E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ροζ κύκλωμα στην Αττική: Οι 16χρονες, οι στρατολόγοι και ο «τιμοκατάλογος»

Δείτε την δράση του κυκλώματος

Δημοσίευση 24/9/2019 | 16:17

Ροζ κύκλωμα στην Αττική: Οι 16χρονες, οι στρατολόγοι και ο «τιμοκατάλογος»

Ενα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα μαστροπών της Αθήνας εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής, συλλαμβάνοντας συνολικά 15 άτομα που εμπλέκονται σε εμπορία αλλοδαπών γυναικών, με σκοπό την οικονομική και σeξουαλική τους εκμετάλλευση σε οίκους ανοχής.

Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015 και χρειάστηκαν πολύμηνες έρευνες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, προκειμένου να ταιριάξουν τα κομμάτια του παζλ και να φτάσουμε στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στα νεαρά κορίτσια από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που εκμεταλλεύονταν οι μαστροποί ήταν και δύο ανήλικες 16 ετών, οι οποίες εντοπίστηκαν σε οίκο ανοχής στο κέντρο της Αθήνας.

Από τους 15 συλληφθέντες οι 12 είναι αλλοδαποί και οι τρεις Έλληνες. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε ένα από τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, αλβανικής καταγωγής.

«Μπίζνες» με 10 οίκους ανοχής

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση εκμεταλλευόταν γυναίκες σε 10 οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, ενώ είχαν αγοράσει τους τρεις απ’ αυτούς. Κατά την αστυνομική επιχείρηση του Σαββάτου, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 8 απ’ αυτούς -που εκείνη την ώρα λειτουργούσαν- και συνελήφθησαν 8 γυναίκες, ως προσωπικό των οίκων ανοχής. Παράλληλα, προσήχθησαν 10 ακόμα γυναίκες και κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για 3 εξ’ αυτών. Επίσης, «απελευθερώθηκαν» 6 γυναίκες από τη Μολδαβία ενώ από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. τους παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Κάθε κοπέλα εξαναγκάζονταν ακόμη και σε 30-40 ερωtικές συνευρέσεις κάθε ημέρα, ενώ τα κέρδη του κυκλώματος μπορεί να έφταναν και τα 1.000 ευρώ ημερησίως από την κάθε κοπέλα! Οι ίδιες λάμβαναν αμοιβή που έφτανε τις 3.000 ευρώ τον μήνα, ωστόσο, πολλά απ’ αυτά τα χρήματα τους τα παρακρατούσε το κύκλωμα με το πρόσχημα της δήθεν «οφειλής». Από την έρευνα προκύπτει ότι αρκετοί Έλληνες που βρίσκονταν σε άθλια οικονομική κατάσταση προέβαιναν σε εικονικούς γάμους ή σύμφωνα συμβίωσης έναντι του ποσού των 3.000 ευρώ, για να αποκτήσουν οι κοπέλες νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντόπιζαν αλλοδαπές γυναίκες, από την ανατολική Ευρώπη (σ.σ. βασική χώρα «στρατολόγησης» η Μολδαβία) που βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική θέση και στη συνέχεια αφού τις μετέφεραν στην Ελλάδα και τις εγκαθιστούσαν σε διάφορες οικίες της περιοχής των Αθηνών, τις εξανάγκαζαν, με τη χρήση διαφόρων μέσων, να πραγματοποιούν ερωtικά ραντεβού με «πελάτες» στους οίκους ανοχής που κατείχαν.

Ειδικότερα, προσέγγιζαν πιθανά θύματα που βρίσκονταν σε αδύναμη θέση και με ψευδείς υποσχέσεις, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους προκειμένου να μεταβούν στην Ελλάδα (χώρα «εκμετάλλευσης»), με την πρόφαση της νόμιμης εργασίας. Με την άφιξη τους στη χώρα μας ανακοίνωναν στα θύματα ότι θα εργάζονται για λογαριασμό τους σε οίκους ανοχής. Επίσης, οι δράστες προσπαθούσαν να διατηρούν τον έλεγχο επί των θυμάτων με απειλές, με περιορισμό της ελευθερίας των κινήσεων τους καθώς και με αφαίρεση των μέσων επικοινωνίας και των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

Τέλος, δημιουργούσαν «δεσμούς χρέους» με τα θύματα, καθώς προφασίζονταν την ύπαρξη υποτιθέμενου υπέρογκου χρέους, που είχε δημιουργηθεί από την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής των αλλοδαπών γυναικών από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα μας, συνέπεια του οποίου ήταν να λαμβάνουν πενιχρές απολαβές. Με τον τρόπο αυτό περιοριζόταν η ελευθερία των κινήσεων των θυμάτων και ελαχιστοποιούνταν ο κίνδυνος διαφυγής τους.

