Τι πρέπει να προσέχουμε στα ΑΤΜ όταν κάνουμε ανάληψη χρημάτων
Οι οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας
Δημοσίευση 15/10/2019 | 09:55

Χρησιμοποιείς κάρτα ανάληψης από Αυτόματο Τραπεζικό Μηχάνημα συναλλαγών (ΑΤΜ); Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει κάποιες συμβουλές ασφαλείας κατά τη διαδικασία.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ασφάλειά σας, όταν χρησιμοποιείτε τις Αυτόματες Τραπεζικές Μηχανές (Α.Τ.Μ.):
Ως προς τον τρόπο χρήσης των ΑΤΜ
- Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
- Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
- Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
- Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
- Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.
- Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.
- Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
- Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.
- Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, ελέγξτε την απόδειξη της συναλλαγής. Εάν δεν είχατε ζητήσει απόδειξη τότε ξανατοποθετήστε την κάρτα σας στο A.T.M. και ελέγξτε είτε το υπόλοιπο είτε τις τελευταίες κινήσεις του λογαριασμού σας.
- Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.
- Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.
- Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
- Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.
Για την προστασία του λογαριασμού σας
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό (ΡΙΝ) την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.
- Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας.
- Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προσδιορισθεί από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή στη τσάντα σας.
- Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεσθεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.
- Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ.
- Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.
- Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιήσει το όνομά σας πάνω σε αυτήν.
- Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανέναν την κάρτα σας.
- Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε.
- Αναφέρατε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και στην Αστυνομία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανατροπή λεωφορείου στο Βελεστίνο: «Χάθηκε το φως από τα μάτια μας»
Ελλάδα
Χτες
Συγκλονίζει η μαρτυρία επιβάτη
Ταλαιπωρία για 95 επιβάτες: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία μετά τη Σίνδο
Ελλάδα
Χτες
Στο σημείο μετέβη άμεσα εφεδρική μηχανή προκειμένου να αντικαταστήσει την μηχανή της ακινητοποιημένης αμαξοστοιχίας
Επίσκεψη Ζελένσκι υπό άκρα μυστικότητα: Τι θα ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος από την Αθήνα;
Ελλάδα
Χτες
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και άκρα μυστικότητα επισκέπτεται αύριο Κυριακή την Αθήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Προκλητικός ο Ερντογάν: Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την «εθνική υπόθεση» της Κύπρου
Κόσμος
Χτες
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με τον τουρκοκυπριακό λαό σε κάθε τομέα, γράφει ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τη 42η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους
Διαίρεση της Γάζας με Πράσινη και Κόκκινη ζώνη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ ‑ Διεθνής ειρηνευτική δύναμη μαζί με τους IDF
Κόσμος
Χτες
Τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια, που επικαλείται ο Guardian, προβλέπουν μακροχρόνια διαίρεση της Γάζας, με διεθνείς δυνάμεις στα ανατολικά και περιορισμένη ανοικοδόμηση - Επισημαίνεται ωστόσο ότι το πλάνο αλλάζει συνεχώς
Εκτροπή λεωφορείου με 40 επιβάτες έξω από τον Ριζόμυλο του Βόλου
Ελλάδα
Χτες
Στο νοσοκομείο 14 ελαφρά τραυματίες, δείτε φωτογραφίες
Καλά τα νέα για το βρέφος που κάηκε από λάδι ‑ «Σήμερα βλέπουμε ξανά το χαμόγελο του», λένε οι γονείς
Ελλάδα
Χτες
Το 15 μηνών αγοράκι νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση για μέρες στο νοσοκομείο της Λάρισας - Η ευχαριστήρια επιστολή της οικογένειας προς τους γιατρούς
Ξύλο στο φινάλε του ντέρμπι του ποδοσφαίρου γυναικών ‑ Η ΑΕΚ 2‑1 με ανατροπή τον Παναθηναϊκό, δείτε βίντεο
Αθλητικά Νέα
Χτες
Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής αλλά το φινάλε του είχε ξύλο μεταξύ Χατζηνικολάου και Σαμπανάσιτς
Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»
Ελλάδα
Χτες
Οι νέοι δικαιούχοι θα προκύψουν από τον πίνακα μη κληρωθέντων δικαιούχων της χαμηλής περιόδου βάσει της σειράς κατάταξή τους στην κλήρωση που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο
Ιταλός πολιτικός έπεσε με το κεφάλι πάνω σε πολύτιμο βιτρό και το έσπασε ‑ Δείτε βίντεο
Κόσμος
Χτες
Ο ίδιος δεν τραυματίστηκε, αλλά το έργο υπέστη ανυπολόγιστη ζημιά
Δημοσιογράφος συνελήφθη για απείθεια, απειλή και εξύβριση αστυνομικών στην Αττική Οδό
Ελλάδα
Χτες
Ένταση τα ξημερώματα στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου






