E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκίνησε από ένα μπακάλικο και πλέον πουλάει σε 19.000 σημεία σε όλο τον κόσμο

Η ελληνική εταιρία που εξάγει σε όλη την Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 3/10/2019 | 16:07

Ξεκίνησε από ένα μπακάλικο και πλέον πουλάει σε 19.000 σημεία σε όλο τον κόσμο
Vlad Kutepov on Unsplash

Πριν γίνει μια εταιρία με εξαγωγές σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο ήταν ένα μπακάλικο στο Μεταξουργείο. Ο λόγος για την εταιρεία ελληνικών ζυμαρικών Μέλλισσα και το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων με πρώτες ύλες από την Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν το 1925 όταν ο Θανάσης Κίκιζας έφυγε από το Ελαιοχώριο Αρκαδίας για να ανοίξει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μεταξουργείο ένα μπακάλικο. Το κατάστημα τροφίμων ανοίγει στην οδό Λένορμαν και  Παλαμηδίου και σιγά σιγά όλα τα αδέλφια αρχίζουν να έρχονται στην Αθήνα με πρώτο τον Αλέξανδρο Κίκιζα.

Το κατάστημα πολύ γρήγορα μεγαλώνει εντυπωσιακά. Απασχολεί πάνω από 35 υπαλλήλους και η φήμη του είναι τόσο μεγάλη που δίνει το όνομά του στη γειτονιά που γίνεται γνωστή ως «Η γειτονιά του Κίκιζα» που έγινε και τραγούδι από τον Γιώργο Ζαμπέτα στη δεκαετία του 60.  Το 1938 το μπακάλικο αναθέτει στο μακαρονοποιείο «Δήμητρα» να φτιάξει ζυμαρικά με την φίρμα τους και ο νεαρός Αλέξανδρος αναλαμβάνει την διεύθυνση του μακαρονοποιείου.  

Σχεδόν μια δεκαετία μετά το 1947 ο Αλέξανδρος με τον αδελφό του Γρηγόρη ιδρύουν μια νέα μονάδα παραγωγής μακαρονιών στην Λεωφ. Κηφισού στην Αθήνα με την επωνυμία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα) η οποία το 1954 περνάει ολοκληρωτικά στα χέρια του Αλέξανδρου που της δίνει την επωνυμία «ΜΕΛΙΣΣΑ». 

Σήμερα, 6 δεκαετίες αργότερα η Μέλλισσα εξάγει ζυμαρικά σε περισσότερες από 35 χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, τα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα και παράγει ετησίως περισσότερους από 50.000 τόνους ζυμαρικών. Μάλιστα διαθέτει περισσότερα από 19000 σημεία πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τζίρο 70  εκατομμύρια ευρώ και προσωπικό 210 ατόμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πιο ειρηνικό κράτος στον κόσμο για το 2025 – Και δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι!

Νέα Εποχή 04.09.2025
Στην κορυφή του Global Peace Index ξανά, αφήνοντας πίσω υπερδυνάμεις και μεγάλες χώρες

Η νέα τάση της «εκδικητικής παραίτησης»: Οταν οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν με πάταγο

Stories 04.09.2025
H νέα γενιά εργαζομένων δεν φοβάται να ταράξει τα νερά

Explainer: Τα μελτέμια αλλάζουν το καλοκαίρι μας – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Περιβάλλον 04.09.2025
Πώς θα είναι τα καλοκαίρια μας από δω και πέρα;

Η Γαλλία σε σοβαρή πολιτική κρίση: Το «σενάριο Ελλάδας» και το αβέβαιο μέλλον του Μακρόν

Stories 04.09.2025
Η Γαλλία βρίσκεται σε ιστορικό πολιτικό αδιέξοδο

Η υπόγεια σπηλιά του Βιετνάμ που είναι βγαλμένη από την... κόλαση

Stories 04.09.2025
Λίγο πριν βγεις στον... παράδεισο

Το project που συγκλονίζει: Παλιά βαγόνια γίνονται σπίτια για άστεγους

Νέα Εποχή Χτες
Όταν η καινοτομία συναντά την κοινωνική ανάγκη, γεννιούνται ιδέες που εμπνέουν ολόκληρη την Ευρώπη

Επιστροφή στα θρανία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν χτυπήσει το κουδούνι

Stories Χτες
Όσα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για το 2025-2026

Τα θρυλικά κλαμπ του Βερολίνου οδεύουν στον «θάνατο»

Stories Χτες
Τα τελευταία χρόνια η λέξη «clubsterben», «θάνατος των κλαμπ», ακούγεται όλο και συχνότερα

Η κωφή γυναίκα από την Κρήτη που πήγε σε 89 χώρες του κόσμου

Stories Χτες
Η Κούλα Σωμαράκη απέδειξε ότι η σιωπή δεν είναι περιορισμός αλλά δύναμη – και έγραψε το δικό της ταξιδιωτικό παραμύθι

Γιατί ο Πύργος του Αιφελ ψήλωσε αυτό το καλοκαίρι

Stories Χτες
Η εξήγηση πίσω από το φαινόμενο