E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυθαίρετα: Έρχεται νέα μόνιμη ρύθμιση

Συνολική παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2019 | 15:49

Αυθαίρετα: Έρχεται νέα μόνιμη ρύθμιση

Συνολική παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι, ενόψει της λήξης σε λίγες ημέρες των προθεσμιών για υπαγωγή στην τρέχουσα ρύθμιση, δεν θα υπάρξει κενό για τους ιδιοκτήτες ή τους μηχανικούς. Κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στην ισχύουσα ρύθμιση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η νέα, μόνιμου χαρακτήρα.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση θα σχετίζεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί με ορίζοντα εφαρμογής το 2020, και δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», σημειώνοντας ότι συνολικά οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ, αλλά και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης, για την οποία προανήγγειλε ρύθμιση η οποία θα αποκαθιστά αδικίες και θα είναι σε συμφωνία με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για το ζήτημα των αυθαιρέτων, στόχος της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση, μεταρρύθμιση θα έλεγα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει μία κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και λαμβάνοντας υπόψιν επίσης ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011. Θα υπάρχει ένα σαφές σκηνικό για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα οδηγήσει σε ένα τέλος στο γνωστό σκηνικό, να πηγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και να φέρνουμε παρατάσεις επί παρατάσεων.

Για όλη αυτή τη ρύθμιση, κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Έχει ψηφιστεί ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2020. Θα συνεννοηθούμε για όλες αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο με τους μηχανικούς, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι η Πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο. Από τη συζήτηση που έκανα με τον κ. Στασινό αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξουν κοινοί τόποι με τους ιδιοκτήτες. Εκκρεμεί, λοιπόν, συνάντησή μας, πριν ανακοινώσουμε τις όποιες ρυθμίσεις, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεν θα υπάρξει κάποιο κενό σε σχέση με τους ιδιοκτήτες και σε σχέση με τους μηχανικούς που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα μπορεί κανείς να εντάσσεται (σ.σ.: στη νέα ρύθμιση) όποτε θέλει, αλλά εκείνο το οποίο θα συμβουλεύαμε τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι να ενταχθούν νωρίς. Γιατί αν το αφήσουν να το κάνουν μετά από κάμποσα χρόνια, αυτό μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως παραπάνω επιβαρύνσεις για τους ίδιους. Άρα καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα, παρότι είπα -και το υπογραμμίζω- ότι ο στόχος είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων να μην είναι επιβαρυντική για τους ιδιοκτήτες».

Νέος κύκλος του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι δεδηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης για νέο κύκλο και έχει ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να δώσουν πρόσθετα κονδύλια. Πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ., το 5% του ΕΣΠΑ, και ότι οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης θα είναι υψηλής προτεραιότητας και στο νέο σχέδιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο.

Για το θέμα της τράπεζας γης, ο υπουργός ανέφερε ότι η ρύθμιση θα αντιμετωπίσει αδικίες σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως αυτών που κατέχουν διατηρητέα, με βάση και πάλι τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και «με κατεύθυνση να μη θεωρείται ότι πάμε να κάνουμε χάρες, αλλά να αντιμετωπίσουμε αδικίες και να βάλουμε μία τάξη».

Τέλος, τόνισε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και κομβικής σημασίας για να ξεκολλήσουν επενδύσεις και να ανοίξουν καινούργιες δουλειές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε σε σχέση με τα αυθαίρετα ότι η πρόταση του Επιμελητηρίου είναι παρόμοια με τις εξαγγελίες του υπουργού, δηλαδή, «να πάμε προς την ταυτότητα κτιρίου, να έχουμε για κάθε κτίριο όλα τα σχέδια, όπως έχει κατασκευαστεί, όπως είναι σήμερα στην πραγματικότητα, χωρίς να επιβαρύνουμε τους ιδιοκτήτες με περισσότερα κόστη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί και ποια λέξη αφαίρεσε η Ιταλία από τον εθνικό ύμνο της;

Κόσμος 23.12.2025
Πηγή της ιταλικής Προεδρίας διευκρίνισε ότι η τροποποίηση δεν υπαγορεύτηκε από πολιτικά κίνητρα

Ποιοι κάθονται και ποιοι δουλεύουν τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Κόσμος 23.12.2025
Δείτε τη λίστα με όλες τις χώρες

Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Κόσμος 23.12.2025
Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σeξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών

Στη φυλακή η μητέρα του 3χρονου που πέθανε από ασιτία στην Αλεξανδρούπολη

Ελλάδα 23.12.2025
Αγνωστοι επιτέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας στην περιοχή Τέρμα Αβανος, προκαλώντας σοβαρές ζημιές

SOS εκπέμπει το Τσέρνομπιλ: «Η σαρκοφάγος ίσως καταρρεύσει αν δεχθεί νέα επίθεση από πύραυλο ή drone»

Κόσμος 23.12.2025
«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το στέγαστρο θα παραμείνει όρθιο μετά από οποιοδήποτε πλήγμα» είπε ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού

Βρετανία: Χειροπέδες στη Γκρέτα Τούνμπεργκ για επίδειξη πλακάτ ‑ Η στιγμή της σύλληψης

Κόσμος 23.12.2025
Η επιγραφή που κρατούσε η Σουηδή ακτιβίστρια

Χριστουγεννιάτικη φορολοταρία: 100.000 ευρώ σε 12 τυχερούς – Δείτε εάν κερδίσατε

Οικονομία 23.12.2025
Ποιοι αποκλείονται από τη φορολοταρία

Ζωγράφου: Τραυματίστηκε σοβαρά ένας άνδρας σε ασανσέρ σε σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 23.12.2025
Απεγκλωβίστηκε επίσης και μία γυναίκα από ασανσέρ στο δήμο Καλλιθέας και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στο δημαρχείο Ηλιούπολης ‑ Βίντεο

Ελλάδα 23.12.2025
Αφορμή για την επίθεση αποτέλεσαν οι κτιριακές υποδομές του Ειδικού Σχολείου Αθηνών

Πολωνία: Δύο νεκροί από έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο ‑ Δεύτερο περιστατικό εντός τριών ετών

Ελλάδα 23.12.2025
Παρόμοια έκρηξη το 2022 στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους