράξει θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας του πετρελαίου θέρμανσης που θα έχει προμηθευτεί, ενώ πέρυσι το επίδομα αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξεως του 15%-16% της αξίας του αγορασθέντος πετρελαίου.

Επιπλέον, φέτος οι δικαιούχοι που βαρύνονται με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά θα λάβουν το επίδομα προσαυξημένο κατά 10% για κάθε παιδί. Παράλληλα όσοι κατοικούν σε ορεινούς Δήμους που ανήκουν στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας θα λάβουν πρόσθετο επίδομα, ενώ όσοι κατοικούν σε ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους μη ορεινούς, θα λάβουν επίδομα υψηλότερο κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπει η κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των υφυπουργών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος για την χειμερινή περίοδο 2019-2020.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

1. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης εξακολουθούν να είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Εξαιρέσεις
Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη.

Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

2. Το βασικό ποσό του επιδόματος εξακολουθεί να ανέρχεται σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

3. Το επίδομα θα χορηγείται και φέτος σε κάθε άγαμο δικαιούχο για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα της κύριας κατοικίας του και σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωση ή μονογονεϊκή οικογένεια για τα πρώτα 100τ.μ. της κύριας κατοικίας. Αν π.χ. η κύρια κατοικία ενός αγάμου δικαιούχου έχει επιφάνεια 100 τ.μ. το επίδομα που θα λάβει θα υπολογιστεί με βάση το ανώτατο όριο επιφανείας των 80 τ.μ.

4. Το ποσό του επιδόματος όπως θα υπολογίζεται με βάση τα παραπάνω κριτήρια και όρια θα προσαυξάνεται πλέον κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που βαρύνει τον δικαιούχο.

5. Φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

6. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Ελλάδα 08.11.2025
Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Αθλητικά Νέα 08.11.2025
Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Ελλάδα 08.11.2025
Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

Shutdown και πείνα στις ΗΠΑ: Σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατομμύρια Αμερικανοί – «Πράσινο φως» στον Τραμπ να παγώσει τα κουπόνια τροφίμων

Κόσμος 08.11.2025
Συνεχίζεται η δημοσιονομική παράλυση της χώρας - Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Κόσμος 08.11.2025
Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Τέμπη: Με τους συγγενείς των θυμάτων στα έδρανα η δίκη στις 3/3 – Απορρίφθηκε αίτημα του κράτους να αποβληθούν

Ελλάδα 08.11.2025
Ένταση επικράτησε στη δίκη για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717 με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας καθώς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βρέθηκε στα έδρανα της υπεράσπισης

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Ελλάδα 08.11.2025
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Ελλάδα 08.11.2025
Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής

«Με βασάνιζαν επτά φορές τη μέρα για 20 λεπτά»: Ισραηλινός όμηρος περιγράφει τη φρίκη που έζησε δύο χρόνια στη Γάζα

Κόσμος 08.11.2025
«Μου έβαλαν πέτρες στα αφτιά και μου έκλεισαν τα μάτια για εβδομάδες» λέει ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι που βίωσε ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Σοκ στην Πάτρα: Χειροπέδες σε 40χρονο εκπαιδευτικό για πορνογραφία ανηλίκων

Ελλάδα 08.11.2025
Έδειξε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών του σε μαθήτρια