E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση

Δημοσίευση 9/10/2019 | 08:18

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη στην εφορία

Οι ρυθμίσεις για την υπαγωγή των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία, στο σύστημα των 120 δόσεων, ανήκουν πλέον στο παρελθόν και όσοι δεν μπήκαν σε αυτή (και δεν είναι λίγοι), θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις και κάθε άλλου είδους αναγκαστικά μέτρα. Μοναδικό πλέον όπλο των οφειλετών είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή των 24 από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Την ίδια ώρα με ρυθμό χελώνας προχωράει είναι και η άλλη ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μόλις 7 δάνεια έχουν ρυθμιστεί, στις πρώτες 14 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, δηλαδή ένα κάθε 15 ημέρες ή 2 τον μήνα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταχύτητες σε κατασχέσεις είτε λογαριασμών, είτε ακινήτων είχαν πέσει σημαντικά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δοθεί η ευκαιρία, σε όσους και περισσότερους να μπουν στην ρύθμιση.

Από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, αλλά εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα θα συμπληρωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων (24-48) ρύθμιση, με την ενσωμάτωση, όμως, εισοδηματικών κριτηρίων. Μάλιστα όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα ρύθμιση θα είναι καλύτερη από την ισχύουσα, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια, είτε εισοδηματικά, είτε περιουσιακά.

Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Με απλά λόγια, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος, δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.

Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής, παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών. Όλα αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών, μέχρι τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

20χρονος ψαράς βούτηξε και έσωσε λευκό καρχαρία στην Καλιφόρνια

Κόσμος 03.04.2026
Είχε μπλεχτεί στην πετονιά του

Εργατικό ατύχημα στο Κιάτο: «Λουκέτο» στο συσκευαστήριο που δούλευε η 40χρονη

Ελλάδα 03.04.2026
Αναρρώνει εκτός κινδύνου η γυναίκα - Nέες πληροφορίες για το συμβάν

Με τι καιρό θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 03.04.2026
Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αρκετές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ανασχηματισμός: Η ψυχική υγεία στον Αδωνι Γεωργιάδη μετά την παραίτηση Βαρτζόπουλου

Ελλάδα 03.04.2026
Ο Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον απερχόμενο υφυπουργό Υγείας

Artemis II: Πρόβλημα στην διαστημική τουαλέτα έφερε... αναστάτωση

Κόσμος 03.04.2026
Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της έδωσε οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος

Χάκαραν το Ουφίτσι: «Μπήκαν παντού» και τώρα ζητούν «λύτρα» από το μουσείο

Κόσμος 03.04.2026
Οι χάκερ απειλούν να πουλήσουν τις πληροφορίες που έχουν κλαπεί, στο dark web

Ένα πρόβλημα που γνωρίζει κάθε εργαζόμενος εμφανίστηκε στo Artemis II

Tech + Science 03.04.2026
H πρώτη τεχνική δυσλειτουργία δεν αφορούσε το σκάφος ή τα συστήματα πλοήγησης, αλλά κάτι πολύ πιο απλό

Κογιότ επιτέθηκε και τραυμάτισε 4χρονο στο Λος Αντζελες, δείτε βίντεο

Κόσμος 03.04.2026
Το ίδιο ζώο φέρεται να έχει επιτεθεί ξανά σε μικρό παιδί, ενώ οι αρχές το αναζητούν

Η στιγμή που η θάλασσα στην Τήνο γίνεται καφέ μέσα σε λίγα λεπτά λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

Ελλάδα 03.04.2026
Το στιγμιότυπο αποτυπώθηκε σε time-lapse βίντεο από κάμερα στο λιμάνι του νησιού

ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Κόσμος 03.04.2026
Η αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Οι πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από καύσωνες, πυρκαγιές, τοξικούς καπνούς, πλημμύρες και έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όσος

Λουτσέσκου: Υπέστη και δεύτερο έμφραγμα σήμερα, βρίσκεται σε κώμα

Αθλητικά Νέα 03.04.2026
Στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής ο προπονητής της Εθνικής Ρουμανίας υπέστη και δεύτερη έμφραγμα μετά το καρδιακό επεισόδιο που είχε νωρίτερα