E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της τη μεταναστευτική πίεση

«Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/9/2019 | 19:01

Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της τη μεταναστευτική πίεση

Μια νέα μέρα έχει ανατείλει για την Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η χώρα πλέον κατευθύνεται μακριά από την κρίση που την ταλαιπώρησε την τελευταία δεκαετία, «διατηρώντας ωστόσο την επίγνωση της θέσης μας στην ευμετάβλητη περιοχή που ζούμε και του ρόλου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε και τις ευθύνες μας στον ευάλωτο κόσμο που κατοικούμε όλοι».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης

Ο πρωθυπουργός προέταξε το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και υπογραμμίζοντας προς τους ευρωπαίους εταίρους το «προφανές»: «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον». Σημείωσε δε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά».

Διατυπώνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, και τόνισε: «Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τις χώρες της ΕΕ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση».

Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εμμένοντας στον σταθεροποιητικό της ρόλο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της.

Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών. Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση».

Λύση στο Κυπριακό χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις

Όσον αφορά στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός διατύπωσε την κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε όμως και στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση οι οποίες «παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Νέα εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με την κλιματική αλλαγή δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση την έχει θέσει ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της και εξήγησε: «σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα απαγορεύσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών.

Θα συνεχίσουμε το έργο της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, συγκαλώντας μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το έργο που ξεκίνησε στη διάσκεψη της Αθήνας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σουηδία: Μεταφέρουν ολόκληρη εκκλησία στην άλλη άκρη ‑ Πόσο θα κοστίσει

Κόσμος 20.08.2025
Το εμβληματικό ξύλινο μνημείο 113 ετών, κινδυνεύει από καθιζήσεις και γι` αυτό πρόκειται να μεταφερθεί ολόκληρο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων

Επανέρχονται τα 40άρια ‑ Ποια θα είναι η πιο θερμή ημέρα της εβδομάδας

Καιρός 20.08.2025
«Ρόλερ κόστερ» θυμίζει ο καιρός τις τελευταίες ημέρες

Παραλίες: 11.500 καταγγελίες στο «MyCoast» για παραβάσεις

Ελλάδα 20.08.2025
Ποιες περιοχές είναι πρωταθλήτριες στην παράβαση

Χαλάνδρι: Στο κορμί της 47χρονης έμεινε η λάμα από το μαχαίρι του 28χρονου

Ελλάδα 20.08.2025
Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία της 47χρονης από τον 28χρονο στο Χαλάνδρι

«Πονοκέφαλος» η αναζήτηση φοιτητικής στέγης: Τα υψηλά ενοίκια εκτοξεύουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Ελλάδα 20.08.2025
«Τρομάζει» η αναζήτηση κατοικίας για τους φοιτητές που πέρασαν σε σχολές μακριά από το σπίτι τους

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη: Πέντε νεκροί και 14 νοσηλευόμενοι από τη νόσο των κλιματιστικών

Κόσμος 20.08.2025
Συνολικά 108 κρούσματα λεγεωνέλλωσης έχουν καταγραφεί στο Χάρλεμ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αποκλεισμός‑σοκ από τον πρώτο γύρο του Γουίνστον Σάλεμ με 33 αβίαστα λάθη

Αθλητικά Νέα 20.08.2025
Πρόωρο φινάλε για τον Έλληνα τενίστα λίγες ημέρες πριν το US Open

Αγριο ξύλο σε συναυλία στην Καλιφόρνια ‑ Την άφησε αναίσθητη από τα χτυπήματα και έτρεξε να κρυφτεί

Κόσμος 20.08.2025
Αφορμή για το βίαιο περιστατικό ήταν το γεγονός ότι ο σύντροφος του θύματος έριξε το ποτό του πάνω στον άνδρα που της επιτέθηκε

Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη... σε seχ toy

Κόσμος 20.08.2025
Κινδυνεύει ακόμη και με θανατική ποινή

Τραγωδία στην Πάτρα: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός σε πλαζ

Ελλάδα Χτες
Η σορός του άνδρα βρέθηκε εκτός της θάλασσας