E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας που έκανε την Αμερική να τρώει γύρο

Από το Σικάγο στην Νέα Υόρκη και σε όλες τις ΗΠΑ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 29/10/2019 | 00:21

Ο Έλληνας που έκανε την Αμερική να τρώει γύρο
Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay

Παρόλο που ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να μάθουν να το προφέρουν οι Αμερικανοί πλέον τρελαίνονται με τον γύρο και το σουβλάκι, όμως αυτή η σχέση αγάπης δεν ξεκίνησε στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια αλλά στις αρχές του 1970 στο Σικάγο από τον Ανδρέα Παπαντωνίου. 

Ο Αντρέας Παπαντωνίου, γεννήθηκε στο χωριό Δάρα της Αρκαδίας και μετά την αποφοίτηση του από το Λύκειο Τριπόλεως το 1961 αναχώρησε για τον Καναδά όπου εργαζόταν και παράλληλα φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Μακγκίλ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του μετακόμισε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο.

Εκεί μαζί με τον αδερφό του, Κώστα Παπαντωνίου, έφτιαξαν το πρώτο τους εστιατόριο. Αν και οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες που ασχολούνται με την εστίαση συνεχίζουν με την δημιουργία εστιατορίων τα αδέλφια Παπαντωνίου είχαν μια διαφορετική ιδέα να παράγουν και να πουλάνε γύρο και πίτες για εστιατόρια, καταστήματα ντελικατεσεν ακόμα και σούπερ μάρκετ.

Έτσι το 1972 ίδρυσαν την εταιρία Olympia Foods. Μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία σιγά σιγά ξεκίνησε να προμηθεύει μικρά καταστήματα και ελληνικά εστιατόρια για να φτάσει σήμερα να έχει πωλήσεις που ξεπερνάνε τα 60 εκατομμύρια. 

Πλέον η Olympia Foods αποτελεί μια επιτυχημένη επιχείρηση με πάνω από 220 εργαζόμενους που διανέμει τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων των ΗΠΑ και κάνει εξαγωγές στη Κεντρική Αμερική,τον Καναδά,την  Ευρώπη, την Μ. Ανατολή ακόμα και στο Χόνγκ Κόνγκ. Κάτι που σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπαντωνίου δεν είναι παράξενο αφού σύμφωνα με τα δικά του λόγια " Υπάρχει κάτι περισσότερο ικανοποιητικό από ένα ζεστό Γύρο κατευθείαν από την σούβλα; Δεν νομίζω" 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραδοσιακή τεχνική 500 ετών σώζει τα σπίτια του σήμερα ‑ με έναν κάκτο!

Νέα Εποχή 18.11.2025
Η φυσική μεμβράνη που διώχνει υγρασία, μούχλα και έντομα-χωρίς χημικά

Οι 7 μαγικές ιαπωνικές λέξεις που εξηγούν όσα νιώθεις αλλά δεν μπορείς να πεις

Νέα Εποχή 18.11.2025
Επτά ιαπωνικές λέξεις που περιγράφουν όσα νιώθεις αλλά δεν μπορείς να εκφράσεις-μέχρι τώρα

Το 40% της ζωής σου: Η σοκαριστική αλήθεια για τον χρόνο που τρώμε μπροστά σε οθόνες

Νέα Εποχή 18.11.2025
Πόσο πραγματικά ζεις μέσα από μια οθόνη

Το νέο πρότυπο στέγασης: Πώς τα κοντέινερ γίνονται σπίτια μέσα σε λίγες εβδομάδες

Νέα Εποχή 18.11.2025
Το ιρλανδικό θαύμα: Παλιά ναυπηγεία γίνονται ζεστά σπίτια μέσα σε λίγες εβδομάδες

Καταδικάστηκε άδικα στα 17 του, σπούδασε Νομική και αθώωσε τον εαυτό του

Stories 18.11.2025
Πώς ένας 17χρονος κατηγορήθηκε άδικα, καταδικάστηκε από ένα λευκό σώμα ενόρκων και τελικά έγινε ο δικηγόρος που ο ίδιος χρειάστηκε

Αρρωσταίνεις και… πληρώνεσαι για 2 χρόνια χωρίς να δουλεύεις; Σε αυτή τη χώρα γίνεται!

Νέα Εποχή Χτες
Η χώρα όπου η αρρώστια δε σε ρίχνει οικονομικά: το εργασιακό σύστημα που μοιάζει… απίστευτο

Ο πάστορας των εκατομμυρίων: TikToker ξεμπροστιάζει τις αμερικανικές εκκλησίες

Stories Χτες
Εκατομμύρια σε βίλες και αμάξια, καμία βοήθεια για ένα μωρό που πεινούσε

Σλοβακία: Ο νόμος που εξόργισε ποδηλάτες, μαμάδες και το ίντερνετ

Stories Χτες
Γιατί απαγορεύουν να κινείσαι πιο γρήγορα από… περπάτημα