E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φρένο στα μετρητά, POS παντού

Η νέα λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει και τα περίπτερα

Δημοσίευση 23/10/2019 | 09:44

Φρένο στα μετρητά, POS παντού

Μαζί με το μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει νέα μέτρα καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Με ξεχωριστό νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έρθει αρχές του 2020 στη Βουλή θα καθιερώνεται το ηλεκτρονικό λογιστήριο με την θέσπιση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο Εφορία - πελάτης - επιχείρηση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα μειώνεται το όριο χρήσης των συναλλαγών με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 400 ή 300 ευρώ.

Όμως, η διάταξη που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και θα κάνει τη διαφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το παράδειγμα αυτό θέλει να ακολουθήσει και η Αθήνα.

Στη βάση αυτή έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τα επαγγέλματα που πρόκειται να ενταχθούν στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες. Από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS δεν θα ξεφύγουν ούτε τα περίπτερα.

Οι πολίτες βέβαια θα διατηρούν την επιλογή να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αλλά οι επαγγελματίες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, αν θέλουν να αποφύγουν το πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Το μέτρο συνδέεται με την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας (10%, 15%, και 20%) με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και την επιβολή οριζόντιου συντελεστή 30% στο εισόδημα όλων των φορολογουμένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα εποχή στις αθλητικές μεταδόσεις: Το Disney+ εξασφάλισε τα δικαιώματα για το Champions League

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Μετά τη δημοπρασία για 19 τηλεοπτικές αγορές που αφορούν την περίοδο 2027-2031

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για την delivery παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η απάντησή τους - Τι υποστηρίζουν

Θεσσαλονίκη: Μαθητής έσωσε με λαβή Χάιμλιχ γυναίκα που παραλίγο να πνιγεί από γαρίδα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η παρέμβασή του αποδείχθηκε καθοριστική

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της 14χρονης από τον ράπερ

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Είχε αγοράσει φτυάρι και αλυσοπρίονα για να τη διαμελίσει

Πρωτομαγιά: Τι ισχύει με τις τράπεζες αύριο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ καθάρισαν την πλατεία Ναυαρίνου μετά τον τελικό με την Μπιλμπάο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, Γιώργου Δημαρέλου έδωσε τα εύσημα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ

Ving Rhames: Κατέρρευσε σε εστιατόριο ο γνωστός ηθοποιός ‑ Τα νεότερα για την υγεία του

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Ο 66χρονος ηθοποιός, γνωστός από τις ταινίες Mission: Impossible και Pulp Fiction, κατέρρευσε στο εστιατόριο Granville

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 υπαλλήλους ‑ Οι προϋποθέσεις και τα 3 SOS για να τα πάρετε

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Βάσει των όσων ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Ανδρας τραυμάτισε με σφυρί εφήβους «επειδή μιλούσαν δυνατά», ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το ένα από τα ανήλικα θύματα του 44χρονου άνδρα υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπο

Μακρίσια Ηλείας: Nεκρός o 13χρονος μαθητής μετά το σοκαριστικό τροχαίο με το πατίνι του

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Πώς συνέβη το δυστύχημα με το πατίνι που στοίχισε τη ζωή στον 13χρονο μαθητή