E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ηλεία: 52χρονη που έπαθε καρδιακό πέθανε στον δρόμο για το νοσοκομείο Ιωαννίνων

Πώς θα καλυφθούν τα κενά σε ΜΕΘ και Επείγοντα;

Δημοσίευση 6/10/2019 | 20:46

Ηλεία: 52χρονη που έπαθε καρδιακό πέθανε στον δρόμο για το νοσοκομείο Ιωαννίνων

Το τραγικό περιστατικό με την 52χρονη, η οποία υπέστη καρδιακό στην Ηλεία και πέθανε στη διαδρομή για το νοσοκομείο Ιωαννίνων, φέρνει στην επιφάνεια την «ωμή» πραγματικότητα για την κατάσταση των καρδιοχειρουργικών κλινικών στο Ρίο (από το 2017) και στο Ηράκλειο (από το 2010), οι οποίες δεν εξυπηρετούν έκτακτα περιστατικά.

Ως συνέπεια, τα περιστατικά από το Ηράκλειο Κρήτης πηγαίνουν με αεροδιακομιδές στα νοσοκομεία της Αττικής, τα δε περιστατικά της Δυτικής Ελλάδας διακομίζονται στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η άτυχη γυναίκα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο της Ολυμπίας, στις 14:10 το μεσημέρι του Σαββάτου. Στις 14:29 την παρέλαβε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου. Εκεί, οι γιατροί διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό, μια οξύτατη καρδιακή πάθηση, η οποία θεωρείται ακόμα σοβαρότατο επεισόδιο από αυτό που υπέστη την περασμένη εβδομάδα ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

Περίπου στις 18:30 το απόγευμα το ασθενοφόρο ξεκίνησε από τον Πύργο, όμως λίγο έξω από την Άρτα η κατάσταση της γυναίκας επιδεινώθηκε δραματικά. Η γιατρός που συνόδευε την ασθενή μαζί με τους διασώστες, σταμάτησαν και έκαναν απέλπιδες προσπάθειες, για να την διατηρήσουν στη ζωή. Όμως, η κατάστασή της ήταν πολύ βαριά και η γυναίκα κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο.

Τελικά η 52χρονη, η οποία ήταν σύζυγος του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Μουρμούρα, μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Άρτας, όπου εκεί διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός της.

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 o κ. Στέλιος Τσόχατζης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, εδώ και δύο χρόνια το καρδιοχειρουργικό τμήμα της θωρακοχειρουργικής κλινικής είναι κλειστό λόγω έλλειψης γιατρών. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με πρόσληψη.... συμβασιούχου καρδιοχειρουργού.

Οπως επισήμανε μάλιστα, κανένα από τα νοσοκομεία της Αχαΐας δεν έχει καρδιοχειρουργό, με συνέπεια η διακομιδή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών όχι μόνο από την Αχαΐα, αλλά από όλη τη Δυτική Ελλάδα (αφού κυρίως στο Πανεπιστημιακό του Ρίου διακομίζονται αρχικά όλα τα σοβαρά περιστατικά από τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου) να αποτελεί μονόδρομο να παραπέμπονται είτε στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο κ. Τσόχατζης είπε σε συνέντευξη του:

«Η θωρακοχειρουργική δουλεύει ανελλιπώς. Το τμήμα της καρδιοχειρουργικής δεν δουλεύει από το 2017 λόγω έλλειψης καρδιοχειρουργών. Εχει γίνει η προσπάθεια να καλυφθεί το τμήμα με επικουρικούς γιατρούς το 2018, με συμβασιούχους γιατρούς δηλαδή, όπου πολύ δύσκολα κάποιος συνάδελφος με σύμβαση θα έρθει να καλύψει μια τέτοια θέση ευθύνης για όλη την περιοχή. Και δυστυχώς είμαστε σε μια θέση αυτή τη στιγμή όλα τα περιστατικά τα καρδιοχειρουργικά που χρειάζονται πολλές φορές και άμεσα αντιμετώπιση στο χειρουργείο να χρειάζεται να διακομίζονται είτε στα Γιάννενα είτε στην Αθήνα».

»Ο νομός Αχαΐας έχει τρία νοσοκομεία. Θωρακοχειρουργική κλινική υπάρχει μόνο στο πανεπιστημιακό του Ρίου και καρδιοχειρουργική πουθενά. Είναι ένα σύνθετο πρόβλήμα. Υπάρχει κατεύθυνση διορισμού ενός καρδιοχειρουργού που είναι σε διαδικασία κρίσεων. Αλλά δεν είναι μόνο ο ένας γιατρός που θα λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να είναι συνολική η αντιμετώπιση, μιλάμε για καρδιοχειρουργική μονάδα. Δεν μπορεί ένας γιατρός μόνο να καλύψει το κενό. Μιλάμε για όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Και το πρόβλημα είναι για τους ασθενείς σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, που δεν είναι καλυμμένοι. Εδώ και τρία χρόνια πιέζουμε χωρίς αποτέλεσμα».

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εκπονεί κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κενών σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις ΜΕΘ (εντατικές), στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και στις ειδικότητες που παρατηρούνται οι μεγάλες ελλείψεις.

Στόχος είναι οι 2.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Best of Network

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου – Επικεφαλής Τζαβέλας και Παπαδοπούλου

Ελλάδα 04.07.2025
Και οι δύο θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως τους Ιούνιο του 2026, καθώς τότε αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης

Φωτιά στην Εύβοια: Νέο μήνυμα από το 112 ‑ «Απομακρυνθείτε προς Στύρα»

Ελλάδα 04.07.2025
Είναι το δεύτερο μήνυμα από το 112 - Ιδιαίτερα δύσκολες παραμένουν οι συνθήκες στο πύρινο μέτωπο

Ομαδικός βιασμός 14χρονης στον Πειραιά: Τι ισχυρίζονται οι τέσσερις κατηγορούμενοι

Ελλάδα 04.07.2025
Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι τέσσερις συλληφθέντες για τον βιασμό της 14χρονης στον Πειραιά

Παναθηναϊκός: Στις 22:30 η άφιξη του Βαλαντσιούνας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αθλητικά Νέα 04.07.2025
Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας αναμένεται να αφιχθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο μετά τις 22.30 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Πακιστάν: Λιοντάρι πήδηξε μάντρα και επιτέθηκε σε γυναίκα και παιδιά

Κόσμος 04.07.2025
Ένα εξημερωμένο λιοντάρι ξέφυγε από τους ιδιοκτήτες του, κυνήγησε και επιτέθηκε σε μία γυναίκα και τα ανήλικα παιδιά της, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη Λαχώρη, στο ανατολικό Πακιστάν.

Καταδίωξη και τραυματισμοί αστυνομικών στα Φιλιατρά ‑ Ρομά εμβόλισαν περιπολικό μετά από διάρρηξη

Ελλάδα 04.07.2025
Συνελήφθη ένας Ρομά και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί

Η Κίνα εκπαιδεύει ήδη τους «στρατιώτες του μέλλοντος» ‑ Πολεμιστές «υβρίδια»

Κόσμος 04.07.2025
Το Πεκίνο προσανατολίζεται στη δημιουργία υπερ-πολεμιστών που συνδυάζουν τις ανθρώπινες δυνατότητες με την τεχνολογία

Τόμας Πάρτεϊ: Κατηγορείται για πέντε βιασμούς και σeξουαλική επίθεση ο πρώην σταρ της Αρσεναλ

Αθλητικά Νέα 04.07.2025
Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στον 32χρονο για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε το 2021 και το 2022