E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διάσωση 300 αγοριών που είχαν υποστεί βασανιστήρια και βιασμούς

100 από αυτά ήταν αλυσοδεμένα

Δημοσίευση 27/9/2019 | 18:07

Διάσωση 300 αγοριών που είχαν υποστεί βασανιστήρια και βιασμούς

Περισσότερα από 300 αγόρια που είχαν υποστεί βασανιστήρια και βιασμούς, εντόπισε σε ένα ισλαμικό σχολείο και διέσωσε η αστυνομία της Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία.

Η επιδρομή που πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι αρχές, σε οίκημα της συνοικίας Ριγκάσα οδήγησε στον εντοπισμό μαθητών και σπουδαστών που ζούσαν σε «απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες με το πρόσχημα ότι τους διδάσκουν το Κοράνι και τους αναμορφώνουν», εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας της Καντούνα, ο Γιακούμπου Σάμπο. Ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτικού αυτού ιδρύματος και οι έξι βοηθοί του συνελήφθησαν, διευκρίνισε.   

Όλα τα παιδιά και οι νέοι άνδρες που είδε δημοσιογράφος του Reuters που πήγε εκεί ήταν αγόρια ηλικίας από περίπου 5 ως 19 ετών. «Βρήκαμε περίπου 100 μαθητές, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν παιδιά που δεν ήταν καν 9 ετών, αλυσοδεμένα σε ένα μικρό δωμάτιο, όπου τα είχαν βάλει για να διορθωθούν και να γίνουν υπεύθυνα», δήλωσε ο Σάμπο, διευκρινίζοντας ότι πολλά από αυτά είχαν ουλές στην πλάτη. «Τα θύματα είχαν υποστεί κακομεταχείριση. Κάποια από αυτά είπαν ότι είχαν βιαστεί από τους καθηγητές τους», πρόσθεσε ο Σάμπο.   

Η αστυνομία βρήκε επίσης εκεί ένα «δωμάτιο βασανιστηρίων», όπου τους μαθητές τους έδεναν με αλυσίδες και τους ξυλοκοπούσαν όταν οι «εκπαιδευτικοί» έκριναν ότι είχαν κάνει κάποιο σφάλμα. Η επιδρομή της αστυνομίας έγινε εκεί μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες γειτόνων, οι οποίοι δήλωναν ότι κάτι αρρωστημένο συνέβαινε στο σχολείο αυτό.   

«Τα θύματα ήταν διαφόρων εθνικοτήτων και δύο από αυτά δήλωσαν κατά την κατάθεσή τους ότι τα είχαν πάει εκεί οι γονείς τους από την Μπουρκίνα Φάσο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα προέρχονταν από βόρειες πολιτείες της Νιγηρίας. Το σχολείο αυτό, το οποίο λειτουργούσε εδώ και περίπου δέκα χρόνια, φιλοξενούσε παιδιά που τα είχαν πάει εκεί οι γονείς τους για να διδαχθούν το Κοράνι, αλλά και για να ξαναμπούν στον ίσιο δρόμο κάποιοι μικροί παραβάτες ή χρήστες ναρκωτικών.   

Ο βορράς της Νιγηρίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, διαθέτει πολλούς "οίκους αναμόρφωσης", περισσότερο ή λιγότερο επίσημους, που προσφέρουν μια αυστηρά θρησκευτική παιδεία.   

Οι γονείς ορισμένων θυμάτων που προέρχονται από την Καντούνα, τους οποίους κάλεσε η αστυνομία, "συγκλονίστηκαν και εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους" όταν είδαν την κατάσταση στην οποία βρισκόντουσαν τα παιδιά τους, διότι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα γι'αυτό που ζούσαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Αυτοί πήγαιναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρόφιμα στα παιδιά τους και τους επιτρεπόταν να τα βλέπουν μόνον μία φορά στους τρεις μήνες.   

«Δεν τους επιτρεπόταν να μπουν μέσα στο σχολείο ώστε να δουν τι συμβαίνει, τα παιδιά τα έβγαζαν έξω για να τα δουν για μια στιγμή», κατέληξε ο εκπρόσωπος.   

Αναφερόμενη στον βορρά της Νιγηρίας, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 240.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από εκεί λόγω των κλιμακούμενων επιθέσεων από ένοπλες οργανώσεις.   

Περισσότεροι από 40.000 έχουν διασχίσει τα βόρεια σύνορα και έχουν περάσει στον Νίγηρα τους τελευταίους 10 μήνες, ενώ περίπου 200.000 έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Νιγηρίας, σύμφωνα με την UNHCR. «Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ασφάλεια, να γλιτώσουν από τις επιθέσεις που διαπράττουν στα τυφλά ένοπλες οργανώσεις εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Μπάμπαρ Μπάλοχ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.   

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για τις οργανώσεις αυτές δεν γνωρίζουμε πολλά και είναι διαφορετικές από την ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ που τρομοκρατεί εδώ και χρόνια την περιοχή. Ωστόσο οι οργανώσεις αυτές δείχνουν να είναι καλά εξοπλισμένες και οργανωμένες, πρόσθεσε. Κάποιοι από αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τις πολιτείες Σόκοτο, Ζαμφάρα και Κάτσινα για να γλιτώσουν από την βία αναφέρουν απαγωγές, βασανιστήρια, εκβιασμούς, δολοφονίες, βιασμούς και την καταστροφή σπιτιών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν