E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψήφος αποδήμων: Και ξαφνικά... αναδίπλωση και αλλαγή στάσης ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2019 | 19:17

Ψήφος αποδήμων: Και ξαφνικά... αναδίπλωση και αλλαγή στάσης ΣΥΡΙΖΑ

Μια ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί αλλαγή στάσης στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων καθώς αναφέρει ότι «θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία».

Έτσι και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει στις προτεινόμενες αλλαγές για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ανοίγει ο δρόμος ώστε η σχετική ρύθμιση να περάσει με τις θετικές ψήφους του συνόλου των βουλευτών της Βουλής. Σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει κοινή πρόταση με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Να ακουστεί η φωνή των αποδήμων»

Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Γραμματεία αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια».

Μόνη προϋπόθεση, «να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ανακοίνωση, η πρωτοβουλία για σύνθεση που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ «ευελπιστεί» ότι «τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΠΓ αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία».

Προσθέτει ότι «μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος».

«Η δεύτερη αντίληψη», υπογραμμίζεται, «αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25)».

Ζητά αλλαγή θέσεων από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Κατόπιν αυτών, σημειώνεται ότι «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».

«Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΓ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της ψήφου των αποδήμων, που ήταν το κεντρικό ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα θέματα της καμπάνιας εγγραφής, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη, την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Κείμενο τεσσάρων σημείων από τον Υπουργό Εσωτερικών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπέβαλε κείμενο τεσσάρων σημείων προς τα κόμματα, ενόψει της συζήτησης της ψήφου των αποδήμων τη Δευτέρα. Με βάση το κείμενο, ο κ. Θεοδωρικάκος δέχεται το αίτημα του ΚΚΕ να υπάρξει χρονικό όριο ως 30 χρόνια και ελληνικό ΑΦΜ για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό. Επίσης, προτείνει την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 από 12 και παρέχει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου μόνον σε περιπτώσεις που οι εκλογείς κατοικούν σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από προξενεία, πρεσβείες και χώρους που έχουν οριστεί ως εκλογικά κέντρα.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης εξαρχής ήταν η συγκέντρωση ευρύτατης πλειοψηφίας για το νομοσχέδιο και επ’ αυτού τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Θεοδωρικάκος φάνηκαν διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις στα περισσότερα με μόνη κόκκινη γραμμή την άποψη ότι η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική στιγμή: Το Artemis II έφτασε εκεί που δεν κατάφερε το Apollo 13

Tech + Science 06.04.2026
Η αποστολή στη Σελήνη Artemis II ξεπέρασε την μέγιστη απόσταση από τη Γη που πέτυχε το Apollo 13 το 1970

Ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών με τραγικό τέλος: Δέντρο καταπλάκωσε μητέρες και παιδιά που συμμετείχαν στο έθιμο – Τρεις νεκροί

Κόσμος 06.04.2026
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν την πτώση μιας μελιάς ύψους 30 μέτρων

Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ελλάδα 06.04.2026
Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Θρίλερ στην Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας με ταινία στο λαιμό μέσα σε χαντάκι

Ελλάδα 06.04.2026
Η αστυνομία προχώρησε σε αυτοψία και συλλογή στοιχείων στο σημείο

Το Ιράν απορρίπτει την εκεχειρία – Θα συνέχιζα τον πόλεμο για το πετρέλαιο, θα βγάζαμε λεφτά, λέει ο Τραμπ

Κόσμος 06.04.2026
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί τώρα είναι πολύ πιο λογικοί από τους τρελούς που είχαμε στην πρώτη και τη δεύτερη φάση»

Πέθανε η ηθοποιός Πάρη Λεβέντη

Ελλάδα 06.04.2026
«Μετά από διασταυρώσεις πολλών ημερών ήρθε το θλιβερό νέο», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Αερογέφυρα ζωής για 6χρονο κοριτσάκι: Αγώνας δρόμου του ΕΚΑΒ από την Κεφαλονιά στον Αραξο

Ελλάδα 06.04.2026
Το κοριτσάκι θα μεταφερθεί στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, όπου θα συνεχιστεί η εξειδικευμένη αντιμετώπιση της κατάστασής του

Καιρός: «Καλοκαίρι» έως τη Μεγάλη Τετάρτη, «φθινόπωρο» έως το Μεγάλο Σάββατο με βροχές και «βουτιά» της θερμοκρασίας

Καιρός 06.04.2026
Έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, αλλά από το βράδυ της ίδιας ημέρας και έως το Μεγάλο Σάββατο θα χαλάσει

Σάλος σε σούπερ μάρκετ: Απέλυσαν υπάλληλο που πήγε να σταματήσει κλέφτη

Ελλάδα 06.04.2026
Ο ίδιος περιέγραψε την εξέλιξη ως «σοκαριστική»

Ιράν: Λέει «όχι» στην εκεχειρία και ζητά μόνιμο τέλος του πολέμου – Τραμπ: Οριστική διορία την Τρίτη

Κόσμος 06.04.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε νέες δηλώσεις επανέλαβε ότι ο χρόνος του Ιράν λήγει το βράδυ της Τρίτης, ο Λίβανος δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις από το Ισραήλ