E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα πάγια ρύθμιση: Καρότο και μαστίγιο για τους οφειλέτες της Εφορίας

Δείτε τις νέες αλλαγές

Δημοσίευση 21/10/2019 | 08:20

Νέα πάγια ρύθμιση: Καρότο και μαστίγιο για τους οφειλέτες της Εφορίας

Καρότο και μαστίγιο επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες της Εφορίας που θα επιλέξουν από το 2020 να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την νέα πάγια ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το καρότο θα είναι ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης της οφειλής ο οποίος διπλασιάζεται. Οι τακτικές οφειλές θα μπορούν να τακτοποιηθούν από 12 σε έως 24 δόσεις και οι έκτακτες σε έως 48 από 24 μηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα. Ειδικά για τις τακτικές οφειλές προβλέπεται ένα ακόμη καρότο: η υπαγωγή στη ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Μαζί με το καρότο υπάρχει και το μαστίγιο. Στις τακτικές οφειλές δηλαδή τις οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ το καρότο θα είναι το επιτόκιο. Όταν οι οφειλέτες επιλέγουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο. Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερο το επιτόκιο που βαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή.


Στις έκτακτες οφειλές όπως το φόρο κληρονομιάς υπάρχει ένα ακόμα μαστίγιο. Πρόκειται για το κριτήριο του εισοδήματος που θα ξεκλειδώνει τον αριθμό των δόσεων. Δηλαδή ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που θα έχουν οι φορολογούμενοι θα καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης της οφειλής.

Το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.
  • Οι φορολογούμενοι που χρωστούν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις τακτικές οφειλές τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται και σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι όμως θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο. Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που χρωστούν λόγω υψηλότερου τόκου. Το ύψος του επιτοκίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων.
  • Οι φορολογούμενοι με έκτακτες οφειλές π.χ. φόρο κληρονομιάς θα μπορούν αν τις ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή εξετάζεται να ανέρχεται στα επίπεδα του 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 ή 24 δόσεων ανάλογα με την οφειλή. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση σχεδιάζεται να διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.
  • Παράλληλα με την νέα πάγια ρύθμιση αναμένεται να «τρέξει» το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών. Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο