E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικό: Μεγάλες ανατροπές από 2020

Πόσο επηρεάζονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες

Δημοσίευση 29/10/2019 | 08:08

Φορολογικό: Μεγάλες ανατροπές από 2020

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα από το επόμενο έτος. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, με το οποίο και θα λάβουν σάρκα και οστά οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ενώ επίσης θα γίνουν γνωστές και οι λεπτομέρειες για τον νέο φορολογικό χάρτη του 2020.

Η κατάθεσή του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα καθυστερήσει. Ενώ ο σχεδιασμός ανέφερε ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του μήνα, όπως όλα δείχνουν θα πάει σίγουρα μετά τις 15 Νοεμβρίου ίσως και στο τέλος του ίδιου μήνα.

Ποιοι όμως είναι αυτοί που θα επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές στην φορολογία; η απάντηση είναι απλή: Όλοι. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων κλπ. Το 2020 θα εφαρμοστεί νέα κλίμακα φορολογίας, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Επίσης για παγώνει για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομή και μάλιστα αναδρομικά από το 2006, όταν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μέτρο. Σημαντική είναι επίσης και η ρύθμιση για την έκπτωση φόρου για όσους προχωρήσουν στην ανακαίνιση του ακινήτου τους. Στις επικείμενες επίσης αλλαγές και η τροποποίηση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών με στόχο, μεταξύ άλλων, να αδειάσουν τα δικαστήρια από φορολογικές υποθέσεις.

Το κόστος των συνολικών φορολογικών παρεμβάσεων – μειώσεων, που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που απεστάλη στις Βρυξέλλες αλλά και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, ανέρχεται σε 1,2 δισ. και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί το πακέτο αυτό να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Μείωση φόρων

Ας δούμε κωδικοποιημένες όλες τις παρεμβάσεις που έρχονται:

• Επιχειρήσεις: Μειώνεται από εφέτος (κέρδη που πραγματοποιούνται το 2019 και φορολογούνται το 2020) ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Επίσης, ο φόρος στα μερίσματα, που θα διανεμηθεί το 2020 (για τη χρήση του 2019), θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Επίσης θα μειωθεί κατά πέντε μονάδες η προκαταβολή

• Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή: Σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ιδίως από τους αγοραστές εκτός Ελλάδας, δίνει η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων για την προσεχή τριετία. Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, όλα τα ακίνητα από το 2006 (εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή) τα οποία θα πωληθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι αγοραστές θα καταβάλλουν τον φόρο μεταβίβασης (3%) όπως γίνεται σήμερα και για τα παλαιά ακίνητα τα οποία έχουν μεταβιβασθεί για περισσότερο από μία φορές. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα τονώσει την αγορά ακινήτων, τις τράπεζες που θα ξαναρχίσουν να δίνουν στεγαστικά δάνεια, διάφορα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής και, κυρίως, το ενδιαφέρον των επενδυτών για καινούργια ακίνητα.

• Ανακαίνιση ακινήτων: Ένα ακόμη μέτρο το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση στην κτηματαγορά αλλά και στην οικονομία γενικότερα είναι η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Το μέτρο αφορά την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες που καταβάλλει κάποιος για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά μόνο παροχή υπηρεσιών και όχι υλικά. Δηλαδή θα αφαιρούνται (το 40%) οι δαπάνες σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κλπ, εφόσον αυτοί έχουν πληρωθεί με ebanking ή με πλαστικό χρήμα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης πληρώσει σε τέτοιου είδους δαπάνες, ποσό ύψους 2.000 ευρώ, ο τελικός φόρος θα μειωθεί κατά 40%, δηλαδή κατά 800 ευρώ.

• Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για τρία χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον 4ο χρόνο.

Μείωση φόρων για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες

Η νέα κλίμακα που θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθεί για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 και είναι πολύ πιθανό ότι θα υποστεί νέες «βελτιώσεις» τα επόμενα χρόνια ανάλογα και με την παραγωγή «δημοσιονομικού χώρου». Άλλωστε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγαλύτερων φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη η οποία σε αυτή τη φάση θα μείνει με το μεγαλύτερο παράπονο.

1. Φορολογική κλίμακα

Εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9%. Οι επόμενες 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%. Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%.

2. Αφορολόγητο όριο

Το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο διατηρείται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στις 8.636 ευρώ. Για τις οικογένειες με ένα παιδί θα φθάσει τις 9.000 ευρώ (από 8.863 σήμερα), αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξησή του κατά 1.000 ευρώ. Για τις οικογένειες με δύο παιδιά στις 10.000 ευρώ (από 9.090), με τρία στις 11.000€ (από 9.545 ευρώ) και 12.000€ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Απενεργοποιείστε το Bluetooth»: Η εντολή στους αξιωματούχους σε Δανία και Γροιλανδία υπό τον φόβο κατασκοπείας

Κόσμος 26.01.2026
Μια ιδιαίτερη εντολή έδωσε η Δανία στους αξιωματούχους ως προληπτικό μέτρο κατά της κατασκοπείας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα βάσει συγκυρίας

Τρίκαλα: Βρέθηκε νεκρή και η πέμπτη εργαζόμενη στο εργοστάσιο «Βιολάντα»

Ελλάδα 26.01.2026
Τη σορό της εργαζόμενης που αναζητούνταν στο εργοστάσιο Βιολάντα, εντόπισαν οι Αρχές

Γλυφάδα: 16χρονος πήγε στο σχολείο με 3 μαχαίρια

Ελλάδα 26.01.2026
Συνελήφθη και ο πατέρας του

Νάξος: Η μάχη των πιλότων με τους ισχυρούς ανέμους για να προσγειώσουν τα αεροπλάνα ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 26.01.2026
Παρά τις δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων οι προγραμματισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά

Ηχητικό ντοκουμέντο με την έκρηξη στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» να ακούγεται από 8 χιλιόμετρα μακριά

Ελλάδα 26.01.2026
Ο τρομακτικός ήχος της έκρηξης στο εργοστάσιο της «Βιολάντα» έφτασε μέχρι την «καρδιά» των Τρικάλων

Γνωστός σουβλατζής στη Δραπετσώνα διακινούσε ναρκωτικά – Είχε και τιμοκατάλογο για την ηρωίνη και την κοκαΐνη

Ελλάδα 26.01.2026
Η σύλληψη του έγινε μετά από πώληση 2,1 γραμμαρίων ηρωίνης σε έναν 60χρονο έναντι 50 ευρώ

Σοκαριστική στιγμή στο UFC: Αθλητής κατέρρευσε μετά το ζύγισμα ‑ Δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 26.01.2026
«Πάγωσαν» στο UFC κατά τη διάρκεια της επίσημης ζύγισης του Κάμερον Σμόδερμαν, πριν τον αγώνα με τον Ρίκι Τούρσιος.

Μίκαελ Σουμάχερ: Συγκλονιστικές φήμες για την υγεία του

Αθλητικά Νέα 26.01.2026
Τι υποστηρίζει η Daily Mail για την κατάσταση του Γερμανού πρωταθλητή και γιατί η οικογένεια συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής

Τραγωδία στο εργοστάσιο Βιολάντα: Τα πιθανά αίτια της καταστροφής

Ελλάδα 26.01.2026
Για ποιο λόγο ήταν λιγότεροι εργαζόμενοι στη βάρδια