LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και πώς μπορείτε να την αποφύγετε

Τι είναι η ρήτρα οριακής τιμής συστήματος και πότε αυτή ενεργοποιείται

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 22/10/2019 | 12:09

Τι είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και πώς μπορείτε να την αποφύγετε
Arek Socha από το Pixabay

Αν ψάξετε στο συμβόλαιο που έχετε υπογράψει με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειάς σας, υπάρχουν κάποια ψιλά γράμματα που θα έπρεπε να κοιτάξετε καλά. Σε αυτά τα σημεία εξηγείται τι είναι η ρήτρα οριακής τιμής συστήματος και το πότε αυτή ενεργοποιείται.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι περισσότεροι πάροχοι προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, για φθηνό ρεύμα ενώ την ίδια στιγμή τους γίνεται δύσκολο να είναι κερδοφόροι. Αυτό ευθύνεται τόσο στην δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγή φθηνού ρεύματος από το εξωτερικό, όσο και στις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρουν. Για το λόγο αυτό, τελευταία παρατηρείται πως πολλές εταιρείας ενεργοποιούν τη ρήτρα ΟΤΣ, με σκοπό να μειώσουν τα κόστη τους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να γνωρίζετε τι είναι η οριακή τιμή συστήματος και το πώς σας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

Τι είναι η ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ)

Η Οριακή Τιμή Συστήματος στην ουσία είναι η τιμή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Από τη μία μεριά, για τον υπολογισμό αυτή της τιμής λαμβάνεται υπόψη το ποσό στο οποίο πουλούν την ηλεκτρική ενέργεια οι παραγωγοί της. Από την άλλη πλευρά, όμως, συνυπολογίζεται και το ποσό το οποίο δίνουν όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν χονδρικά αυτή την ηλεκτρική ενέργεια. Το σημείο στο οποίο εξισώνονται αυτές οι δύο παράμετροι, ορίζεται ως η ΟΤΣ, που αποτελεί ένα ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος.

Η ΟΤΣ διαμορφώνεται, λοιπόν, από της προσφορά τιμών και ποσοτήτων της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν οι παραγωγοί της, αλλά και από την εκτίμηση της κατανάλωσης, όπως  τη δηλώνει ο εκάστοτε προμηθευτής. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται η οριακή τιμή του συστήματος, η οποία δείχνει την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης.

Η οριακή τιμή του συστήματος ενδέχεται να μεταβάλλεται σε ωριαία βάση. Παρόλα αυτά, οι πάροχοι για την διευκόλυνση του υπολογισμού της ρήτρας βγάζουν έναν ημερήσιο μέσο όρο και συνέχεια μηνιαίο μέσο όρο. Όπως καταλαβαίνετε, η ΟΤΣ είναι μια τιμή που μπορεί να κρύβει επιβαρύνσεις για τους παρόχους και για το λόγο αυτό την μοιράζονται με τους καταναλωτές.

Για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις αλόγιστες χρεώσεις όμως, όλοι οι πάροχοι έχουν θέσει ένα ανώτερο όριο, το οποίο αφορά την προσφερόμενη τιμή. Επίσης, έχει τεθεί και ένα κατώτερο επίπεδο προσφορών, το οποίο εκφράζεται συνήθως ως το μεταβλητό κόστος της μονάδας. Αυτό το κατώτερο όριο είναι που εγγυάται στους παραγωγούς ότι θα πληρώνονται το μεταβλητό τους κόστος, που αποτελείται από το κόστος των καυσίμων, τις απώλειες των ρύπων κλπ.

Στις πλειοψηφία των προσφορών που θα λάβετε από τους διάφορους παρόχους, η ζώνη που δεν σας επηρεάζει ορίζεται μέχρι τα 55-60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Στους λογαριασμούς θα την βρείτε συνήθως να αναφέρεται ως Ανταγωνιστικές Χρεώσεις, Ρήτρα Αναπροσαρμογής, Ρήτρα ΟΤΣ, κλπ.

Πώς επηρεάζει όλους τους Καταναλωτές

Σύμφωνα, λοιπόν, με το όριο που έχει τεθεί ανάλογα με τον προμηθευτή της ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να επιβαρυνθεί οικονομικά ο καταναλωτής. Αν το ποσό κατανάλωσης της ενέργειας του ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο, τότε θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα και ο καταναλωτής θα δει μια επιπρόσθετη χρέωση στον επόμενο λογαριασμό που θα λάβει. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η κατανάλωση της ενέργειας είναι μικρότερη από το κατώτατο όριο, τότε η εταιρεία υποχρεούται να πιστωθεί στον πελάτη της.

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, ας δούμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν καταναλωτή που έχει υπογράψει μια σύμβαση με έναν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα στην οποία προβλέπεται ότι το όριο της ρήτρας της οριακής τιμής του συστήματος είναι στα 60 ευρώ. Αν σε κάποιο μήνα, η κατανάλωσή του πελάτη είναι 70 ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερη από το συμφωνημένο όριο, τότε θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα ΟΤΣ.

