E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψήφος αποδήμων: Και ξαφνικά... αναδίπλωση και αλλαγή στάσης ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2019 | 19:17

Ψήφος αποδήμων: Και ξαφνικά... αναδίπλωση και αλλαγή στάσης ΣΥΡΙΖΑ

Μια ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί αλλαγή στάσης στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων καθώς αναφέρει ότι «θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία».

Έτσι και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει στις προτεινόμενες αλλαγές για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ανοίγει ο δρόμος ώστε η σχετική ρύθμιση να περάσει με τις θετικές ψήφους του συνόλου των βουλευτών της Βουλής. Σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει κοινή πρόταση με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Να ακουστεί η φωνή των αποδήμων»

Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Γραμματεία αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια».

Μόνη προϋπόθεση, «να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ανακοίνωση, η πρωτοβουλία για σύνθεση που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ «ευελπιστεί» ότι «τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΠΓ αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία».

Προσθέτει ότι «μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος».

«Η δεύτερη αντίληψη», υπογραμμίζεται, «αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25)».

Ζητά αλλαγή θέσεων από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Κατόπιν αυτών, σημειώνεται ότι «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».

«Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΓ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της ψήφου των αποδήμων, που ήταν το κεντρικό ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα θέματα της καμπάνιας εγγραφής, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη, την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Κείμενο τεσσάρων σημείων από τον Υπουργό Εσωτερικών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπέβαλε κείμενο τεσσάρων σημείων προς τα κόμματα, ενόψει της συζήτησης της ψήφου των αποδήμων τη Δευτέρα. Με βάση το κείμενο, ο κ. Θεοδωρικάκος δέχεται το αίτημα του ΚΚΕ να υπάρξει χρονικό όριο ως 30 χρόνια και ελληνικό ΑΦΜ για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό. Επίσης, προτείνει την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 από 12 και παρέχει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου μόνον σε περιπτώσεις που οι εκλογείς κατοικούν σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από προξενεία, πρεσβείες και χώρους που έχουν οριστεί ως εκλογικά κέντρα.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης εξαρχής ήταν η συγκέντρωση ευρύτατης πλειοψηφίας για το νομοσχέδιο και επ’ αυτού τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Θεοδωρικάκος φάνηκαν διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις στα περισσότερα με μόνη κόκκινη γραμμή την άποψη ότι η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής του ήταν νεκρός ο πυροσβέστης – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Ελλάδα 05.01.2026
Η κηδεία του 45χρονου πυροσβέστη θα γίνει αύριο το μεσημέρι - Έκκληση της οικογένειας μέσω δικηγόρου να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και οι εικασίες για τα αίτια θανάτου

Διπλώματα οδήγησης: Τέλος εποχής στη χρήση τους – Οι αλλαγές

Ελλάδα 05.01.2026
Μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει η αντικατάστασή τους

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έτοιμος να «πάρει τα όπλα» μετά τις απειλές Τραμπ

Κόσμος 05.01.2026
O Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον κολομβιανό πρόεδρο «άρρωστο άνθρωπο», κατηγορώντας τον ότι «φτιάχνει κοκαΐνη και την πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Μαδούρο: «Είμαι αθώος» – Στις 17 Μαρτίου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη

Ελλάδα 05.01.2026
Αθώοι δήλωσαν ο Νικολάς Μαδούρο και η Σίλια Φλόρες. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και θα παρουσιαστούν ξανά στο δικαστήριο στις 17 Μαρτίου. Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Την Πέμπτη η κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη στη Ριτσώνα

Ελλάδα 05.01.2026
Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του με δωρεά σε οργανισμούς

Η Μαρία Σάκκαρη έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά του United Cup

Αθλητικά Νέα 05.01.2026
Επόμενη σειρά αγώνων με την Ελβετία την Τετάρτη για μια θέση στα ημιτελικά

Δανία: «Ο Τραμπ μιλάει σοβαρά όταν λέει ότι θέλει να καταλάβει τη Γροιλανδία»

Κόσμος 05.01.2026
Η πρωθυπουργός της Δανίας λέει ότι ο Τραμπ είναι σοβαρός ως προς την επιθυμία του να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας

Βίντεο από το ρεσάλτο των φινλανδικών ειδικών δυνάμεων

Κόσμος 05.01.2026
Στις εικόνες φαίνεται ένα ελικόπτερο να πλησιάζει το πλοίο και ένοπλοι άνδρες να κατεβαίνουν στο κατάστρωμα με σκοινί

Κόκκινος Συναγερμός για 5 Περιφέρειες λόγω Σφοδρής Κακοκαιρίας – Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

Καιρός 05.01.2026
Σε κινητοποίηση Πολιτικής Προστασίας Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Ιόνιο, Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

«Παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία του Μαδούρο στην Ελβετία

Κόσμος 05.01.2026
Το μέτρο, που τίθεται άμεσα σε ισχύ και θα εφαρμοστεί για τέσσερα χρόνια, έχει στόχο να αποτρέψει εκροή παράνομων ενδεχομένως περιουσιακών στοιχείων

The Times: O Χαμενεΐ ετοιμάζει σχέδιο διαφυγής στη Μόσχα

Κόσμος 05.01.2026
Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας λιποτακτούν ή αρνούνται να εφαρμόσουν εντολές του

Κακλαμάνης: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για τον Παπαδάκη – «Αυτό δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά του»

Κόσμος 05.01.2026
«Αυτό πρέπει να το πω, ακόμα κι αν τώρα τρώει το μουστάκι του από την τσαντίλα του»