E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας που πολέμησε τους τζιχαντιστές στην Συρία

Η μάχη δίπλα στους Κούρδους κατά του ISIS

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 18/10/2019 | 00:13

Ο Έλληνας που πολέμησε τους τζιχαντιστές στην Συρία
Amber Clay από το Pixabay

Το κανονικό του όνομα είναι άγνωστο, ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και την οικογένεια του, όμως η ιστορία του είναι αληθινή και τόσο εντυπωσιακή ώστε να γίνει βιβλίο.

Ο Ντελχάζ, "Ο Έλληνας" όπως έγινε γνωστός στη Συρία, ήταν 28 χρονών όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011. Η απαγωγή του μητροπολίτη του Χαλεπίου και ο διωγμός των θρησκευτικών μειονοτήτων ήταν οι αφορμές που τον ώθησαν να πάρει μια δύσκολη και επίπονη απόφαση...να πάει να πολεμήσει εθελοντικά κατά του Isis. 

Οι θηριωδίες και οι ιδέες που πρεσβεύουν την πιο φονταμενταλιστική και ακραία έκδοση του θρησκευτικού φανατισμού έως σήμερα δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες και να κερδίσουν περισσότερο έδαφος για τον Ντελχάζ. 

Ο ριψοκίνδυνος νέος αρχικά έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν κοινά πολι-τιστικά στοιχεία με τους Έλληνες, δηλαδή τις ένοπλες οργανώσεις που αποτελούνται από Σύριους χριστιανούς. Όμως οι συνθήκες του πολέμου και η πραγματικότητα του εμφυλίου θα τον αναγκάσει στην πορεία, να αγωνιστεί πλάι σε ανθρώπους με τους οποίους δεν είχε τίποτα το κοινό πέρα από τη δίψα για δικαιοσύνη και την ανάγκη να αντισταθούν στην τυραννία του ISIS. 

Έτσι το Νοέμβριο του 2014, ο Ντελχάζ θα ενταχθεί σε ένα τάγμα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού το οποίο πολεμούσε στο πλευρό των Κούρδων του YPG στην πολιορκούμενη από το «Ισλαμικό Κράτος», θρυλική πόλη, Κομπάνε.

Στην πόλη αυτή και την ενδοχώρα της, έως τις όχθες του Ευφράτη, ο Ντελχάζ θα συμμετάσχει σε μάχες εντός κατοικημένων περιοχών, ερχόμενος σε επαφή λίγων μέτρων με τους τζιχαντιστές.

Παρότι ήταν εγκλοβισμένος για μεγάλο διάστημα στην Κομπανέ και κινδύνεψε πολλές φορές να χάσει την ζωή του τελικά κατάφερε να βγει σώος και αβλαβής μετά από σχεδόν ένα χρόνο μάχης. Μάλιστα αποφάσισε ότι έπρεπε να ενημερώσει τον κόσμο για αυτά που έζησε καθώς και να επιμορφωσει το κοινό για τον πολιτισμό, την ιστορία και τα πολιτικά γεγονότα της Συρίας όπως εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο που βγήκε το 2016 και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα με τίτλο Ντελχάζ: Ο Έλληνας που πολέμησε τους Tζιχαντιστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιο πλάσμα του βυθού αντέχει πάνω από πέντε χρόνια χωρίς τροφή ‑ και ποιο είναι το μυστικό του;

E-Daily 1.Hero 05.07.2026
Νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Cell αποκαλύπτει τα βιολογικά μυστικά των γιγάντιων ισοπόδων του βυθού, που επιβιώνουν για χρόνια χωρίς να φάνε.

Ένα post ήταν αρκετό: Η μετοχή που απογειώθηκε μέσα σε λίγες ώρες

E-Daily 3.Left 05.07.2026
Από ένα viral post σε ιστορικό ράλι: Η απίθανη ιστορία της Wendy`s

Ο θάνατος του νυχτερινού ουρανού: Πώς 1,7 εκατομμύρια δορυφόροι απειλούν να σβήσουν τα αστέρια για πάντα

E-Daily 1.Hero 05.07.2026
Μια τυφλή ανθρωπότητα απέναντι στις απειλές του σύμπαντος

Ζευγάρι γλιτώνει το ενοίκιο χάρη σε μια ευφυέστατη ιδέα του μπαμπά

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς ένας εργολάβος πατέρας έσωσε την κόρη του από ακριβό νοίκι με μία κίνηση

Μετά από χρόνια στη φυλακή, απογοήτευση και αδιέξοδα άνοιξε μπαρ στον Αρκτικό Κύκλο

E-Daily 3.Left Χτες
Υπάρχουν άνθρωποι που, για να ξαναβρούν τον εαυτό τους, χρειάζονται απλώς μια αλλαγή δουλειάς...

Οικογένεια και παραβατικότητα: Τι ρόλο παίζουν τελικά οι γονείς;

E-Daily 3.Left Χτες
Απαντά η Μαντώ Κωνσταντουλάκη, EMDR Europe Πιστοποιημένη Θεραπευτής για Ενήλικες, Εφήβους και Παιδιά.

Ποιος εγκατέλειψε υπεραυτοκίνητα αξίας εκατομμυρίων κοντά σε αεροδρόμιο ‑ το μυστήριο του LAX

E-Daily 3.Left Προχτές
Δεκάδες σπάνια hypercars αξίας έως 95 εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν παρκαρισμένα πίσω από συρματοπλέγματα κοντά στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.