Τα κερδισμένα δελτία

Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους, με τα αρχηγικά μέλη (ο Αλβανός και η Μολδαβή σύντροφος του) να διευθύνουν το κύκλωμα με ιδιαίτερη πειθαρχία. Παράλληλα, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και τα νομιμοποιούσαν αρχικά με την «εξαργύρωση» κερδισμένων δελτίων από τυχερά παιχνίδια και στη συνέχεια με την απόκτηση ακινήτων, καταστημάτων (π.χ. εστιατόριο στη Μήλο) ή οχημάτων. Ειδικότερα, είτε μέσω εταιρείας που είχαν συστήσει, είτε ατομικά, επιχειρούσαν διαρκώς τη νομιμοποίηση των εσόδων της οργάνωσης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα θύματα τους και να ελέγχουν τη δράση των υπόλοιπων μελών, είχαν δημιουργήσει 2 υποομάδες, που δρούσαν ξεχωριστά, αλλά σε πλήρη συμμόρφωση με τις εντολές που δέχονταν.

Τα... ραντεβού

Οι στρατολόγοι εντόπιζαν και προσέγγιζαν με διάφορους τρόπους τις αλλοδαπές γυναίκες και εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη οικονομική και κοινωνική τους θέση τις έπειθαν με τη χρήση απατηλών μέσων για την παροχή νόμιμης εργασίας στην Ελλάδα με ικανοποιητικές απολαβές ή με μισθό πολλαπλάσιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο στη χώρα τους. Με αυτό τον τρόπο αποσπούσαν τη συναίνεση τους για τη μεταφορά τους και για την υποτιθέμενη νόμιμή τους εργασία στην Ελλάδα.

Οι οδηγοί μετέφεραν τις αλλοδαπές γυναίκες από τις οικίες τους στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονταν οι οίκοι ανοχής και συνέλλεγαν τα έσοδα της οργάνωσης. Οι φύλακες επιτηρούσαν τα θύματα εμπορίας ανθρώπων τόσο στους οίκους ανοχής όσο και στις οικίες που τις εγκαθιστούσαν. Πολλές φορές, φρόντιζαν να μην ξεφύγουν από τη σφαίρα επιρροής τους, χρησιμοποιώντας και κάμερες που έλεγχαν από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ενδεικτικό του τρόπου εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων γυναικών αποτελεί το γεγονός, ότι πολλές φορές εξαναγκάζονταν να εκδίδονται για περίπου δεκατέσσερις 14 ώρες και να συνευρίσκονται ερωtικά με δεκάδες πελάτες ημερησίως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας σε αυτές. Σημειώνεται, ότι για το χρονικό διάστημα από τις 7 Σεπτεμβρίου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, από τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη σeξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν, παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τριάντα οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων (38.400) ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα: Καταστράφηκε ολοσχερώς ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Tην ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί

Ryanair: Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο του αεροπλάνου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λεπτό προς λεπτό το αδιανόητο θρίλερ εν πτήσει – Όσα λέει η σύζυγος του σέρβου επιβάτη

Έντονη αντίδραση της Αγκυρας στον διορισμό Φίτο ως ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, έσπευσε να απορρίψει τον διορισμό αυτόν και την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ επανέφερε την ακραία θέση περί λύσης των «δύο κρατών»

ΗΠΑ: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα με καμικάζι – drones σε ιρανικό υποβρύχιο

Κόσμος Χτες
Ο αμερικανικός στρατός δημοσιεύει βίντεο από την πρώτη επίθεση με καμικάζι - drones εναντίον ιρανικού υποβρυχίου

ΗΠΑ: Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια πυροβολισμών με πράκτορες της ICE στο Μέιν

Κόσμος Χτες
Οι αρχές έκλεισαν έναν δρόμο και αξιωματούχοι του FBI συνδράμουν στην επιχείρηση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Χτες
Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσει και τελικά να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά στον Λαγκαδά

ΗΠΑ: Βίσονας πήρε στο κυνήγι ηλικιωμένο και τον εκτόξευσε στον αέρα – Τρομακτικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ηλικιωμένος μαζί με τον εγγονό προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες του άγριου ζώου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν και το εξόργισαν