E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φρένο στα μετρητά, POS παντού

Η νέα λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει και τα περίπτερα

Δημοσίευση 23/10/2019 | 09:44

Φρένο στα μετρητά, POS παντού

Μαζί με το μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει νέα μέτρα καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Με ξεχωριστό νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έρθει αρχές του 2020 στη Βουλή θα καθιερώνεται το ηλεκτρονικό λογιστήριο με την θέσπιση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο Εφορία - πελάτης - επιχείρηση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα μειώνεται το όριο χρήσης των συναλλαγών με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 400 ή 300 ευρώ.

Όμως, η διάταξη που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και θα κάνει τη διαφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το παράδειγμα αυτό θέλει να ακολουθήσει και η Αθήνα.

Στη βάση αυτή έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τα επαγγέλματα που πρόκειται να ενταχθούν στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες. Από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS δεν θα ξεφύγουν ούτε τα περίπτερα.

Οι πολίτες βέβαια θα διατηρούν την επιλογή να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αλλά οι επαγγελματίες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, αν θέλουν να αποφύγουν το πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Το μέτρο συνδέεται με την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας (10%, 15%, και 20%) με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και την επιβολή οριζόντιου συντελεστή 30% στο εισόδημα όλων των φορολογουμένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατά κεφαλήν εισόδημα: Η Ελλάδα στο ‑5%, η ΕΕ στο +22% στην 20ετία

Οικονομία Χτες
Μόνο δύο χώρες στην ΕΕ είδαν το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών να μειώνεται την τελευταία 20ετία – και η Ελλάδα είναι η μία από αυτές

Ο Τσίπρας έστειλε την «Ιθάκη» στον Αδωνι με αφιέρωση και αυτός απάντησε: «Καλή αντάμωση»

Πολιτική Χτες
«Ως γνήσιος βιβλιοπώλης και εγώ θα του στείλω το νέο δικό μου βιβλίο: `Ρώμη`»

Ιθάκη ‑ Τσίπρας: Πόσο αντίτυπα έχουν πουληθεί μέχρι τώρα

Ελλάδα Χτες
Ανάρπαστο έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα το νέο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη»

Διασωληνωμένος 12χρονος στο Παίδων, υπέστη εγκαύματα στο τζάκι

Ελλάδα Χτες
Ο 12χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του και τη διακομιδή του στην Αθήνα

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Προσαγωγές για επίθεση σε βάρος οικογένειας Ισραηλινών

Ελλάδα Χτες
Στο κέντρο του Ηρακλείου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή ‑ Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Οικονομία Χτες
Οι δικαιούχοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 800 ευρώ

Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας‑μέλους του ΝΑΤΟ, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Κόσμος Χτες
Η Ρωσία αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ

Θεσσαλονίκη: Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάστηκε διανομέας για τον θάνατο 50χρονου πεζού

Ελλάδα Χτες
Ο 29χρονος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης Τραμπ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Κόσμος Χτες
Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας είχε κάνει, επίσης, λόγο για συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας στους βασικούς όρους του σχεδίου, στη διάρκεια των επαφών στη Γενεύη

Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς της

Ελλάδα Χτες
Όπως κατέθεσε η ανήλικη, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γονείς άσκησαν βία εναντίον της