E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φρένο στα μετρητά, POS παντού

Η νέα λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει και τα περίπτερα

Δημοσίευση 23/10/2019 | 09:44

Φρένο στα μετρητά, POS παντού

Μαζί με το μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει νέα μέτρα καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Με ξεχωριστό νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έρθει αρχές του 2020 στη Βουλή θα καθιερώνεται το ηλεκτρονικό λογιστήριο με την θέσπιση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο Εφορία - πελάτης - επιχείρηση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα μειώνεται το όριο χρήσης των συναλλαγών με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 400 ή 300 ευρώ.

Όμως, η διάταξη που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και θα κάνει τη διαφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το παράδειγμα αυτό θέλει να ακολουθήσει και η Αθήνα.

Στη βάση αυτή έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τα επαγγέλματα που πρόκειται να ενταχθούν στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες. Από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS δεν θα ξεφύγουν ούτε τα περίπτερα.

Οι πολίτες βέβαια θα διατηρούν την επιλογή να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αλλά οι επαγγελματίες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, αν θέλουν να αποφύγουν το πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Το μέτρο συνδέεται με την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας (10%, 15%, και 20%) με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και την επιβολή οριζόντιου συντελεστή 30% στο εισόδημα όλων των φορολογουμένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τηλέφωνο για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Ελλάδα 01.12.2025
Οι Αρχές σπεύδουν στο σημείο για τις απαραίτητες ενέργειες

Έρχονται τα ρομπότ που λένε τα… κάλαντα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 01.12.2025
Τα ρομπότ θα είναι έτοιμα και για την Πρωτοχρονιά, αφού γίνονται ήδη δοκιμές

Λακωνία: Έκρηξη και φωτιά σε καφετέρια γεμάτη κόσμο στη Νεάπολη – Δεν υπήρξαν τραυματίες

Ελλάδα 01.12.2025
Οι θαμώνες αντιλήφθηκαν έντονη οσμή υγραερίου και απομακρύνθηκαν πριν σημειωθεί η έκρηξη – Βίντεο από το σημείο της φωτιάς στη Νεάπολη

Τέλος το «δέχομαι μόνο μετρητά»: Από σήμερα όλες οι επιχειρήσεις με IRIS

Οικονομία 01.12.2025
Οι πληρωμές IRIS διασυνδέονται πλήρως με την ΑΑΔΕ

ΝΑΤΟ: Eξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει «πιο επιθετικό» απέναντι στη Ρωσία

Κόσμος 01.12.2025
Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός του ΝΑΤΟ λέει στους Financial Times ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να αναλάβει προληπτική δράση για να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει η Μόσχα

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Μαδούρο: Το τελεσίγραφο για παραίτηση

Κόσμος 01.12.2025
Οι διαβεβαιώσεις για προστασία του προέδρου της Βενεζουέλας και της οικογένειάς τους

Αυστραλία: 37χρονη καθηγήτρια ομολόγησε ότι έκανε επανειλημμένα σeξ με 15χρονο

Κόσμος 01.12.2025
Η 37χρονη ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι ο νεαρός ήταν ανήλικος, παρά το γεγονός ότι ήταν μαθητής στο σχολείο της, όπως αναφέρουν μέσα της Αυστραλίας

Πονοκέφαλος οι αγροτικές κινητοποιήσεις για την κυβέρνηση ‑ Πώς θέλει να ηρεμήσει την κατάσταση

Ελλάδα 01.12.2025
Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις που φουντώνουν σε όλη την Ελλάδα

Επιστροφή ενοικίου: Πώς θα την πάρετε ολόκληρη ‑ Βήμα‑βήμα η διαδικασία στο Ε1

Οικονομία 01.12.2025
Τι διορθώνεται, πώς επανυπολογίζεται η ενίσχυση, ποιες ημερομηνίες «κλειδώνουν» τις πληρωμές

Δικηγόρος για τη 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της στη Σαλαμίνα: «Απειλούσε εμένα, τα παιδιά μου»

Ελλάδα 01.12.2025
Τα «ανθρωποειδή που ενδύονται τον μανδύα του ηθικού ανθρώπου στο διαδίκτυο, είναι ακραία επικίνδυνες προσωπικότητες που κρύβουν το τέρας που ζει μέσα τους»

BBC: Η σφαγή αιγοπροβάτων στην Ελλάδα προκαλεί φόβους για έλλειψη φέτας

Ελλάδα 01.12.2025
Η ευλογιά ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή

Έφυγε από τη ζωή με υποβοηθούμενο θάvατo ο άνθρωπος που νομιμοποίησε την πρακτική στην Ελβετία

Κόσμος Χτες
Ο Λούντβιχ Μινέλι, ιδρυτής της ελβετικής οργάνωσης Dignitas, πέθανε λίγες ημέρες πριν από τα 93α γενέθλιά του