E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη Βρετανίδας στη Κύπρο: Τι δείχνει το video που έχουν στα χέρια τους οι αρχές

H 19χρονη, ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο

Δημοσίευση 3/10/2019 | 08:26

Δίκη Βρετανίδας στη Κύπρο: Τι δείχνει το video που έχουν στα χέρια τους οι αρχές

Ξέσπασε σε κλάματα μέσα στο δικαστήριο Αμμοχώστου, η 19χρονη Βρετανίδα, που από «θύμα ομαδικού βιασμού» από 12 Ισραηλινούς, βρέθηκε στο εδώλιο, ως κατηγορούμενη για ψευδή καταγγελία και δημόσια βλάβη. Η 19χρονη, όταν άκουσε τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, να απορρίπτει το αίτημα για παροχή άδειας, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη πατρίδα της, άρχισε να εκνευρίζεται και να κλαίει. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου την κάλεσε σε έντονο ύφος να ηρεμήσει και να συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία.

Ο εκ των δικηγόρων της, Michael Polak δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail ότι η 19χρονη διαγνώστηκε με μετατραυματική αγχώδη διαταραχή (PTSD) και σύμφωνα με Βρετανό ψυχίατρο που την εξέτασε βρίσκεται σε «εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση». Υποστήριξε ακόμα ότι η πελάτισσα του είναι φοιτήτρια και ήδη έχει χάσει πολλά μαθήματα, ενώ το κόστος παραμονής της στη Κύπρο είναι δυσβάστακτο, αφού μαζί της διαμένουν και οι γονείς της που της συμπαραστέκονται.

Το βίντεο και το σeξ

Η νεαρή Βρετανίδα είχε καταγγείλει στην Αστυνομία τον περασμένο Ιούλιο, ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από 12 νεαρούς Ισραηλινούς που διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε και η ίδια. Ωστόσο όταν η έρευνα μπήκε στα βαθιά, ανέτρεψε την καταγγελία της και ανακρινόμενη παραδέχθηκε ότι η καταγγελία της ήταν ψευδής και αποσκοπούσε στην εκδίκηση των Ισραηλινών γιατί αντιλήφθηκε ότι την βιντεοσκοπούσαν την ώρα που έκανε σeξ με κάποιους εξ αυτών. Κάποια από τα βίντεο και τα μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα των 12 Ισραηλινών και της 19χρονης Βρετανίδας, ανακτήθηκαν από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας και αρχειοθετήθηκαν σε έναν ψηφιακό δίσκο ο οποίος αποτελεί και βασικό τεκμήριο στην δίκη. Ένα τουλάχιστον βίντεο δείχνει την 19χρονη να κάνει συναινετικό σeξ με έναν εκ των Ισραηλινών και κάποιοι άλλοι να βρίσκονται γύρω από το κρεβάτι. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για τη νεαρή Βρετανίδα, καθώς κατά την Αστυνομία στοιχειοθετεί την ψευδή καταγγελία της για βιασμό. Ωστόσο η ίδια και οι συνήγοροι της, υποστηρίζουν πως η Αστυνομία δεν ανάκτησε όλα τα βίντεο και τα μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα των Ισραηλινών, έχοντας ως στόχο την θυματοποίηση της. Η αστυνομία έχει παραδεχθεί πως μπόρεσε να κατεβάσει υλικό μόνο από τα πέντε κινητά τηλέφωνα.

Η συνήγορος της 19χρονης υποστήριξε πως δεν υλοποιήθηκαν τα αιτήματα της Αστυνομίας προς το Δικανικό Εργαστήριο, δηλαδή να ελεγχθούν βίντεο και φωτογραφίες τα οποία τυχόν διαγράφηκαν από τα κινητά των Ισραηλινών, να ελεγχθούν βίντεο και φωτογραφίες που στάλθηκαν μέσω διαφόρων διαδικτυακών εφαρμογών (What’s up, facebook, viber και άλλα), να ανακτηθούν τα βίντεο και οι φωτογραφίες που τυχόν διαγράφηκαν από τα κινητά και να απομονωθεί το υλικό που είχε σχέση με το αδίκημα του βιασμού, γιατί όπως ισχυρίστηκε «η Αστυνομία αποφάσισε να χειριστεί την κατηγορουμένη από θύμα σε ύποπτη».
Ο αστυνομικός που κατέθεσε είπε πως υπήρχαν γραπτά μηνύματα που αντηλλάγησαν μεταξύ των Ισραηλινών και πως υπάρχει βίντεο στο οποίο φαίνεται η κατηγορούμενη να βρίσκεται σε δωμάτιο με ένα πρόσωπο, ενώ άλλα άτομα να προσπαθούν να εισέλθουν και να τα διώχνουν.

Είπε ακόμα ότι υπήρχε κατάθεση Ισραηλινού ο οποίος έλεγε πως «η κοπέλα θα πήγαινε αργότερα στο δωμάτιο και θα έκαναν σeξ μαζί της», ότι οι νεαροί από το Ισραήλ «γελούσαν και καμάρωναν ότι θα έκαναν όpγια μαζί της» και πως «όλα αυτά τα έλεγαν με πολύ άσχημο τρόπο». Η συνήγορος της Βρετανίδας είπε πως μέσα από την γραμμή υπεράσπισης θα ελεγχθεί εάν έγινε ομαδικός βιασμός και εάν έγινε σωστή διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία.
Επιμένει στο βιασμό

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Michael Polak, που εκπροσωπεί την Οργάνωση «Justice Abroad», εξέφρασε την ικανοποίηση της ομάδας υπεράσπισης για την πορεία της υπόθεσης και είπε ότι οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως έγινε βιασμός και πως η διερεύνηση της υπόθεσης δεν έγινε όπως έπρεπε. Σημείωσε πως «το σημαντικό για μας είναι η 19χρονη να αθωωθεί, γι’ αυτό και αρνήθηκε την κατηγορία» και ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισφέρουν στον διαδικτυακό έρανο που διεξάγεται σε Βρετανία, Ισραήλ και άλλες χώρες για να καλυφθούν τα έξοδα της δίκης. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 28.000 στερλίνες.


Είπα, ξείπα… και ξαναείπα

Η 19χρονη Βρετανίδα στη πρώτη κατάθεση της στην αστυνομία, ανέφερε πως είχε γνωρίσει τον έναν από τους «βιαστές» και όντως βρέθηκαν στο δωμάτιο του. Υποστήριξε ότι της επιτέθηκε για να την βιάσει και στο δωμάτιο μπήκαν και οι άλλοι. «Ένας απ’ αυτούς με κρατούσε και μετά είδα τουλάχιστον 12 πρόσωπα … για μια ώρα τουλάχιστον ο ένας μετά τον άλλον. Αφέθηκα ελεύθερη μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο. Ύστερα έμαθα ότι λιποθύμησα και με μετέφεραν στο νοσοκομείο ημίγuμνη κάποιοι φίλοι…» Σύμφωνα με το κανάλι News 13, η Βρετανίδα είπε στους αστυνομικούς: «Γνώριζα κάποια απ’ τα αγόρια αλλά δεν είχαμε σχέση. Όταν όμως πήγα στο δωμάτιό κοντά στα μεσάνυκτα όλοι ήταν μεθυσμένοι… θυμάμαι ότι όλα ήταν θολά…». «Θυμάμαι ότι μέχρι τις 1 τα ξημερώματα οι φίλοι που δεν ήξερα με βίασαν… κάποιοι έφεραν προφυλάξεις και κάποιοι άλλοι με κτύπησαν σε διάφορα μέρη του σώματός μου». Στο πάτωμα του δωματίου βρέθηκαν 13 συσκευασίες από προφυλακτικά και έξι προφυλακτικά χρησιμοποιημένα, γεγονός που μαρτυρούσε ότι το πάρτι είχε διάρκεια και πολλούς εμπλεκόμενους.

