E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτός είναι ο λόγος που η παρμεζάνα είναι τόσο ακριβή

Ένα τυπικό "κεφάλι" παρμεζάνας ζυγίζει 40 κιλά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/9/2019 | 19:46

Αυτός είναι ο λόγος που η παρμεζάνα είναι τόσο ακριβή

Η γεύση της είναι ασύγκριτη, ειδικά συνοδεύοντας πιάτα ζυμαρικών. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε "τυρί για τρίψιμο". Είναι η μία και μοναδική παρμεζάνα. Βέβαια ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για ένα τυχαίο τυράκι, η τιμή της παρμεζάνας είναι κάπως πιο τσιμπημένη.

Μια τυπική "ρόδα" παρμεζάνας ζυγίζει 40 κιλά. Συνήθως στα σουπερμάρκετ τη βρίσκουμε με τιμή γύρω στα 25 ευρώ το κιλό, τιμή διπλάσια από ένα καλό κεφαλοτύρι ή ένα πεκορίνο.

Ο πρώτος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι για να φτιαχτεί ένα κιλό παρμεζάνας, χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος σε σχέση με άλλα τυριά. Συγκεκριμένα για να γίνει μια "ρόδα" παρμεζάνας (40 κιλών) χρειάζονται 492 λίτρα γάλακτος.

Ο δεύτερος και ίσως πιο σημαντικός είναι ότι το συγκεκριμένο τυρί παράγεται αποκλειστικά σε μια μικρή περιοχή της Βόρειας Ιταλίας (επαρχίες της Πάρμα και του Ρέτζο-Εμίλια), όπου υπάρχουν μόλις 329 πιστοποιημένα γαλακτοκομεία. Εκεί παράγεται η αυθεντική Parmigiano Reggiano, που φέρει την επίσημη σφραγίδα και πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην περιοχή αυτή αναπτύσσονται συγκεκριμένα βακτήρια, τα οποία περνούν από το γρασίδι στην αγελάδα και από εκεί στο γάλα και ύστερα στο τυρί, χαρίζοντάς του τη γνωστή σε όλους μας μοναδική γεύση. Κάθε χρόνο παράγονται 3,6 δισεκατομμύρια ρόδες παρμεζάνας και η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει συνολική αξία 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει είναι οι αντιγραφές, καθώς ενώ το όνομα Parmigiano Reggiano είναι κατοχυρωμένο, το «parmesan» δεν είναι, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές, κυρίως εκτός Ευρώπης, να συγχέουν τα δύο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι τρώνε οι άλλοι λαοί το Πάσχα

Food 04.05.2024
Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και άλλοι

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Eat + Drink 04.05.2024
Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Ο αόρατος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του δέρματός σου

Body+Mind 04.05.2024
Καθώς προσπαθούμε να ανακαλύψουμε λύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο το Πάσχα

Σπίτι 04.05.2024
Είναι όλα τους πανέμορφα!

Ποια αρώματα φορούσαν οι διάσημες κυρίες του 20ου αιώνα ‑ Υπάρχουν ακόμα;

Style 04.05.2024
Από την Audrey Hepburn μέχρι την Jackie Kennedy, εδώ είναι 10 είδωλα και τα αγαπημένα τους αρώματα.

Τι είναι το ιταλικό μανικιούρ που προτιμούν όλες γιατί κάνει τα νύχια μακρύτερα

Body+Mind 04.05.2024
Αν θες μακρύτερα νύχια, μπορείς πανεύκολα

Πασχαλινά κουλουράκια σε 15 λεπτά

Food Χτες
Πως να φτιάξετε σωστά Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα

Νέα έρευνα δείχνει πως αυτή η διατροφή προσθέτει 13 χρόνια στη ζωή σας

Body+Mind Χτες
Nέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας

Αυτή η παραλλαγή του γαλλικού μανικιούρ είναι τέλεια για την άνοιξη

Style Προχτές
Αλλωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή για βαρετά νύχια!

Η βιταμίνη που σβήνει τα σημάδια της γήρανσης

Body+Mind Προχτές
Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα