E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζάεφ: Σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το «βέτο» της ΕΕ

Προειδοποίησε ότι «αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 29/10/2019 | 10:26

Ζάεφ: Σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το «βέτο» της ΕΕ

Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στην απεσταλμένη του euronews στα Σκόπια Έφη Κουτσοκώστα, ο Ζάεφ εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά τα Σκόπια δεν περίμεναν άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και να συνεχίσουν μαζί με την Αλβανία στον σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας.

Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα». Το «όχι» των Ευρωπαίων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προκλήθηκε από το βέτο της Γαλλίας για λόγους που έχουν να κάνουν με την ουσία της ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ, αλλά και άλλα αίτια -για παράδειγμα ο κίνδυνος να «πλημμυρίσουν» οι ευρωπαϊκές πόλεις με μετανάστες από την Αλβανία που ζητούν άσυλο στις χώρες της ΕΕ.

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η γαλλική πλευρά αρνήθηκε να συναινέσει όχι μόνο στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία αλλά και σε όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν είτε για αποσύνδεση (decoupling) των υποψηφιοτήτων των δύο γειτονικών μας χωρών με προώθηση του αιτήματος των Σκοπιανών αλλά ακόμη και για δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Βοστώνη: Ανδρας εγκλωβίστηκε σε κυλιόμενες σκάλες και πέθανε ‑ Αδιάφοροι οι περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Σοκ από το βίντεο που αποτυπώνει τον 40χρονο πατέρα δύο παιδιών να παγιδεύεται στις κυλιόμενες σκάλες του σταθμού

Ιαπωνία: Συνελήφθησαν δύο Αμερικανοί που εισέβαλαν στο κλουβί του viral πιθήκου Punch

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ο ένας μπήκε στον χώρο των πιθήκων ενώ ο άλλος κατέγραφε βίντεο - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας μετά το περιστατικό

Ισπανία: Πυροβολισμοί στο Ελ Εχίδο με δύο νεκρούς και τέσσερις σοβαρά τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ανάμεσα στους τραυματίες δύο ανήλικοι - το περιστατικό σημειώθηκε αργά τη Δευτέρα

Πάτρα: Βίαιος ξυλοδαρμός γυναίκας – Την χτύπησαν με κοτρώνες και την έριξαν σε χαντάκι

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Οι δράστες έσπασαν το παράθυρο του αυτοκινήτου της, την χτύπησαν άγρια και της άρπαξαν την τσάντα σε συντονισμένη επίθεση

Τραγωδία στο Περιστέρι: 38χρονος σκοτώθηκε μετά από παράσυρση

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε σημείο με περιορισμένο φωτισμό

Μακελειό σε Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο: Πέντε οι νεκροί, ανάμεσά τους οι δύο έφηβοι δράστες

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Τα κίνητρα και τις συνθήκες της νέας επίθεσης που συγκλονίζει τις ΗΠΑ ερευνούν οι αρχές

Η κόλαση του Αφγανιστάν: Πουλάνε τα παιδιά τους για να επιβιώσουν ‑ Μωρά πεθαίνουν από πείνα

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον επίπεδα πείνας ρεκόρ

«Πάγωσε» στο παρά πέντε η επίθεση στο Ιράν – «Ή συμφωνία ή ολοκληρωτική επίθεση» λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Παρασκήνιο έντονων πιέσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη - Νέα άνοδος του πετρελαίου

Ο Τσίπρας το… πάτησε: «Την άλλη Τρίτη θα ανοίξουμε πανιά σε νέους ορίζοντες»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
«Στις 8 το βράδυ, στην Πλατεία Θησείου, θα τα πούμε πιο αναλυτικά»

Βορίζια: «Όποιος δεν υπέκυπτε έτρωγε ξύλο της αρκούδας»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Σε τουλάχιστον 40 ανέρχονται τα θύματα

Τραγικός θάνατος για 33χρονη τουρίστρια στην Ινδία: Καταπλακώθηκε από ελέφαντες που «καυγάδιζαν»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Eχει ξεκινήσει λεπτομερής έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας

Βόμβα στο αγγλικό ποδόσφαιρο: Αποχωρεί ο Γκουαρντιόλα από τη Σίτι στο τέλος της σεζόν

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ποιος είναι φαβορί για να τον αντικαταστήσει