Κάποιοι από τους Ισραηλινούς μετά τη σύλληψη τους παραδέχθηκαν πως είχαν σeξουαλική επαφή με την 19χρονη Βρετανίδα αλλά διέψευσαν ότι την βίασαν. Όπως είπαν, η ίδια τους είχε προσκαλέσει και δεν είχε φέρει αντίρρηση να κάνουν ομαδικό σeξ.




Οι 12 Ισραηλινοί, μεταξύ τους και ένας ανήλικος 16 ετών, μετά τη σύλληψη τους οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο στη βάση των εύλογων υποψιών, διέταξε τη προφυλάκιση τους για 8 μέρες. Οι ανακρίσεις όμως και οι έρευνες πολύ γρήγορα κατέδειξαν ότι οι επτά από αυτούς δεν είχαν καμία σχέση με τον «βιασμό» και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο δικηγόρος τους, Νιρ Γιάσλοβιτς, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Times of Israel, πριν εκπνεύσει το διάταγμα της οκταήμερης κράτησης ανέφερε οι πελάτες του, θα αφεθούν ελεύθεροι. «Όπως από την αρχή είχα υποστηρίξει δεν υπήρξε βιασμός στην Κύπρο», ανέφερε. «Οι νεαροί που πήγαν σε διακοπές που μετατράπηκαν σε εφιάλτη θα επιστρέψουν σήμερα στα σπίτια τους. Όλοι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Η κυπριακή Αστυνομία διεξήγαγε μια επαγγελματική και ενδελεχή διερεύνηση», είπε.

Ο δικηγόρος Γιανίβ Χαβάρι δήλωσε ότι οι δικοί του πελάτες κατάφεραν να παρουσιάσουν πειστικές αποδείξεις και αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι μετά το δεύτερο διάταγμα εξαήμερης προφυλάκισης τους και πριν αυτό λήξει. Έτσι και έγινε. Τελικώς και οι 12 «βιαστές» αφέθηκαν ελεύθεροι και την θέση τους στα αστυνομικά κρατητήρια πήρε η «βιασθείσα» 19χρονη Βρετανίδα.

Η 19χρονη Αγγλίδα, όταν κλήθηκε για δεύτερη κατάθεση, της υποδείχθηκαν οι αντιφάσεις στις οποίες είχε πέσει, αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών που δεν συνηγορούσαν υπέρ των ισχυρισμών της. Τότε αποφάσισε να ομολογήσει τα πάντα και να παραδεχθεί ότι η περιβόητη καταγγελία για ομαδικό βιασμό ήταν ψευδής. Όπως ομολόγησε, έκανε τη καταγγελία για να εκδικηθεί τους Ισραηλινούς, διότι, όπως εξήγησε, ορισμένοι απ’ αυτούς την ώρα της σeξουαλικής συνεύρεσης, τη βιντεογραφούσαν και ένιωσε θιγμένη και θυμωμένη. Παραδέχθηκε ότι η σeξουαλική συνεύρεση με τους Ισραηλινούς έγινε με τη θέλησή της και αφού προηγουμένως είχαν συνεννοηθεί. Εξήγησε, όμως, ότι όταν αντιλήφθηκε πως κάποιοι από τους Ισραηλινούς βιντεογραφούσαν αποφάσισε να τους καταγγείλει στην Αστυνομία για να πάρει εκδίκηση.

Ένας από τους δικηγόρους των Ισραηλινών, είχε ισχυριστεί ότι η 19χρονη Βρετανίδα, εργάζεται στο ξενοδοχείο όπου κατήγγειλε ότι έγινε ο βιασμός και η «δουλειά» της ήταν να επιλέγει πελάτες με τους οποίες θα έπινε ποτό…

Η 19χρονη όταν πιά οδηγήθηκε ως κατηγορούμενη στο Δικαστήριο, άλλαξε και πάλι την κατάθεση της λέγοντας ότι πιέστηκε από τους αστυνομικούς να για να πει ότι δεν υπέστη βιασμό. Επιμένει ότι οι Ισραηλινοί την βίασαν παρά το ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της.

