E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ο ΟΗΕ

Αναβάλλονται διασκέψεις, σύνοδοι και επίσημα ταξίδια

Δημοσίευση 8/10/2019 | 12:29

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ο ΟΗΕ

Κι όμως! Ο ΟΗΕ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας! Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ βρίσκεται στο κόκκινο από τα τέλη Σεπτεμβρίου για 230 εκατομμύρια δολάρια και υπάρχει κίνδυνος τα «τελευταία ταμειακά αποθέματά του να έχουν εξαντληθεί ως το τέλος του μήνα», υπογραμμίζει σε επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

Για να μπορεί ο ΟΗΕ να εγγυηθεί την καταβολή των μισθών ως το τέλος του έτους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, διευκρινίζει στην επιστολή του αυτή προς το προσωπικό (περίπου 37.000 άνθρωποι εργάζονται για την γραμματεία του ΟΗΕ), αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να περιοριστούν οι δαπάνες στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ο Γκουτέρες επικαλέστηκε κυρίως την πιθανότητα αναβολής διασκέψεων και συνόδων και την αναθεώρηση προς τα κάτω των υπηρεσιών που πρόκειται να παρασχεθούν.

Οδηγίες δόθηκαν επίσης για να περιοριστούν τα επίσημα ταξίδια στα πλέον απαραίτητα, να αναβληθεί η αγορά αγαθών και υπηρεσιών και να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

«Μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει μόνον το 70% του συνολικού ποσού που χρειάζεται για τις δραστηριότητες που έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του 2019», σημειώνει ο γενικός γραμματέας όσον αφορά αυτά τα προβλήματα ρευστότητας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «έγραψε στα κράτη μέλη στις 4 Οκτωβρίου για να τους εξηγήσει ότι οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται μέσω του τακτικού προϋπολογισμού βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άνοιξη από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τα κεφάλαια κίνησης για να δοθεί ένα μικρό περιθώριο και να μην αντιμετωπίσει ο οργανισμός πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο αυτά αρνήθηκαν.

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ για την περίοδο 2018-2019, ξέχωρα από τις πιστώσεις για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, προσεγγίζει τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν το 22%.

«Σε τελευταία ανάλυση, τα κράτη μέλη ευθύνονται για την οικονομική υγεία του οργανισμού», υπενθυμίζει ο Γκουτέρες στην επιστολή του αυτή, αναφερόμενος εμμέσως στις χώρες που δεν καταβάλλουν την συνδρομή τους ή έχουν καθυστερήσει την καταβολή της, δημιουργώντας προβλήματα στα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΗΕ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να εξασφαλιστούν στοιχεία για τους κακοπληρωτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κιάτο: Νέα στοιχεία για την 40χρονη που πιάστηκαν τα μαλλιά της σε μηχάνημα εργοστασίου

Ελλάδα 03.04.2026
«Οι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη στο χειρουργείο»

Θεσσαλονίκη: Απολογείται σήμερα η 77χρονη που διώκεται για τον θάνατο του 82χρονου συζύγου της

Ελλάδα 03.04.2026
Εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

Μυστήριο στην Κοζάνη με νεκρά πρόβατα σε πλαγιά ‑ Αγνωστο πώς θανατώθηκαν

Ελλάδα 03.04.2026
Το σημείο, που παραμένει χαρακτηρισμένο ως καταφύγιο, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις τοπικές αρχές και την κοινωνία

Ανατροπή στον καιρό μέχρι το Πάσχα: Ανοδος της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια

Καιρός 03.04.2026
Μεγάλη Εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες

Η Κούβα δίνει χάρη σε 2.010 φυλακισμένους ενόψει Πάσχα

Κόσμος 03.04.2026
Πρόκειται για «ανθρωπιστική χειρονομία»

Γιάννης Μπρούζος: Πέθανε σε ηλικία 41 ετών ο συγγραφέας του βιβλίου «24 γράμματα στον γιο μου»

Πολιτισμός 03.04.2026
Πώς είχε περιγράψει ο Γιάννης Μπρούζος τη μάχη που έδινε

Βέροια: Κατέληξε ο 7χρονος που τραυματίστηκε παίζοντας σε πάρκο

Ελλάδα 03.04.2026
Την ώρα εκείνη η μητέρα του βρισκόταν στην εκκλησία

Τι ανακοίνωσε ο ιδρυτής της Allwyn στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οικονομία 03.04.2026
Η Allwyn ξεκινά διαπραγμάτευση νέων μετοχών στο ΧΑ μετά τη συνένωση με τον ΟΠΑΠ, με κεφαλαιοποίηση περίπου €11 δισ.

Τσίπρας για τα capital controls: «Έπρεπε εμείς να κλείσουμε τις τράπεζες την επομένη των εκλογών»

Πολιτική 03.04.2026
Το τρίτο μνημόνιο και τα οικονομικά στοιχεία

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και τεράστιες καταστροφές σε Αττική και πολλές περιοχές της χώρας ‑ Πότε αναμένεται βελτίωση

Καιρός 03.04.2026
Έντονα φαινόμενα και αφρικανική σκόνη επηρέασαν μεγάλο μέρος της Ελλάδας

Κακοκαιρία Erminio: Πάνω από 1.100 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
752 κλήσεις για την Περιφέρεια Αττικής

Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα χαμένα βίντεο των Τεμπών, αναβάλλεται επ` αόριστον η εκδίκαση

Ελλάδα Χτες
H εξέλιξη αυτή αυτή έρχεται έπειτα από 19 συνεδριάσεις του και στο δικαστήριο είχαν καταθέσει οι πρώτοι τρεις μάρτυρες.