E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυθαίρετα: Έρχεται νέα μόνιμη ρύθμιση

Συνολική παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2019 | 15:49

Αυθαίρετα: Έρχεται νέα μόνιμη ρύθμιση

Συνολική παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι, ενόψει της λήξης σε λίγες ημέρες των προθεσμιών για υπαγωγή στην τρέχουσα ρύθμιση, δεν θα υπάρξει κενό για τους ιδιοκτήτες ή τους μηχανικούς. Κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στην ισχύουσα ρύθμιση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η νέα, μόνιμου χαρακτήρα.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση θα σχετίζεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί με ορίζοντα εφαρμογής το 2020, και δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», σημειώνοντας ότι συνολικά οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ, αλλά και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης, για την οποία προανήγγειλε ρύθμιση η οποία θα αποκαθιστά αδικίες και θα είναι σε συμφωνία με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για το ζήτημα των αυθαιρέτων, στόχος της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση, μεταρρύθμιση θα έλεγα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει μία κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και λαμβάνοντας υπόψιν επίσης ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011. Θα υπάρχει ένα σαφές σκηνικό για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα οδηγήσει σε ένα τέλος στο γνωστό σκηνικό, να πηγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και να φέρνουμε παρατάσεις επί παρατάσεων.

Για όλη αυτή τη ρύθμιση, κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Έχει ψηφιστεί ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2020. Θα συνεννοηθούμε για όλες αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο με τους μηχανικούς, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι η Πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο. Από τη συζήτηση που έκανα με τον κ. Στασινό αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξουν κοινοί τόποι με τους ιδιοκτήτες. Εκκρεμεί, λοιπόν, συνάντησή μας, πριν ανακοινώσουμε τις όποιες ρυθμίσεις, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεν θα υπάρξει κάποιο κενό σε σχέση με τους ιδιοκτήτες και σε σχέση με τους μηχανικούς που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα μπορεί κανείς να εντάσσεται (σ.σ.: στη νέα ρύθμιση) όποτε θέλει, αλλά εκείνο το οποίο θα συμβουλεύαμε τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι να ενταχθούν νωρίς. Γιατί αν το αφήσουν να το κάνουν μετά από κάμποσα χρόνια, αυτό μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως παραπάνω επιβαρύνσεις για τους ίδιους. Άρα καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα, παρότι είπα -και το υπογραμμίζω- ότι ο στόχος είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων να μην είναι επιβαρυντική για τους ιδιοκτήτες».

Νέος κύκλος του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι δεδηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης για νέο κύκλο και έχει ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να δώσουν πρόσθετα κονδύλια. Πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ., το 5% του ΕΣΠΑ, και ότι οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης θα είναι υψηλής προτεραιότητας και στο νέο σχέδιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο.

Για το θέμα της τράπεζας γης, ο υπουργός ανέφερε ότι η ρύθμιση θα αντιμετωπίσει αδικίες σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως αυτών που κατέχουν διατηρητέα, με βάση και πάλι τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και «με κατεύθυνση να μη θεωρείται ότι πάμε να κάνουμε χάρες, αλλά να αντιμετωπίσουμε αδικίες και να βάλουμε μία τάξη».

Τέλος, τόνισε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και κομβικής σημασίας για να ξεκολλήσουν επενδύσεις και να ανοίξουν καινούργιες δουλειές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε σε σχέση με τα αυθαίρετα ότι η πρόταση του Επιμελητηρίου είναι παρόμοια με τις εξαγγελίες του υπουργού, δηλαδή, «να πάμε προς την ταυτότητα κτιρίου, να έχουμε για κάθε κτίριο όλα τα σχέδια, όπως έχει κατασκευαστεί, όπως είναι σήμερα στην πραγματικότητα, χωρίς να επιβαρύνουμε τους ιδιοκτήτες με περισσότερα κόστη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξώδικο–φωτιά για τα Τέμπη: Ρούτσι & Καρυστιανού σε μάχη για την εκταφή θυμάτων

Ελλάδα Χτες
Το παρασκήνιο πίσω από το εξώδικο Ρούτσι και Καρυστιανού για τις εκταφές

Αιτωλοακαρνανία: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας– Γρονθοκόπησε τη γυναίκα και την κόρη του

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης πέρασε αυτόφωρο και στη συνέχεια εξετάστηκε και από ψυχίατρους

Τραγωδία στη Βρετανία: Λάθος σύλληψη άνδρα οδήγησε τη σύντροφό του σε αυτοκτονία ‑ Μετά πέθανε κι εκείνος

Κόσμος Χτες
Η έφοδος ενόπλων αστυνομικών και η σύλληψη του άνδρα προκάλεσε ισχυρό σοκ στη σύντροφό του - Ήταν μαζί από 13 ετών, λένε οι δικοί τους

Σουηδία: Συμμορίες στρατολογούν ανήλικα κορίτσια ως δολοφόνους ‑ «Διψούν για αίμα»

Ελλάδα Χτες
Ανήλικα κορίτσια, στην εφηβεία, από 14 έως 17 ετών στρατολογούνται στην Δουηδία ως πληρωμένες δολοφόνοι

Ο 32χρονος που συνελήφθη για τις επιθέσεις στο Αιγάλεω είναι ο εμπρηστής του Υμηττού

Ελλάδα Χτες
Μπροστά σε μία έκπληξη έφτασαν οι αστυνομικές αρχές

Ιδρύεται Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας & Υποδομών ‑ Συνάντηση Μητσοτάκη με αντιπρόεδρο της BlackRock

Οικονομία Χτες
Κατά τη διάρκεια του Athens International Investors Summit, που διοργανώνεται από το Υπερταμείο και τη BlackRock, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας & Υποδομών

Επίθεση του Ισραήλ και στην Υεμένη

Κόσμος Χτες
Ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα - Βίντεο

Marian Izaguirre: Η 23χρονη influencer βρέθηκε νεκρή

Κόσμος Χτες
H αινιγματική τελευταία ανάρτηση στο TikTok

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε ηλικία 89 ετών

Κόσμος Χτες
Η 7η τέχνη θρηνεί την απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους σταρ, του σπουδαίου ηθοποιού Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Πρωταθλητές οι Έλληνες στη δυσπιστία για το πολιτικό σύστημα

Πολιτική Χτες
Έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew Research Center