Δεν ήταν και άγιοι

Οι 12 Ισραηλινοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ασχέτως αν δεν διέπραξαν βιασμό, συμπεριφέρθηκαν στην 19χρονη ως να ήταν «τρόπαιο». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα μηνύματα που αντάλλασσαν αλλά και από τις αναρτήσεις που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τη σύλληψη τους. Όπως υποστηρίζουν κάποιοι νομικοί κύκλοι στη Κύπρο «μπορεί να μην υπήρξε βιασμός με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αλλά υπήρξε βιασμός της προσωπικότητας της 19χρονης με την προσπάθεια εξευτελισμού της με την κινηματογράφηση και την διάδοση των βίντεο στο διαδίκτυο». Η 19χρονη αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως ένα χρόνο ή και πρόστιμο 1700 ευρώ. Εικάζεται πως σε περίπτωση καταδίκης της το πιθανότερο είναι να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή ή απλώς χρηματικό πρόστιμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Eίμαι μαχητής»: Το νέο μήνυμα του Νικολάς Μαδούρο από τη φυλακή

Κόσμος 11.01.2026
Το μήνυμα που φέρεται να έστειλε μέσω των δικηγόρων του στον γιο του, Νικολάς Μαδούρο Γκέρα

Ανατροπή στο διπλό φονικό της Φοινικούντας: Κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο 22χρονος που δήλωνε συνεργός

Ελλάδα Χτες
Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που χειρίζεται την υπόθεση αποδίδει στον 22χρονο τον ρόλο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, καθώς φέρεται να ήταν το πρόσωπο που εισήλθε το μοιραίο βράδυ στη σκηνή του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε αρνηθεί στην πρώτη του απολογία

Τουλάχιστον 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Οι κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων

Τριήμερο ψυχρής εισβολής στη χώρα με βουτιά της θερμοκρασίας, σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η αλλαγή του καιρού που ξεκινά από αύριο, Κυριακή, σηματοδοτεί πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αρχικά αισθητή στα βόρεια και σταδιακά θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα

Απειλή κατά διαδηλωτών από τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν: Όλοι τους αντιμέτωποι με θανατική ποινή

Κόσμος Χτες
Οι εισαγγελείς πρέπει να προετοιμάσουν γρήγορα τις δίκες και να μην δείξουν «επιείκεια, συμπόνια ή επιείκεια», πρόσθεσε ο Mohammad Movahedi Azad, γενικός εισαγγελέας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Καρυστιανού: Το Σύνταγμα της χώρας έχει γίνει κουρελόχαρτο, καταργήστε το Αρθρο 86 για την ατιμωρησία των πολιτικών

Ελλάδα Χτες
Με αιχμηρή ανάρτηση, καταγγέλλει διαπλοκή, συμφωνία EU–Mercosur και νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ζητά άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση του άρθρου 86 και της βουλευτικής ασυλίας

Κραν Μοντανά ‑ Ο ιδιοκτήτης του μπαρ παραδέχεται: «Η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη»

Κόσμος Χτες
Η ανάκριση του Ζακ Μορέτι: «Εγώ άνοιξα εκείνη την πόρτα, δεν ξέρω γιατί ήταν κλειστή»

Τουρκία: Συνελήφθη ο Τούρκος ηθοποιός που έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τη σειρά «Φτερωτός Θεός»

Κόσμος Χτες
Ο Τζαν Γιαμάν συνελήφθη στην Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών

Η απόφαση των αγροτών πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ελλάδα Χτες
Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Θλίψη στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο – Είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδελφό του

Ελλάδα Χτες
«Παγωμένη» η τοπική κοινωνία του Δήμου Βιάννου από τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Τσικνάκη – Ήταν μόλις 27 ετών