Αν θεωρήσουμε ότι στο δεδομένο τετράμηνο ο καταναλωτής έχει χρησιμοποιήσει 1500 kWh, τότε η χρέωσή που θα του γίνει υπολογίζεται ως εξής:

(70-60) ευρώ / MWh * 1,5 MWh / τετράμηνο = 15 ευρώ / τετράμηνο

Σε ετήσια βάση, αυτό σημαίνει, θα κληθεί να πληρώσει 45 ευρώ παραπάνω, τα οποία θα οφείλονται στην ενεργοποίηση της ρήτρας ΟΤΣ.

Στη σύμβαση όμως θα ορίζεται και ένα κατώτατο όριο για την οριακή τιμή του συστήματος. Για το παράδειγμά μας, η τιμή αυτή έχει συμφωνηθεί να είναι 45 ευρώ. Αν, λοιπόν, καταναλωθεί ενέργεια που είναι μικρότερη από αυτό το όριο, δηλαδή από 45 ευρώ και κάτω, τότε ο καταναλωτής θα δει μια μικρή μείωση στον λογαριασμό του.

Τέλος, αν η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέσα στο όριο των 45-60 ευρώ, τότε δεν θα παρατηρηθεί καμία προσθαφαίρεση στις χρεώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ο πελάτης πληρώνει το συμφωνημένο τιμολόγιο.

Συνεχής Διακυμάνσεις της ΟΤΣ – Ανοδική η Πορεία της

Η Οριακή Τιμή του Συστήματος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει έντονες μεταβολές από μήνα σε μήνα. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τόσο τις εταιρείες, όσο και τους καταναλωτές, αφού φέρνει πολύ κοντά την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα ΟΤΣ.

Πιο συγκεκριμένα, η εβδομάδα που μας πέρασε είδε μια ακόμα αύξηση στην οριακή τιμή του συστήματος. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η τιμή της μέσης ΟΤΣ για το διάστημα 7-13 Οκτωβρίου 2019 έφτασε στα 65,26 ευρώ ανά MWh. Είναι ανησυχητικό αυτό, καθώς η τιμή αυτή είναι αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 5,84% σε σχέση με τον μέσο όρο της οριακής τιμής του συστήματος της προηγούμενης εβδομάδας. Η μέγιστη ΟΤΣ έφτασε τα 84,40 ευρώ ανά MWh, ενώ η ελάχιστη ακούμπησε τα €35,07 ευρώ ανά MWh.

Η μεγαλύτερη δε τιμή που παρατηρήθηκε στην ΟΤΣ σε ωριαία βάση αυτή την εβδομάδα, παρατηρήθηκε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή ανήλθε στα €73,76 ευρώ ανά MWh.

Τον τελευταίο καιρό η οριακή τιμή του συστήματος δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 65 ευρώ ανά MWh. Πολλές εταιρείες, για να αποφύγουν τη δυσαρέσκεια που θα προκληθεί στους καταναλωτές, είχαν την ενεργοποίηση της ρήτρας αυτής μόνο ως την τελευταία λύση τους. Τώρα, όμως, θα αναγκαστούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό, ώστε να μειώσουν όσο μπορούν τα κόστη με τα οποία επιβαρύνονται. Αυτό θα φέρει τους λογαριασμούς των ιδιωτικών εταιρειών πιο κοντά στο επίπεδο που κυμαίνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, χάνοντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είχαν.

Αν η τάση αυτή συνεχίσει να ισχύει και τις επόμενες εβδομάδες, στο επόμενο διάστημα οι λογαριασμοί πολλών καταναλωτών θα περιλαμβάνουν και ένα ποσό που θα προκύπτει από την ρήτρα ΟΤΣ.

Το Energeia.shop σας έχει τη λύση και για αυτές τις κρυφές χρεώσεις που οφείλονται στην ρήτρα της οριακής τιμής του συστήματος. Ενημερωθείτε σήμερα για να μάθετε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τα οικονομικότερα προγράμματα για φθηνό ρεύμα της αγοράς. Απολαύστε μειωμένους λογαριασμούς και κερδίστε 30% Δωρεάν ρεύμα για τα επόμενα δύο χρόνια. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα ζώδια σήμερα: 3 Οκτωβρίου

Πριν 8 ώρες
Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

25 Skincare προϊόντα που θέλουμε να αγοράζουμε ξανά και ξανά

Πριν 8 ώρες
Τα αγαπημένα μας για τη skincare routine

10 Προϊόντα για να έχεις τα πιο ωραία νύχια

Πριν 8 ώρες
Ο καλύτερος τρόπος να περιποιηθείς μόνη σου τα νύχια σου

10 Προϊόντα μαλλιών για να ανανεωθείς τώρα

Πριν 8 ώρες
Τα προϊόντα που αγαπάμε

20 Προϊόντα μακιγιάζ που μας κάνουν δημιουργικές

Πριν 8 ώρες
Σίγουρα θα βρεις το αγαπημένο σου

10 Αρώματα που έχουμε ερωτευτεί

Πριν 8 ώρες
Τα αρώματα που θέλουμε αυτή τη σεζόν

Το γάλα πατάτας έχει γίνει Νο1 trend

Πριν 8 ώρες
Δείτε τα πλεονεκτήματα
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.