E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οριστική συμφωνία για το Brexit

Επιμένει όμως το βορειοϊρλανδικό DUP

Δημοσίευση 17/10/2019 | 12:48

Οριστική συμφωνία για το Brexit

Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο».

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP, που συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Συντηρητικό Κόμμα.

Το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέχει δέκα έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την βρετανική κυβέρνηση για την επίτευξη λογικής συμφωνίας, η οποία θα είναι λειτουργική για την Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγα λεπτά ωστόσο μετά την ανακοίνωση ότι επετεύχθη συμφωνία το DUP έσπευσε να επισημάνει ότι η προηγούμενη ανακοίνωσή του εξακολουθεί να ισχύει. «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ό,τι έχει προταθεί, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, για τους τελωνειακούς ελέγχους και την συγκατάθεση (των αρχών της Βόρειας Ιρλανδίας στο Brexit)», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εστιάζει στα δύο σημεία που θεωρούνται προβληματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει έλλειψη σαφήνειας για τον ΦΠΑ», αναφέρεται επίσης.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέβαλλαν προσπάθειες για να φθάσουν σε συμβιβασμό για την αποφυγή μίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης για αγρότες: Τον παραδέχομαι τον Μητσοτάκη, έχει δείξει πολύ μεγάλη υπομονή

Πολιτική 13.01.2026
«Αυτό που επιδιώκουν είναι να στείλουμε τα ΜΑΤ για να λένε η κυβέρνηση μας δέρνει»

Ιράν: «Ίσως παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες αυτού του καθεστώτος», εκτιμά ο Μερτς

Κόσμος 13.01.2026
Η χώρα παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο διαδίκτυο εδώ και περισσότερες από 100 ώρες

Γαλλία: Οι αγρότες πολιορκούν ξανά τη Βουλή στο Παρίσι

Κόσμος 13.01.2026
Νέα διαδήλωση κατά της συμφωνίας Mercosur

Ρωσία εναντίον Βαρθολομαίου: Νέα επίθεση με βαριές κατηγορίες και γεωπολιτικό υπόβαθρο

Ελλάδα 13.01.2026
Γιατί επιτέθηκαν για πολλοστή φορά οι Ρώσοι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Το υπόβαθρο της σύγκρουσης: Η Ουκρανία, η αυτοκεφαλία και ο εκκλησιαστικός χάρτης της Ευρώπης

Ο Τραμπ αυξάνει την πίεση στο Ιράν: Ανακοίνωσε δασμούς 25% σε όποια χώρα συνεργάζεται με την Τεχεράνη

Κόσμος 13.01.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ σφίγγει τον κλοιό και εξετάζει στρατιωτική παρέμβαση στην περίπτωση που χυθεί περισσότερο αίμα διαδηλωτών

Μήνυση κατά του Charlie Hebdo για σκίτσο που σατιρίζει την τραγωδία του Κραν Μοντανά

Κόσμος 13.01.2026
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών

Νέες ταυτότητες: Μπλακ άουτ στην πλατφόρμα – Υπομονή για ραντεβού από το… καλοκαίρι

Ελλάδα 13.01.2026
Έλλειψη ραντεβού παρατηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα

Σε πορεία σύγκρουσης η κυβέρνηση με τα μπλόκα που λένε όχι στο διάλογο ‑Στις 3 η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες

Πολιτική 13.01.2026
Μητσοτάκης: «Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στον διάλογο»

Εξαφάνιση 16χρονης: Μυστικές πωλήσεις, συνάντηση με άγνωστο και ταξί για Αθήνα

Ελλάδα 13.01.2026
Ολα τα σκοτεινά σημεία που εξετάζονται