E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφαρμογή που κάνει κρυφές χρεώσεις φορτώνει τις κάρτες πελατών

α κινητά τηλέφωνα είναι εκτεθειμένα και βρίσκονται σε κίνδυνο

Δημοσίευση 13/10/2019 | 11:49

Εφαρμογή που κάνει κρυφές χρεώσεις φορτώνει τις κάρτες πελατών

Τα κινητά τηλέφωνα είναι εκτεθειμένα και βρίσκονται σε κίνδυνο, από μια εφαρμογή που κάνει κρυφές χρεώσεις.

Ο κίνδυνος

Σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται το κινητό και το πορτοφόλι όσων έχουν εγκαταστήσει τη δημοφιλή εφαρμογή VidMate. Σύμφωνα με τα εργαστήρια της Upstream, της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας mobile internet, η εφαρμογή εμφανίζει ύποπτη δραστηριότητα. Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής ενεργοποιείται λογισμικό που προβάλει κρυφά online διαφημίσεις, κάνει ψεύτικα κλικ και πραγματοποιεί εγγραφές σε υπηρεσίες, εγκαθιστά άλλες ύποπτες εφαρμογές και συλλέγει προσωπικά δεδομένα των χρηστών χωρίς τη γνώση ή συγκατάθεσή τους.

Ως αποτέλεσμα, καταναλώνει τα data των χρηστών και «φουσκώνει» τους λογαριασμούς με ανεπιθύμητες χρεώσεις.

Με πάνω από 500 εκατομμύρια downloads παγκοσμίως, το VidMate αποτελεί μία δημοφιλή Android εφαρμογή για streaming, αλλά και κατέβασμα βίντεο και τραγουδιών, από πλατφόρμες όπως το Dailymotion, το Vimeo και το YouTube. Δεν διατίθεται στο Google Play Store, αλλά διανέμεται μέσω app stores, όπως το CNET και το Uptodown. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, το VidMate δημιουργήθηκε από θυγατρική εταιρεία της UC Web, η οποία ανήκει στον κινεζικό όμιλο Alibaba.

«Περίεργες» συναλλαγές

Πρόσφατα και σε διάστημα λίγων μηνών, η ομάδα της πλατφόρμας ασφάλειας της Upstream στην Αθήνα, Secure-D, εντόπισε και απέτρεψε σχεδόν 130 εκατομμύρια ύποπτες mobile συναλλαγές οι οποίες προέρχονταν από την εφαρμογή VidMate. Οι συναλλαγές αυτές εντοπίστηκαν σε 15 χώρες και αφορούσαν περίπου 5 εκατομμύρια κινητές συσκευές. Ανεμπόδιστες, θα είχαν εγγράψει τους χρήστες σε ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, με ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους έως και 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Guy Krief, CEO της Upstream, ανέφερε:

«Η ανοδική πορεία του mobile advertising, μιας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για απάτη. Το παράδειγμα του VidMate, όπου μία και μόνο εφαρμογή μπορεί να είναι υπεύθυνη για 130 εκατομμύρια κακόβουλες συναλλαγές σε περίοδο λίγων μηνών, δείχνει πόσο σοβαρό είναι το θέμα. Η πολυπλοκότητα των κακόβουλων λογισμικών, που πραγματοποιούν συναλλαγές εν αγνοία του χρήστη, ολοένα και αυξάνεται. Κλειδί στη μάχη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ψηφιακής απάτης είναι η τεχνολογική καινοτομία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Byron: Σε ποια περιοχή έριξε το απόγευμα την περισσότερη βροχή στην Αθήνα

Καιρός Χτες
Το Meteo δημοσίευσε χάρτη με τις περιοχές που δέχθηκαν την περισσότερη βροχή λόγω κακοκαιρίας Byron

Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα για τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των καιρικών συνθηκών

Μαγειρίας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τη Ferrari την πήραμε από αναγκαστική απαλλοτρίωση οικοπέδου»

Ελλάδα Χτες
Ο Χρήστος Μαγειρίας στάθηκε και στα τυχερά δελτία που κέρδισε - Έκανε λόγο πως πήρε το «πολύ 25 χιλιάρικα»

Eurovision 2026: Το Ισραήλ παραμένει στον διαγωνισμό τραγουδιού

Eurovision Χτες
Αρκετές χώρες θα μποϊκοτάρουν

«Έσκασαν» φρεάτια από τη βροχή στην Καλλιθέα ‑ Βίντεο

Ελλάδα Χτες
Σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία Byron στην Αττική

Μαγειρίας στη Βουλή: Με λεφτά που μου δώρισε η μάνα μου αγόρασα τη Ferrari

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα του, είπε, τού παραχώρησε το μερίδιό της από απαλλοτρίωση έκτασης - Εχω κερδίσει συνολικά από τζόκερ σε έξι χρόνια 25.000 ευρώ, είπε

«Με βίαζαν, με βασάνιζαν και με κρέμασαν από το ταβάνι»

Κόσμος Χτες
«Με βίαζαν, με βασάνιζαν και με κρέμασαν από το ταβάνι» - Ακαδημαϊκός περιγράφει τις 903 ημέρες αιχμαλωσίας στο Ιράκ

Συγκλονιστικές εικόνες, η ΕΜΑΚ διέσωσε οικογένεια από πλημμυρισμένο δρόμο στη Λακωνία

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμών σε Λακωνία και Δήμο Ανατολικής Μάνης