E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O Μέγας Αλέξανδρος κατακτά τον ψηφιακό κόσμο

23 αιώνες από το θάνατο του

Δημοσίευση 22/10/2019 | 08:16

O Μέγας Αλέξανδρος κατακτά τον ψηφιακό κόσμο

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μακεδόνας στρατηλάτης 23 αιώνες από το θάνατο του είναι έτοιμος να κατακτήσει και τον ψηφιακό κόσμο. Μετά από 20 χρόνια προετοιμασίας το εικονικό μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναμένεται να ανοίξει τις διαδικτυακές πύλες του την ερχόμενη χρονιά ώστε η πορεία μιας από της σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας να είναι online σε όλες τις γωνιές της υφηλίου.

Το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη», ένα μεγαλόπνοο σχέδιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, στοχεύει να καταστεί διεθνώς ο βασικός άξονας αναφοράς για την προσέγγιση του θέματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ –ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τους ειδικούς. Ενα «μουσείο χωρίς τοίχους» αφιερωμένο στη γνωστότερη μορφή της ελληνικής ιστορίας, με την ψηφιακή ξενάγηση του να φιλοδοξεί να αποτελέσει ύμνο της ένδοξης διαδρομής του Μακεδόνα Βασιλιά στα πέρατα της οικουμένης.

Το συγκεκριμένο έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, πήρε πρόσφατα παράταση 6 μηνών για να ολοκληρωθεί με την καταληκτική ημερομηνία υλοποίησής του να είναι πλέον η 30η Ιουνίου 2020. Ηταν η χρονιά του 2000 όταν γεννήθηκε η ιδέα ενός ψηφιακού μουσείου αφιερωμένου στη ζωντανή μνήμη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ύστερα από προσπάθειες 10 χρόνων, με κεντρικό πρόσωπο την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, το έργο εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο, “επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής, θα προχωρήσει σε μια συνθετική, επιστημονικά έγκυρη και συγχρόνως γλαφυρή και ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ίδιου του ήρωα στην ιστορία και στο μύθο, αλλά και όλων εκείνων των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού, που ονομάζεται «ελληνιστικός» και αποτέλεσε τη βάση των ιστορικών εξελίξεων, οι οποίες σφράγισαν καίρια την σύγχρονη κοσμοαντίληψη”.

Στην κατεύθυνση αυτή θα ενσωματωθεί όλο το δυνατό διαθέσιμο υλικό (αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικές πηγές, τοπογραφικές έρευνες) σε δίγλωσση ψηφιακή έκδοση με δυνατότητα επίσκεψης στην ελληνική και στην αγγλική εκδοχή του συνόλου των πληροφοριών που παρέχει, με τον ίδιο τρόπο και για τις δύο γλώσσες. Το περιεχόμενο αρθρώνεται σε επτά ενότητες-«αίθουσες»: πρώτη ενότητα είναι «Οι ρίζες», όπου παρουσιάζεται το πέρασμα της Μακεδονίας από τον μύθο στην Ιστορία με βάση τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά και άγνωστα στο κοινό ευρήματα των τελευταίων χρόνων από τις Αιγές, την Αιανή, το Αρχοντικό. Δεύτερη «Η Μακεδονία του Φιλίππου Β΄», όπου περιγράφεται η μετάλλαξη του αρχαϊκού βασιλείου σε ριζοσπαστικό μοχλό αλλαγής του αρχαίου κόσμου κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του μεγαλοφυούς βασιλιά. Η τρίτη ενότητα, «Αλέξανδρος ο Φιλίππου», είναι αφιερωμένη στην παιδεία και στα στοιχεία που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του νεαρού διαδόχου. Στην τέταρτη περιγράφεται η «Εκστρατεία της Ανατολής», που ξεκινάει από τις Αιγές το 334 π.Χ. και τελειώνει στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Στην πέμπτη ενότητα, που έχει τον τίτλο «Ο πρώτος πολίτης της Οικουμένης», αναπτύσσονται η ιδεολογία και οι πολιτικές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ στην έκτη, που είναι η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή από όλες, περιγράφεται «Ο νέος κόσμος: Η ελληνιστική κοινή». Η τελευταία ενότητα λέγεται «Αθάνατος» και είναι αφιερωμένη στον μύθο του Αλεξάνδρου που φτάνει ως τις ημέρες μας.

Η επίσκεψη στο ψηφιακό μουσείο θα αποτελείται από τρία επίπεδα πληροφόρησης, ώστε ο τρόπος παρουσίασης να προσαρμόζεται στο επίπεδο γνώσεων και γενικότερου ή ειδικότερου ενδιαφέροντος του επισκέπτη, και να δίνει τη δυνατότητα διάδρασης ώστε η πλοήγηση σε κάθε επίπεδο και μεταξύ επιπέδων πληροφόρησης να πραγματοποιείται κατ’ επιλογήν του. Στο πρώτο επίπεδο, εκτυλίσσεται σε ένα διαδραστικό βίντεο η ξενάγηση στο σύνολο του μουσείου, με συνεχή εικόνα-δράση και αφήγηση, περιλαμβάνει όλα τα ψηφιακά εκθέματα εν περιλήψει, δίνοντας τον βασικό κορμό της πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο περίπου επτά (7) ωρών.

Στο δεύτερο επίπεδο, όπου ο επισκέπτης πηγαίνει κατά βούληση είτε από την έναρξη της πλοήγησης είτε σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της παρακολούθησης του πρώτου επιπέδου, θα υπάρχουν πλήρως ανεπτυγμένα 304 ψηφιακά εκθέματα, ενταγμένα σε επτά ψηφιακές αίθουσες. Κάθε ψηφιακό έκθεμα, διάρκειας, ανά περίπτωση, από λίγα λεπτά έως και μία (1) ώρα σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, θα παρουσιάζει σε βάθος ένα επιμέρους θέμα μέσω ενός συνόλου μέσων παρουσίασης (αφήγηση, κινηματογραφικές λήψεις, στατικές φωτογραφικές εικόνες, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις, animation, γραπτό κείμενο, μουσική και ήχους). Στο τρίτο επίπεδο, θα βρίσκονται βιβλιοθήκες, κατάλογοι εικόνων και πραγματικών αντικειμένων, φωτογραφίες, σχέδια, λήμματα, κείμενα, πηγές, βιβλιογραφία, κάθε είδους πληροφορίες, σελίδες διαπιστευμένων χρηστών, όπου μπορούν να παρουσιάζουν αποτελέσματα έρευνας, ανασκαφών, άρθρα, ανακοινώσεις κ.τ.λ., διάφοροι σύνδεσμοι, fora συζητήσεων, διαδικτυακά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δράσεις.

Παράλληλα, θα περιλαμβάνει έξι διαδραστικά παιχνίδια που θα δίνουν τη δυνατότητα εκμάθησης με ψυχαγωγικό τρόπο σε σχολικές ομάδες, είτε στο πλαίσιο συντονισμένης εκπαιδευτικής δράσης στο σχολείο, είτε ανεξάρτητα στο σπίτι, και αυτό προσαρμοσμένο από πλευράς τόσο γνωστικού επιπέδου όσο και τρόπου παρουσίασης ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα όπου ανήκουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά τώρα στο Κορωπί κοντά σε σπίτια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν και εναέρια

Ελλάδα 20.06.2025
Επιχειρούν για την κατάσβεση 52 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα, 13 οχήματα κα δύο ελικόπτερα

«Είμαι ζωντανός, έτοιμος να θυσιαστώ» ‑ Ανατροπή με στενό σύμβουλο του Χαμενεΐ που είχαν κηρύξει νεκρό

Κόσμος 20.06.2025
Τα ιρανικά μέσα κυκλοφόρησαν το μήνυμα του Αλί Σαμκάνι, με την επισήμανση πως αναρρώνει μετά τον τραυματισμό του από ισραηλινά πυρά

Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής από την ΕΛ.ΑΣ. για την μεταφορά ανήλικου στο νοσοκομείο Γεννηματάς

Ελλάδα 20.06.2025
Αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» συνόδευσαν από τη γέφυρα Δενδροποτάμου μέχρι το νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: «Το βγάλαμε γιατί είχε πολλή ζέστη» λέει ο πατέρας του βρέφους που βρέθηκε στο μπαλκόνι

Ελλάδα 20.06.2025
Τη δική του εκδοχή επιχειρήσει να παρουσιάσει ο πατέρας του βρέφους που εντοπίστηκε από Αστυνομικούς να κλαίει μέσα στη νύχτα μόνο του στο μπαλκόνι του σπιτιού

Ηνωμένο Βασίλειο: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF ‑ Βανδάλισαν δύο αεροσκάφη

Κόσμος 20.06.2025
«Η Βρετανία δεν είναι απλώς συνεργός, αλλά μετέχει ενεργά στη γενοκτονία στη Γάζα και σε εγκλήματα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή» γράφει η ομάδα πίεσης Palestine Action σε βίντεο που κοινοποίησε στο X

Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Κόσμος 20.06.2025
Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ

Γαλλία: 12χρονη πέθανε από τροφική δηλητηρίαση – 7 παιδιά νοσηλεύονται

Κόσμος 20.06.2025
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχε αναφερθεί ακόμη ένα νέο κρούσμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων παιδιών σε οκτώ

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Καιρός 20.06.2025
Η Αττική δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή του καιρού - Δείτε την πρόγνωση Μαρουσάκη, Ζιακόπουλου, Τσατραφύλλια, αναλυτικοί χάρτες

Τι απαγορεύεται να μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου, τι ορίζει ο νέος ΚΟΚ

Auto + Moto 20.06.2025
Ο ΚΟΚ ορίζει το πώς πρέπει να γίνεται η φόρτωση των οχημάτων και εξηγεί ποια αντικείμενα πρέπει να αφήσουμε στο σπίτι μας

Πέτρος Φιλιππίδης: Είμαι αλαζόνας, όχι βιαστής ‑ Tι είπε στην απολογία του

Παράξενα 20.06.2025
Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ο Πέτρος Φιλιππίδης βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου για να απολογηθεί, καθώς κατηγορείται για δύο απόπειρες βιασμού.

Βλάντε Ντίβατς: Σοβαρό τροχαίο με τη μηχανή του

Κόσμος 20.06.2025
Τα νέα για την κατάσταση της υγείας του 57χρονου θρύλου του παγκόσμιου μπάσκετ

Ελλάδα και Λιβύη σε τροχιά έντασης

Ελλάδα 20.06.2025
Τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, η επίσκεψη Γεραπετρίτη και στο βάθος η επιρροή της Τουρκίας